Lille piges hoved vokser og vokser

En lille indisk pige har en sjælden lidelse, der gør, at hendes hoved bliver ved med at vokse. Se hvordan her

Følg Samfund

- Det gør mig ulykkelig at se hende sådan.

Sådan siger 21-årige Shakuntala. Hun er mor til 14 måneder gamle Dhabuhi Parmar, der lider af en sygdom, som gør, at hendes hoved vokser sig langt større end normalen.

Lidelsen hedder hydrocefalus og kendes også ved 'vand i hovedet'. Den er karakteriseret ved for meget hjerne- og rygmarvsvæske i hjernen. Den overskydende væske giver et forstørret hoved samt udvider hjernens hulrum, forøger trykket i hjernen og kraniet og kan medføre skader på hjernevævet.

Den lille Dhabuhi blev født i Gujarat i Indien med et almindelig hovedstørrelse. Men da hun var få måneder gammel, tog hendes forældre hende til hospitalet, fordi de lagde mærke til, at hendes hoved blev ved med at vokse. I en alder af kun 14 måneder har hun et hoved, der er omkring tre gange større end gennemsnittet.

Kan næsten ingenting
Hendes hoved vejer nu så meget, at den lille pige ikke kan gøre meget andet end at ligge og kigge op i luften.

Forældrene tjener ikke særlig meget om måneden, og de har ikke råd til at få hende behandlet. De har nu, som de beskriver det, ladet det være op til Guds vilje, hvad der kommer til at ske.

På hospitalet i New Delhi mener man, at operationen vil koste mellem 50.000 og 100.000 kroner, og man udfører den ved blandt andet at dræne væsken ud. Gør man det i tide, kan patienten godt komme sig.

Dhabuhi lider af en meget voldsomt form for hydrocefalus, men selve lidelsen kan forekomme hyppigere i langt mildere grad, hvor man nemmere kan dræne væsken. Omkring seks ud af 1000 børn bliver født med større mængde væske i hovedet.

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.