Light-sodavand giver sul på sidebenene

Mange vælger light-udgaven, når de skal drikke sodavand i håb om et sundere alternativ. Men ifølge ny forskning er light-produkterne alligevel ikke så uskyldige

Light-sodavand er alligevel ikke helt så uskyldige.
Light-sodavand er alligevel ikke helt så uskyldige.

Sodavand uden sukker, det såkaldte light-sodavand, bliver valgt af mange, når der skal indtages søde sager.

Men nu skal dem, der sværger til light-sodavand måske tænke sig om en ekstra gang. I et nyt studie har forskere nemlig fundet frem til en slående sammenhæng mellem daglig indtagelse af light-sodavand og omfanget af taljen. Det skriver The Sydney Morning Herald.

Burger King dropper sodavand fra børnemenuen i USA. Hvis man vil have sodavand, skal man betale ekstra. Det er der dog ingen planer om i Danmark. (Pressemateriale fra Burger King) Samfund Burger King dropper børnesodavand - men ikke i Danmark

Studiet har gennem 10 år holdt øje med hundredevis af testpersoner i alderen 65 år og opefter, og resultaterne viste, at de testpersoner, der dagligt drak light-sodavand udvidede deres taljemål med 8 centimer. Dem, der dagligt drak almindelig sodavand, udvidede til sammenligning kun deres taljemål med 4,6 centimer. Dem, der slet ikke drak sodavand, slap med bare 2 centimer. Resultaterne var mest slående hos de testpersoner, der allerede var overvægtige.

Ifølge forskerne forblev testpersonernes BMI den samme, mens fedtet satte sig altså på sidebenene. Det er en skadelig form for vægtøgning, da mavefedtet forbindes med højere risko for sygdomme som blandt andet diabetes og hjertesygdomme.

Bliv klar til badesæsonen med et stabilt vægttab på 2 kilo om ugen. (Foto: Nima Stock) Sundhed Sådan taber du to kilo om ugen

Resultaterne betød, at forskerne anbefalede testpersonerne at drikke usødet kaffe og te, mineralvand og minimalt sødet juice som alternativ til light-sodavand.

De anklagede desuden de kunstige sødemidler i light-sodavand for at være årsag til testpersonernes vægtøgning, da kroppen ikke tager imod de kunstige sødemidler på samme måde som de naturlige.

- Kroppen er klar over, at den søde smag betyder, at du indtager energi i form af kalorier som, hvis du ikke brænder det af, konverteres til fedt, siger Helen Hazuda, der står bag forskningsprojektet.

Hun tilføjer, at kunstige sødemidler ikke har samme effekt, og derimod forvirrer kroppen.

(Foto: Thomas Borberg) Samfund Sodavand påvirker unge pigers kønsdele

60 kommentarer
Vis kommentarer