Lidegaard: EU-aftale løser ikke hele flygtningekrisen

EU og Tyrkiet har godkendt en aftale, der kan blive første skridt til en løsning på flygtningekrisen.

Det giver grund til optimisme, at EU har aftalt at sende flygtninge og migranter retur fra de græske øer til Tyrkiet.

Men udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) vil dog have bevist, at parterne faktisk lever op til det, de har lovet, inden han glæder sig.

- Det er ikke en løsning på hele flygtningekrisen, siger Martin Lidegaard.

- Men det kan være det første skridt til, at vi får kontrol over de ydre grænser og kan levere en værdig modtagelse for flygtninge. Det håber jeg virkelig, siger han.

Efter søndag sendes migranter og flygtninge tilbage til Tyrkiet. For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage fra de græske øer, skal EU så tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Hele familier kan fra lejrene sendes sammen til et EU-land, og det kan skabe mere værdige vilkår for flygtninge end det "kaos", vi hidtil har set, mener Martin Lidegaard.

- Jeg tror og håber, at det her er et skridt i den rigtige retning. Men en ting er at lave en aftale, noget andet er at gøre den til virkelighed. Alle parter skal levere det, de har lovet, siger han.

EU giver blandt andet Tyrkiet penge til støtte for syriske flygtninge, og desuden lover EU visumfri adgang for tyrkere fra udgangen af juni, hvis ellers Tyrkiet lever op til en række kriterier.

- Aftalen afhænger af, om Tyrkiet rent faktisk tager flygtninge tilbage, om EU leverer de økonomiske bidrag, og om vi får stoppet menneskesmuglerne effektivt. Jeg er nødt til at sige det ligeud: Der er lang vej endnu, siger Martin Lidegaard.

Ud over at de 28 medlemslande har forpligtet sig til at tage imod syriske flygtninge fra Tyrkiet, skal landene også fordele flere tusind flygtninge, som allerede er kommet til Grækenland.

På grund af retsforbeholdet er Danmark dog ikke forpligtet til at deltage i flygtningefordelingen, som tager udgangspunkt i kvoter, som blev aftalt sidste år.

14 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere