Tanja Haraldsborg og Johan Christensen er kærester. De har begge taget en professionsbachelor på tre et halvt år – Tanja som pædagog, Johan som diplomingeniør.
Men på trods af at de har brugt lige lang tid på skolebænken, tjener parret vidt forskelligt.
Johan er stort set nyuddannet og er fortsat på sin startløn på 35.000 kroner om måneden.
Da Tanja var nyuddannet, lå hendes løn på 23.000 kroner.
Nu – fire år efter hun blev uddannet – er hun steget til 26.500 kroner.
Ekspert om danskernes løn-tabu: Det gør os dummere
Knokler dagen lang
Hun forstår ikke, hvorfor hun får så meget mindre, når hun ligesom sin kæreste har en professionsbachelor.
- Jeg knokler virkelig hårdt dagen lang, har mange bolde i luften hele tiden, har ansvar for mange ting og er helt udbrændt, når jeg kommer hjem. Det synes jeg ikke, at min løn matcher, siger hun til Ekstra Bladet.
Siden hun var nyuddannet, er hun steget i løn. Men det bliver ikke ved.
- Som det ser ud lige nu, så kan jeg aldrig komme op på en grundløn over 28.000 kroner, lige meget hvor gammel jeg bliver, og lige meget hvor godt jeg gør mit arbejde.
47 danskere: Her er vores lønseddel
Handler om ansvar
Johan er ikke helt lige så fortørnet som sin kæreste over forskellen på deres lønsedler.
- Jeg synes ikke, at det handler om uddannelsens længde. Jeg synes i højere grad, at det handler om ansvar. Tanja har med helt sikkert også et ansvar, når hun arbejder med små levende væsner, men hun har ikke på samme måde en sag til måske to millioner kroner, som hun i sidste ende har ansvaret for i virksomheden, siger han.
- Det drejer sig også om udbud og efterspørgsel. Der er ikke så mange, der gider tage de tunge tekniske uddannelser, men det er populært at tage de humanistiske uddannelser.
'Det er det, jeg kan'
For Tanja kommer lønnen i anden række i valget af arbejde, og skulle hun på ny vælge uddannelse, ville hun atter vælge pædagog.
- Det er det, jeg kan, og det er det, jeg er dygtig til. Jeg ville stadig vælge den samme uddannelse, men jeg er virkelig ked af, at lønnen ikke matcher det, jeg laver, siger hun.
Johan derimod skelede mere til lønnen efter endt uddannelse, da han valgte retning.
- Den økonomiske gevinst, jeg havde udsigt til, da jeg valgte uddannelse, var klart en af de vigtigste faktorer i mit valg. Hvis jeg havde stået til at få en pædagogløn, så havde jeg valgt noget andet, siger han.
Politibetjent: Vores løn er absolut ikke fair
Kvinderne bagud fra start
Forskellen mellem Tanja og Johans lønninger er langt fra enestående. Kvinderne har nemlig været bagud fra start, forklarer sociolog Kenn Warming.
En del af de lønforskelle, der ses mellem de forskellige faggrupper i Danmark, skyldes nemlig 'kulturelle levn' fra fortiden, som vi stadig ikke har gjort op med.
- Historisk set, så arbejdede manden på marken, mens kvinden passede huset, tog vare på børnene, de syge og de ældre. Med industrialiseringen og det moderne samfund, så blev kvindens traditionelle arbejdsopgaver overtaget af staten. Kvinderne er i høj grad fulgt med ud i de her erhverv, siger Kenn Warming.
Poul Madsen: Min løn rager ikke nogen
Professionelle fag
Sociologen fortæller, at en udbredt opfattelse var, at kvinder havde et særligt gen, der gjorde, at de var særligt gode til at yde omsorg, passe og pleje - og at lønnen til en vis grad blev fastsat ud fra denne opfattelse. Kvinder havde altså en medfødt evne til at give omsorg, og eftersom der ikke var tale om en formel kvalifikation, behøvedes de heller ikke så meget i løn.
- Det ved vi jo nu, at det er forkert. Det kræver en professionsbachelor at blive både pædagog og sygeplejerske. Det er professionelle kvalifikationer, som både mænd og kvinder kan tillære, der kræves i disse fag, siger Kenn Warming.
Et andet afgørende aspekt, eksperten peger på, er, at mændene tidligere var hovedforsørgere for de fleste familier. Kvindens løn blev set som et supplement, og var derfor meget lavere.
- Kvinderne i omsorgsfagene var lønmæssigt bagud fra start. Og det er faktisk stadig det, de kæmper med, siger sociologen fra Institut for Menneskerettigheder..
47 danskere: Her er vores lønseddel