Annonce:
Annonce:

Lisbeth og Jimmy troede de havde købt drømme-grunden: - Det løb os koldt ned ad ryggen

Det kan være en jungle at købe hus eller grund i udlandet, og derfor benytter mange en dansk advokat i den forbindelse. Men hvad gør man, hvis rådgivningen er mangelfuld?

Annonce:
Følg Samfund

Det skulle have været de bedste år af deres liv for ægteparret Lisbeth og Jimmy Vestergaard. Men drømmen om at bosætte sig i den lille øgruppe Fransk Polynesien i Stillehavet endte som et mareridt.

- Vi forelskede os hovedkulds i de turkisblå laguner, store palmer og duften af blomsterne tiara, siger Lisbeth Vestergaard.

Sammen med sin mand besluttede hun i 2010 at undersøge muligheden for at købe en grund på øen Moorea. I løbet af de følgende år ville parret spinke og spare, så de på sigt kunne bygge et lille hus, hvor de kunne nyde deres otium sammen.

Drømmen, om at flytte om på den anden side af jorden, er erstattet med fysisk og psykisk udmattelse i jagten på retfærdighed. Foto: Anthon Unger
Drømmen, om at flytte om på den anden side af jorden, er erstattet med fysisk og psykisk udmattelse i jagten på retfærdighed. Foto: Anthon Unger
 

Søgte professionel rådgivning
For at være sikre på, at de ikke overså vigtige informationer, søgte parret rådgivning hos en advokat med speciale i fransk ejendomsret.

Annonce:

- Hun gjorde mig tryg, da hun fortalte, at det handlede om vores sikkerhed: hvis der er noget, der går galt, så er det os, der hæfter – så tog vi imod deres hjælp.

Men da handlen gik igennem i juni 2012, fik Lisbeth og Jimmy sig en slem overraskelse. Grunden, de havde købt, lå placeret i et område med høj risiko for sten- og jordskred.

- Vi tænkte, at det var godt, vi fik fat i en dansk advokat. Nu skal hun forsvare os, for der måtte være sket en fejl.

Men det var måske lige optimistisk nok. Advokaten var nemlig af den opfattelse, at hun havde oplyst om risikoen for sten- og jordskred.

- Det løb os koldt ned ad ryggen, da hun frasagde sig sit ansvar. Det gjorde os meget nervøse, siger Lisbeth Vestergaard.

Klagede over advokat
Oplevelsen fik Lisbeth og Jimmy til at klage til Advokatnævnet, der i første omgang bad parterne forsøge at finde frem til en løsning, der gavnede dem begge.

- Vi blev indkaldt til et møde, hvor de spurgte, om vi ville have 100.000 kroner, så vi kunne sikre grunden og efterfølgende glemme sagen.

Annonce:

Lisbeth og Jimmy troede, at advokatfirmaet ville hjælpe dem med at undersøge, hvor meget det ville koste at sikre grunden først, og derfor var de tøvende med at tage imod tilbuddet.

Seks år og mange bilag senere kæmper Lisbeth og Jimmy stadig for den retfærdighed, de ikke mener, de har fået. Foto: Anthon Unger
Seks år og mange bilag senere kæmper Lisbeth og Jimmy stadig for den retfærdighed, de ikke mener, de har fået. Foto: Anthon Unger
 

Seks år efter kæmper Lisbeth og Jimmy stadig for retfærdighed. Advokatnævnet idømte advokaten en bøde på 10.000 kroner for dårlig advokatskik, men den sikkerhed, parret blev stillet i udsigt, må de kigge langt efter.

- Jeg ved ikke, om det er naivt at tro, når man betaler 3.000 kroner i timen, at man har den tryghed, som advokaterne fortæller, man har, og at de vil hjælpe os, hvis noget går galt.

- Hvorfor sælger I ikke bare grunden igen?

- Det tog den tidligere ejer 20 år at sælge grunden. Vi har svært ved at tro, at vi kan sælge grunden, for vi ville jo aldrig have købt den, hvis vi lå inde med de informationer, som vi gør i dag.

Sagen kort

2010

Efter en ferie i Fransk Polynesien besluttede Lisbeth og Jimmy Vestergaard, at de ville undersøge muligheden for at købe en grund med henblik på at bosætte sig på øen.

2010

Parret kontakter TVC Advokatfirma (dengang Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen) med anmodning om bistand til køb af grund i Fransk Polynesien

29. august 2011

Lisbeth Vestergaard modtager 60 siders bilag til slutsedlen.

Medie november 2011

Lisbeth Vestergaard og advokat Ann-Sofie Kold Christensen aftaler, at Ann-Sofie Kold Christensen skulle sørge for at få indsat to betingelser i købsaftalen.

1. Grunden er beliggende i en zone, hvor det er tilladt at bygge og ingen særlige restriktioner er for grunden.

2. Lisbeth Vestergaard får tilladelse fra myndighederne til at erhverve grunden.

14. december 2011

Ann-Sofie Kold Christensen oplyser, at hun har gennemlæst købsaftalen og alt så fint ud. Lisbeth Vestergaard får besked på, at hun kan skrive under og efterfølgende betale 5 procent af beløbet.

3. februar 2012

Lisbeth Vestergaard og Ann-Sofie Kold Christensen er uenige om telefonsamtalens indhold den pågældende dag.

Ann-Sofie Kold Christensen oplyser efterfølgende, at hun har forklaret grunden var beliggende i en højrisikozone for jordskred, men at Lisbeth Vestergaard ikke udtrykte større bekymring.

22. april 2012

Ann-Sofie Kold Christensen oplyser, at Lisbeth Vestergaard har fået tilladelse til at købe grunden og bosætte sig på øen.

Samme dag skriver Lisbeth Vestergaard, at der i tidligere dokumenter er nævnt noget om geologiske forhold, som hun ikke har kendskab til.

1. maj 2012

Ann-Sofie Kold Christensen oplyser, at de har afklaret, at der godt må bygges på grunden, og at det fremgår af det tilsendte myndighedsskema.

Lisbeth Vestergaard havde dog aldrig modtaget eller set myndighedsskemaet før 1. maj.

I mailen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, fremgår det ikke, at grunden ligger i en højrisikozone for jordskred.

1. juni 2012

Lisbeth Vestergaard betaler restkøbesummen.

17. juli 2012

Lisbeth Vestergaard bliver af en bekendt på øen i Fransk Polynesien gjort opmærksom på, at den grund, hun netop havde købt, befandt sig i en højrisikozone for jordskred, og at det derfor krævede, at grunden blev sikret, før den var bygbar.

Samme dag retter hun henvendelse til Ann-Sofie Kold Christensen og bad om forklaring.

18. juli 2012

Ann-Sofie Kold Christensen gør Lisbeth Vestergaard opmærksom på, at de nye oplysninger ikke indeholder nogen nyheder.

Samme dag svarer Lisbeth Vestergaard, at oplysningerne er nye for dem.

31. juli 2012

Lisbeth Vestergaard klager over Ann-Sofie Kold Christensens rådgivning til Advokatnævnet.

21. september 2012

Lisbeth og Jimmy Vestergaard mødes med Ann-Sofie Kold Christensen og advokat Tommy V. Christiansen. Advokatfirmaet tilbyder parret 100.000 kroner, hvid de dropper sagen i Advokatnævnet

23. maj 2014

Advokatnævnet skriver i sin afgørelse, at de ikke mener Ann-Sofie Kold Christensen har varetaget Lisbeth Vestergaards interesser på behørig vis i forbindelse med ejendomshandlen. Advokatnævnet pålægger Ann-Sofie Kold Christensen at betale en bøde på 10.000

 

Drøm blev til mareridt
Sagen har ikke kun haft konsekvenser for deres drømme.

Annonce:

- Det har været en virkelig skrækkelig proces, der har kørt os helt ned. For tre år siden blev min mand sygemeldt i et halvt år med stress på grund af sagen.

- Jeg har også en erklæring fra min læge, der skriver, at sagen er en stor belastning for mig, og at jeg er slidt efter processen.

Tilbage står Lisbeth og Jimmy Vestergaard reelt med en grund, som de ikke kan få lov at bygge på, medmindre de sikrer den, hvilket ikke er omkostningsfrit.

- Vi har et eller andet sted altid troet, at hvis ikke det lykkedes at få grunden i den stand, vi troede, den var i, så ville handlen gå tilbage, så vi kunne købe en ny grund.

Nu kører der en erstatningssag ved retten i Aarhus mod TVC Advokatfirma, der i sin tid rådgav Lisbeth og Jimmy Vestergaard.

Lisbeth og Jimmy Vestergaard har efterhånden opgivet at få en erstatning, der svarer til, hvad de mener, det koster at sikre grunden. Nu er håbet, at man kan advarer andre, der vil købe en grund i udlandet. Foto: Anthon Unger
Lisbeth og Jimmy Vestergaard har efterhånden opgivet at få en erstatning, der svarer til, hvad de mener, det koster at sikre grunden. Nu er håbet, at man kan advarer andre, der vil købe en grund i udlandet. Foto: Anthon Unger
 

Managing partner og advokat i TVC advokatfirma Leo Jantzen slår fast, at det ikke er ulovligt for en advokat at rådgive mundtligt, men at det altid er klogt at rådgive på skrift.

Alligevel mener han ikke, at der er noget at komme efter, da firmaet stoler mere på advokatens ord end klientens.

Annonce:

Hos Lisbeth og Jimmy Vestergaard er tilliden til retsvæsenet væk.

- Handlen kommer ikke til at gå tilbage, og vi får heller ikke en erstatning, der svarer til, hvad det koster at sikre grunden.

- Vi føler ikke, at systemet tager os alvorligt, og det er vigtigt for os at fortælle, selvom man føler sig i sikre hænder, når man rådgiver sig med en advokat, så er det godt at kigge dem over skulderen for en sikkerheds skyld.

Advokat nægter ansvar
Advokat Ann-Sofie Juhl Kold Nielsen, hjalp parret i forbindelse med købet af deres drømmegrund. Hun mener ikke, at der er noget at komme efter.

Hun er overbevist om, at hun forklarede parret om risikoen for sten- og jordskred, men hun anerkender, at hun ikke kan dokumentere, at de forstod jordskredsrisikoen.

- Hvorfor har du ikke fortalt om risikoen for sten- og jordskred?

Annonce:

- Det er det, der er hele stridens kerne. De har tilsyneladende ikke noteret sig, at jeg har orienteret dem om det på telefon og efterfølgende sendt en mail med det bilag, hvor det fremgår.

- Hvorfor henviser du ikke til telefonsamtalen, da Lisbeth skriver i en mail, at hun ikke har forstået de geologiske forhold?

- Det går op for mig, at jeg aldrig fik sendt dem bilaget i februar. Så sender jeg det til dem i maj måned.

- Undrer du dig ikke over, at de ikke reagerede mere på oplysningen om, at grunden er beliggende i et område med høj risiko for sten- og jordskred?

- Nej, fordi jeg har klienter, der køber lejligheder i Alperne, og der er der også risiko for jordskælv, jordskred og laviner.

- Kan man ikke købe en grund på en bjergside, uden at der er stor risiko for sten- og jordskred?

- Jo, det vil man sagtens kunne.

- Hvorfor har du så ikke været mere klar i mælet om, at der var en stor risiko her?

- Det er også min opfattelse, når jeg taler med mine klienter, at jeg er meget klar i spyttet. Jeg formulerer mig ikke advokat-agtig eller kryptisk.

- Gør det indtryk på dig, at Advokatnævnet har idømt dig en bøde på 10.000 for at bryde god advokatskik?

- Jamen, det gør det da selvfølgelig. Det er da rigtig ærgerligt, at der sidder nogle klienter, der har en opfattelse af, at sagen ikke er blevet behandlet ordentligt, det er da klart.

- Men du mener ikke, at du har begået en fejl?

- Nej, det mener jeg ikke.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: