Lidegaard afleverer ny verbal rykker til Tyrkiet

Udenrigsministeren prøver igen at få sin tyrkiske kollega til at skaffe svar om Lars Hedegaards attentatmand.

Seks uger efter at justitsminister Mette Frederiksen (S) sidst sendte en rykker til Tyrkiet for at få svar på, hvad der er sket med islamkritiker Lars Hedegaards formodede attentatmand, har udenrigsministeren igen rykket sin tyrkiske kollega for et svar.

- Jeg har endnu en gang spurgt og bedt min tyrkiske kollega om at prøve at skaffe de oplysninger, som det danske justitsministerium per brev har bedt om at få, siger Martin Lidegaard (R).

Han har benyttet tirsdagens Nato-udenrigsministermøde i Bruxelles til at tage fat i sin tyrkiske kollega, Mevlüt Cavusoglu, for at bede ham skaffe svar på, hvornår den mistænkte blev løsladt fra tyrkisk fængsel og hvorfor.

- Jeg har sagt, at vi jo utroligt gerne vil have den dokumentation - for eksempel de retsakter, der ligger til grund fra en lokal domstol - så vi kan få lukket den del af sagen og koncentrere os om at få pågrebet den formodede gerningsmand, siger Lidegaard.

Den danske minister har ikke nogen fornemmelse af, om Cavusoglu selv kender svarene, da det både i Danmark og Tyrkiet egentlig er justitsministrene, der håndterer sagen.

Men han er ikke i tvivl om, at udenrigsministerkollegaen forstår sagens alvor.

- Vi er jo kun på banen, fordi det har påvirket vores bilaterale forhold, siger Lidegaard, der mener at han og Cavusoglu hellere vil tale om for eksempel håndteringen af den fælles trussel fra gruppen Islamisk Stat.

- Der er ingen tvivl om, at Tyrkiet tager denne her sag særdeles alvorligt, og det gør min kollega også. Det gør også indtryk på dem, at sagen er rejst både i EU og i Europarådet, siger Lidegaard.

Han har dog ikke fået andet svar, end at tyrkeren vil "gå hjem og se, hvad han kan gøre ved det".

Sagen drejer sig om den 27-årige danske statsborger BH, der mistænkes for i februar 2013 at have affyret skud mod forfatteren Lars Hedegaard . Gerningsmanden til drabsforsøget havde forklædt sig som postbud.

I april blev den mistænkte anholdt af tyrkisk politi og derefter fængslet. Samtidig bad Danmark om at få ham udleveret, men manden blev sat på fri fod 20. august - uden at danske myndigheder fik besked om det.

0 kommentarer
Vis kommentarer