Ligeglade med at krænke til karneval: - Det skal ikke ødelægge festen

Når titusindvis slår sig løs til Aalborg Karneval lørdag, kommer der med sikkerhed til at være potentielt krænkende kostumer imellem

Julie Szewczuk, 22, studerende og salgsassistent i Billig-Billy har langet mange sombreroer over disken forud for Aalborg Karneval. Foto: René Schütze
Julie Szewczuk, 22, studerende og salgsassistent i Billig-Billy har langet mange sombreroer over disken forud for Aalborg Karneval. Foto: René Schütze

- Hvor gemmer I sombreroerne, spørger en mand, efter at have ledt blandt rækker af politiuniformer, tyrolerkjoler og grisedragter hos udklædningsbutikken Billig-Billy i Aalborg.

En ung kvinde peger smilende mod indgangspartiet, hvor der står en stak mexicanske stråhatte.

På Københavns Universitet må de studerende ikke være mexicanere til temafester, og for nylig blev et par gymnasieelever i Herning blev bedt om at vaske deres ansigtsmaling af, da de var klædt ud som Obama-parret.

Mexicanere i massevis
Men i Aalborg, hvor Nordeuropas største karneval bliver afholdt i weekenden, skal der mere til for at føle sig krænket. Folk klæder sig stadig ud som drag queens, oliesheiker, nonner og mexicanere.

- Lige præcis sombreroer er noget af det, vi sælger allermest af, siger den smilende salgsassistent, Julie Szewczuk, 22.

Hun har travlt, for den årlige folkefest i Nordens Paris lurer lige om hjørnet. Traditionen tro klæder titusindvis sig ud og går med i optoget. Nogle følger temaet, som i år er "De 4 årstider".

- Med temaet i år sælger vi også rigtigt mange Hawaii-dragter og sådan noget, og det er jo lidt det samme at være klædt ud som en fra Hawaii og en fra Mexico, funderer Julie, der også selv skal med til karneval, hvor hun forvandler sig til Cruella de Vil.

- Vi gør det jo kun for at have det sjovt
Inde i butikken griner en flok unge mænd, der er på jagt efter det perfekte kostume.

- Stop med at lede, vi skal da være mandlige cheerledere, siger Emil Kjærgaard, 25, begejstret til sine kammerater Daniel Kruhøffer og Rasmus Villadsen, begge 24 år.

To af dem hopper i omklædningsrummet med de lårkorte kjoler, men Rasmus er for høj til at dragten dækker det nødvendige.

- Ej, sådan her kan jeg simpelthen ikke vise mig offentligt, siger 24-årige Rasmus Villadsen og skjuler det nederste af kroppen, mens kammeraten Daniel Kruhøffer, 24, griner.
- Ej, sådan her kan jeg simpelthen ikke vise mig offentligt, siger 24-årige Rasmus Villadsen og skjuler det nederste af kroppen, mens kammeraten Daniel Kruhøffer, 24, griner.
 

- Tror I, den udklædning kan krænke transvestitter?

- Neeeej, sukker drengene i kor, mens Daniel trækker skuldrene opgivende op til ørene og slår ud med armene.

- Hvis det gør, må de altså lade være med at komme til karnevallet, siger Rasmus.

- Vi gør det jo kun for at have det sjovt, vi er ikke ude på at gøre nogen kede af det, supplerer Emil, før han bliver kaldt ind i prøverummet af Daniel:

- Emil, kan du ikke lige komme og hjælpe? Jeg kan ikke få den af.

De knækker alle tre sammen af grin. De skal nok få en god fest. Uanset hvad de ender med at blive klædt ud som.

Kun på nettet
Tilbage bag disken fortæller Julie, at hun selv har ændret kostumeplaner for ikke at træde nogen over tæerne.

- Vi havde egentlig tænkt på at være kinesere, men det droppede vi af samme grund. Vi havde ellers nogle rigtigt fine kimonoer til det, siger hun.

Alligevel synes hun, der skal være plads til alle slags kostumer til karnevallet.

- Jeg ville aldrig selv blive stødt over en udklædning, men jeg tænker da over, hvad andre tænker, og det virker som om, at vi bliver mere og mere pylrede, forklarer hun, og fortæller, at kunderne heldigvis lader til være ligeglade. Krænkelsesdebat eller ej:

- Det er ikke noget, jeg mærker her i butikken, det er heldigvis kun på nettet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

- Det er jo bare udklædning

'Fy, fy, skamme, skamme, fy, fy, ah, ah, slemme, slemme, fy, fy, næ, næ, nix, nix, slut, forbudt. Men hvad må vi så?'

Ja, ligesom i børnesangen kan det være svært at vide, hvad man egentlig må. Det gælder også, hvis man ikke vil risikere at støde nogen med sin udklædning. Men hvor går grænsen? Det har Ekstra Bladet spurgt kunderne i udklædningsbutikken Billig-Billy om.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Anita Frandsen, 22, Bambi til karnevallet

- Det er jo bare udklædning, så det er ikke noget, jeg bliver stødt over. Hvis bare man gør det ordentligt, kan jeg ikke se noget problem. Jeg kan ikke rigtigt komme i tanke om noget, der ville være for meget. Men for mit eget vedkommende, ville det være ikke at have noget tøj på.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Emil Kjærgaard, 25, Daniel Kruhøffer, 24 og Rasmus Villadsen, 24, måske cheerleaders til karnevallet

- Jeg synes, man skal slappe lidt af. Vi lever jo i et frit land, og vi klæder os jo kun ud for at have det sjovt. Uanset hvilket kostume man vælger, vil man risikere at krænke nogen, siger Emil.

- Jeg ville aldrig selv føle mig krænket over det, så det er ikke noget, jeg tænker så meget over, lyder det fra Daniel efter lidt betænkningstid, mens kammeraten Rasmus kommer i tanke om én ting, der ville være for meget:

- Vi stod faktisk lige og lavede en joke om at klæde os ud som Paludan. Den var nok lige krads nok.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Pernille Kirch, 22, turist til karnevallet

- Det er svært at sætte en præcis grænse, men der kan selvfølgelig være noget, der er for meget, så man skal nok passe lidt på, hvad man klæder sig ud som. Men der er så mange muligheder, og hvis det handler om tro eller politiske holdninger, kan man hurtigt komme til at støde nogen, selvom man slet ikke havde tænkt, at det ville gøre det.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Tore Eskildsen, 20, mexicaner til karnevallet

- Man må mene, hvad man har lyst til, men jeg ser det ikke som noget negativt, når vi klæder os ud som mexicanere. Det er mere for at hylde mexicansk kultur. Folk må da gerne blive sure over min udklædning, men det skal ikke ødelægge festen.

1 af 3 Foto: Bo Amstrup
2 af 3 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
3 af 3 Julie Szewczuk, 22, studerende og salgsassistent i Billig-Billy har langet mange sombreroer over disken forud for Aalborg Karneval. Foto: René Schütze
135 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere