Annonce:
Annonce:

Ligeglad med tørke: Nu myldrer dødsultne dræbersnegle frem

Dræbersneglen har ligget og skjult sig i det varme vejr i maj og juni. Men de lever i bedste velgående

Regn og tordenvejr i den kommende weekend vil formentlig få dræbersneglene til at myldre frem fra deres skjul. Foto: Ole Steen
Regn og tordenvejr i den kommende weekend vil formentlig få dræbersneglene til at myldre frem fra deres skjul. Foto: Ole Steen
Annonce:
Følg Samfund

Snegle hader høj varme og tørke.

Vejret i Danmark gennem maj og begyndelsen af juni har derfor været skidt for snegle.

Til gengæld er vi sluppet for historier om dræbersnegle, som rydder urtehaver nærmest inden, hovedsalaten eller jordbærbedet tager form.

Dræbersneglen holder sig ligesom alle andre snegle væk, når temperaturerne er over 25 grader, og når solen skinner fra en skyfri himmel.

Så skulle man måske tro, at vi er forskånet for dem, og at bestanden er blevet reduceret betragteligt, fordi dræbersneglene måske er døde.

Men næ, nej.

Så heldige er haveejerne ikke, fortæller snegleekspert Stine Slotsbo, som er forsker i Bioscience på Aarhus Universitet.

Sneglene er der nemlig endnu. De skjuler sig på et fugtigt og køligt sted og venter på bedre tider.

Annonce:

- Dræbersnegle holder faktisk til ret meget. De er sandsynligvis søgt ned i jorden, hvis der er steder med løs jord. Eller de kan skjule sig i kompostbunker. Folk vil opleve, at når regnen endelig kommer, så kommer dræbersneglene igen. Jeg tror ikke, antallet er reduceret særlig meget, siger Stine Slotsbo til Ekstra Bladet.

- Hvor stort og hvor vildt indrykket af dræbersnegle bliver, vil dog afhænge af lokale forhold, og om sneglene har haft mulighed for at vokse sig store, siger Sara Slotsbo.

Sneglene har ligget og skjult sig i det lune vejr. De er dygtige til at klare sig gennem perioder med tørke. Foto: Ole Steen
Sneglene har ligget og skjult sig i det lune vejr. De er dygtige til at klare sig gennem perioder med tørke. Foto: Ole Steen

Svært ved at vokse sig store
Dræbersneglene har dog haft svære vilkår i løbet af de sidste fire-seks uger. Det tørre vejr og den høje varme har ikke gjort det let for sneglene at komme frem fra deres skjul for at finde mad.

- Men jeg så dem i foråret, og da var der faktisk mange, der allerede var pænt store, fortsætter Sara Slotsbo.

Derfor tyder det på, at haveejere og andre, som ikke gider dræbersnegle, skal på sneglejagt igen, selv om sæsonen for den slags på grund af vejret er udskudt en smule.

Hvis bestanden af dræbersneglene skal reduceres, skal der i følge Sara Slotsbo andet end et par måneders tørke til.

Annonce:

Så skal tørken vare ved helt ind til efteråret, hvor sneglene mødes for at parre sig og for at lægge æg.

- Der skal ikke ret meget vand til, før sneglene vil kunne klare sig. Kun hvis vi virkelig fik en knastør sommer til langt ind i efteråret, ville vi kunne se en forskel. Dræbersneglene er ret fleksible, desværre, siger Sara Slotsbo.

DMI lover i sin seneste vejrprognose, at weekenden vil byde på regn.

Hvis prognosen holder stik, er der meget, der tyder på, at vi vil se sultne snegle dukke frem fra hist og pist på det tidspunkt.

Sådan slipper du af med dræbersneglene

I begyndelsen og midten af foråret begynder de små dræbersnegle at dukke frem, og det er her, det er mest effektivt at bekæmpe dem, inden de begynder at formere sig og lægge æg. De unge snegle har overvintret og dukker frem fra deres gemmesteder i kompostbunker og lignende, så snart temperaturen kommer op på 8-10 grader.

Læs også: Dræbersnegle

Her er nogle forskellige metoder til at finde og fjerne dræbersnegle fra din have.

 • Tjek sneglens yndlingsskjulesteder
  Det kan fx være: kompostbunken, brændestablen, tæt bunddække, gamle træstubbe. 
 • Lav kunstige skjulesteder
  Lav kunstige skjulesteder, som kan lokke sneglene til, så du kan indsamle dem. Du kan fx bruge en fugtig avis, en flamingokasse, en plastiksæk eller et gammelt bræt. 
 • Brug en ølfælde 
  Snegle elsker ølduft. Husk blot, at det er ulovligt at aflive dyr, herunder også snegle, ved drukning. Så bruger du en ølfælde som lokkemiddel, skal den indrettes sådan, at sneglene ikke drukner i øllet.
 • Gå på sneglejagt 2-3 gange hver uge
  Vær ihærdig med at indsamle dræbersnegle, særligt fra marts, hvor sneglene så småt begynder at dukke op, hvis det er lunt, og til august, hvor de typisk begynder at lægge æg.
 • Gør fælles front med naboerne 
  Det er en god idé at aftale med naboerne, at I bekæmper dræbersneglene sammen. Sneglene kan hurtigt vandre fra have til have, og så er dit arbejde spildt.

Læs også: Love og regler om bekæmpelse af skadedyr

Sådan afliver du dræbersneglene
Du kan aflive dræbersneglene ved at klippe eller hakke dem over med en spade. Snittet skal helst lægges lige bag sneglens hoved, så dør den hurtigt.

Læs også: Sådan afliver du dræbersnegle

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: