Lidt for meget Lucia: Julen går os på nerverne

Langt de fleste går til alle deres julearrangementer med glæde. Men for mange børnefamilier bliver det for meget

Her et billede fra et dejligt Lucia-optog i Tivoli. Camilla Stephan/POLFOTO
Her et billede fra et dejligt Lucia-optog i Tivoli. Camilla Stephan/POLFOTO

Mandag er der juleklip og æbleskiver i vuggestuen, onsdag er det Lucia-optog i børnehaven, torsdag er der juleafslutning på fritten, og fredag er det banko på jobbet. Der skal julehygges med mange denne måned. For mange, synes nogle.

Hver femte mener, der er for mange julearrangementer. Det er resultatet af en rundspørge lavet af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk blandt 1.020 danskere over 18 år.

Syv ud af ti synes, at antallet af julearrangementer er tilpas. To procent kunne godt tænke sig flere julearrangementer.

Læs også: 5 tips til en stressfri jul

Men hvis man hører til de 22 procent, der synes, det er for meget, skal man ikke klage sin nød til psykolog Margrethe Brun Hansen.

Hun er generelt 'helt træt om hjertet' af at høre om mennesker, der ser julearrangementerne som en byrde, siger hun.

- Hvorfor ser man det ikke som en gave? Hvorfor tænker man ikke: ’I vores lille familie er vi blevet inviteret til otte julefrokoster. Sikke nogle lykkelige mennesker vi er, at så mange har lyst til at se os’, siger Margrethe Brun Hansen.

En kæp i øret i januar

Margrethe Brun Hansen opfordrer til at vælge fra og så kun gå til de julearrangementer, der betyder mest enten for en selv, eller for de mennesker, man skal være sammen med. Er man single eller har voksne børn, kan man skyde nogle venne-arrangementer til efter jul.

- Der er alligevel så gråt og kedeligt i januar og februar. Så tænk: 'Nu er jeg en god mor og holder julen, når børnene kommer hjem. Så tager vi en kæp i øret sammen i januar, når børnene er tilbage på arbejde igen', siger hun.

Læs også: Ups! Sendte provokerende julekort til 400 fyrede postfolk

Nogle af dem, der kæmper med at få kalenderen til at rumme alle aftalerne i december, er børnefamilierne, der allerede i november kan skrive juleklip på skolen og luciaoptog i børnehaven ind. Her kæmper arrangementerne om pladsen med mors og fars firmajulefrokoster, juletræsfesten på fars arbejde, turen i juletog og venneflokkens glöggaften.

Læs også: Rekordbehov: Kun julehjælp til få heldige

Her gælder reglen om at vælge til og fra ud fra, hvad der betyder mest for familien i endnu højere grad, lyder det fra psykologen.

- Hvis man har små børn, så betyder det selvfølgelig, at man deltager i deres arrangementer i vuggestue og børnehaven. Institutionen er børnenes arbejdsplads. Så må man springe sine egne to venne-arrangementer over, hvis det bliver for meget, siger Margrethe Brun Hansen.

Og det er ikke julearrangementerne i daginstitutionerne, man skal vælge fra, lyder det fra Fola, Forældrenes Landsforening.

Julearrangementerne hjælper børnene med at binde deres hverdag og familieliv sammen og giver forældrene og pædagoger mulighed fro at lære hinanden lidt at kende, lyder det fra foreningens formand, Dorthe Boe Danbjørg.

Læg julearrangementerne senere

Dorthe Boe Danbjørg medgiver dog, at julemåneden kan blive for meget. Hun opfordrer skoler og institutioner til at tænke over, hvornår de lægger arrangementerne.

- Nogle steder ligger julearrangementerne midt på dagen eller klokken 14.30, og hvis man er pendler, så kan det nærmest være svært at nå på arbejde inden man skal hjem igen, siger hun Dorthe Boe Danbjørg.

Læs også: Kold gås og skuffede børn: Flere skal arbejde denne jul

Hun opfordrer til, at man i den enkelte institution tager en snak med forældrene om, hvad der passer dem.

- Måske er det bedre at lægge julearrangementet omkring kl 16-16.30, hvor de fleste forældre henter deres børn. Det kan godt være, at børnene er mere trætte, men hvis det betyder, at flere af deres forældre så har chancen for at komme, kan det være bedre, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer