Lever-betændelse er en større dræber end både aids og malaria

1,45 millioner mennesker verden over døde i 2013 på grund af følger af leverbetændelse

Følg Samfund

Hepatitis - også kendt som leverbetændelse - står bag flere dødsfald og fører til funktionsnedsættelse hos flere end både aids, tuberkulose og malaria, viser en ny rapport.

Dødsfald grundet infektioner, leversvigt og kræfttilfælde, der skyldes hepatitis, er steget fra 890.000 i 1990 til 1,45 millioner dødsfald i 2013. Det viser undersøgelsen, der er gennemført i 183 lande.

Til sammenligning var der 1,3 millioner dødsfald relateret til aids, 1,4 millioner på grund af tuberkulose og 855.000 grundet malaria i 2013, lyder det i rapporten. Tallene er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The Lancet.

- Mens dødsfald fra nogle smitsomme sygdomme - eksempelvis tuberkulose og malaria - er faldet siden 1990, er hepatitis-dødsfald siden steget, siger Graham Cooke, der har stået i spidsen for studiet.

- Vi har værktøjerne til at behandle sygdommen, men prisen er høj, siger han.

Hepatitis er en betændelsestilstand i leveren. Den er oftest forårsaget af virus, men også af narko- og alkoholmisbrug, andre infektioner eller autoimmune sygdomme.

Der er fem hovedtyper af hepatitis. De er kendt som A, B, C, D og E.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) får man oftest typerne A og E via forurenet vand eller fødevarer, mens de resterende typer kan opstå via kontakt med kropsvækster fra en bærer af sygdommen.

Studier peger på, at 95 procent af de smittede ikke ved, at de bærer sygdommen. Kommer man i behandling, kan man undgå af udvikle kronisk leversygdom.

Læger uden Grænser har peget på hepatitis C som en af verdens glemte kriser, da der findes effektiv behandling, som dog kan koste hundredtusindvis af kroner ifølge NTB.

De fleste hepatitis-dødsfald sker i det østlige og sydlige Asien.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind