Annonce:
Annonce:

Leverandør til amerikanske NSA har søgt efter spioner til Danmark

Eksperter vurderer ud fra jobbeskrivelser, at der er tale om målrettet efterretningsarbejde inden for de samme felter, som NSA arbejder med

Annonce:
Følg Samfund

En stor privat amerikansk virksomhed og kendt leverandør af specialister til blandt andet den amerikanske efterretningstjeneste NSA, CACI International Inc., har de seneste 10 år søgt specialister til, hvad der ifølge eksperter ligner decideret spionarbejde i Danmark.

Det viser en række jobopslag, som Jyllands-Posten gennem en omfattende research har identificeret.

I jobopslagene søges der bl.a. efter efterretningsanalytikere, som skal indsættes i 'DK', hvilket ifølge CACI’s egne oplysninger betyder Danmark, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Det fremgår af opslagene, at medarbejderne skal være klassificeret til Top Secret SCI, som er en af de højeste sikkerhedsklassifikationer i USA, og eksperter vurderer ud fra jobbeskrivelsen, at der er tale om målrettet efterretningsarbejde inden for de samme felter, som NSA arbejder med.

Annonce:

Eksperter advarer mod at bruge private operatører - såkaldte private contractors - til statsligt efterretningsarbejde.

- Det er nemlig meget svært at kontrollere disse selskaber, siger Tim Shorrock, amerikansk efterretningsekspert og journalist med indgående kendskab til brugen af private operatører i det amerikanske militær og efterretningsvæsen.

- Så når de bliver lukket ind i et land – som det altså ser ud til at være sket i Danmark – er det nærmest umuligt at finde ud af, hvad de præcist laver, og hvor deres informationer havner henne. Og det bør få alle alarmklokker til at ringe hos jeres politikere. De bør finde ud af, hvad der præcist ligger af aftaler bag sådanne private firmaers arbejde i Danmark, siger Tim Shorrock.

SF og Enhedslisten rejser nu sagen politisk. Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, siger:

Annonce:

- Det virker temmelig bekymrende, at der tilsyneladende render private selskaber rundt i Danmark og udfører spionage for den amerikanske regering. Det bliver vi nødt til at have styr på.

Justitsminister Nick Hækkerup vil ikke udtale sig om, hvorvidt der foreligger en juridisk aftale med USA om, hvad private amerikanske selskaber som CACI må foretage sig på dansk jord. Det et er fortroligt, lyder det i et skriftligt svar.

Hverken NSA, FE eller Tilsynet med Efterretningstjenesterne, som siden 2014 har kontrolleret efterretningstjenesterne, vil udtale sig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: