Lige til side 9: Jeg har de bedste patter

3351 er en ældre dame, som har et kæmpe yver og tommelfinger-tykke patter, som sidder ikke for tæt - og heller ikke for langt fra hinanden.

Hør hvad kvægdommer Bent Olsen kigger efter på patterne her (Foto: Per Rasmussen)

Et godt yver er forudsætningen for succes i mælkeproduktions-branchen.

Og hvis der er noget, de går op i, under Roskilde Dyrskue, som afvikles i denne weekend, så er det patte-størrelse, om de er faste eller hænger, og om de sidder tæt eller yderligt.

Det fortæller kvægdommer Bent Olsen, som fredag vurderede patter på adskillige køer.

Blandt andet Jersey-køerne, som er den karakteristiske flødesovs-brune ko.


- Jeg ser efter, om yveret er godt tilhæftet, og om det er en god pattestørrelse. De skal være sådan tommelfinger-tykke, siger Bent Olsen.

- Jeg ser efter, hvordan patterne sidder på kirtlen. Og så er det vigtigt at vurdere, om bagpatterne sidder tæt eller yderligt af hensyn til at gøre malkning så let som muligt, fortsætter dommeren.

Jeg vil have 170 som hende
Mellem klokken 11.30 og klokken 12 blev koen med det bedste yver kåret i kategorien Jersey. Koen med de bedste patter var fra landsbyen Lov sydøst for Næstved og har det private nummer 3351. Den pavestolte ejer er mælkeproducent Lars Stenbek, som selv har stået i spidsen for mælkeproduktionen på sin gård siden 1987. Han overtog familieforetagendet, som strækker sig helt tilbage til 1919. Så der er stor fest på gården om et par år, som han siger.

- Jeg ville gerne have 170 som hende. Det er jo det, det hele handler om. At få fremavlet de malkekøer, som er allerbedst, forklarer Lars Stenbek, som får hjælp af maskiner, som kan centrifugere tyresæd og med hjælp af et sirligt elektronisk system få x- og y-kromosomer til at skille sig fra hinanden og på den måde give en sandsynlighed på 90 procent for, at der kommer en kvie ud af det.

Samfund Tommy tørrer røv på køerne: Løkke slap for møgfald

- Vi forsøger naturligvis at avle på den måde, at hvis en ko har nogle svage sider, så finder vi en tyr, som har sine styrker lige dér. Indimellem går det rigtig godt. Andre gange sker det lige det modsatte, forklarer Lars Stenbek.

Navne til køer er ikke noget, man taler om i landbrugskredse. Så præmiekoen hedder bare 3351. Ifølge Lars Stenbek ligger der hårdt arbejde og surt slid bag, inden 3351 fik prisen, fortæller han.

- Vi har jo malket den til på en bestemt måde. Og klippet yveret, fortæller Lars Stenbek.

Bedste ældre ko
3351 er født i 2009 og har kælvet seks gange. Sidste år producerede hun 8700 kilo mælk. I alt har hun produceret mere end 46000 kilo mælk.

Senere fredag viste det sig også, at 3351 var så perfekt, så den vandt kategorien 'bedste ældre malkeko'. Og så fik den ellers roset og bånd rundt om maven til stor begejstring for Stenbek-klanen.

- Nu skal den ind og stå på en forhøjning i udstillingshallen til skue i resten af weekenden. Det er den ko med de bedste patter. Er det ikke fint nok til side 9 i Ekstra Bladet, spørger Lars Stenbek.

3351 ønsker for øvrigt ikke at tilføje noget, da den får tilbuddet af Ekstra Bladets udsendte.

Roskilde Dyrskue varer resten af weekenden. Der forventes op mod 100.000 besøgende over de tre dage.