Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
LISTE: Disse kendte danske virksomheder bruger illegal arbejdskraft
117 blev straffet for brug af illegal arbejdskraft sidste år. I 2016 blev der uddelt bøder for over 5,5 millioner kroner for brug af illegal arbejdskraft, skriver TV 2 på baggrund af en ny rapport
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
Sidste år uddelte politiet 121 bøder til 117 virksomheder, der havde folk ansat uden den nødvendige arbejds- og opholdstilladelse. Det skriver TV 2, som har fået aktindsigt hos landets politikredse.
Blandt de mere kendte af virksomhederne er Brøndby IF, Rederiet A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk.
Men problemet kan være meget større, vurderer Shahamak Rezaei, som er migrationsforsker og lektor ved Institut for Samfund og Erhverv på Roskilde Universitet.
- Når man tænker på, hvor mange illegale der anslås at være, så er 121 bøder ikke særligt mange, siger han til TV 2.
Han henviser til Rockwool Fondens seneste estimat på 18.000 illegale indvandrere i Danmark.
Virksomheder der har brugt illegal arbejdskraft
TV 2 har på baggrund af aktinsigt hos politikredsene lavet denne oversigt over de 10 virksomheder, der i 2016 fik de største bøder for brug af illegal arbejdskraft.
1. Hasle Camping og Rønne Rengøring blev sidste år idømt bøder på henholdsvis 400.000 og 100.000 kroner for blandt andet at have udnyttet to filippinske au pairs for at opnå økonomisk vinding. De to filippinske statsborgere skulle have arbejdet med børnepasning og lettere rengøringsopgaver, men endte med at arbejde over 56 timer om ugen på campingpladsen til meget lille løn.
Virksomhedens kommentar: Direktørerne for Hasle Camping og Rønne Rengøring har ingen kommentarer.
2. Natklubben Zen Cph blev sidste år idømt en bøde på 300.000 kroner for at have beskæftiget en kinesisk studerende i mere end 15 timer om ugen, samt "under skærpende omstændigheder" at have beskæftiget den studerende uden fornøden dansk opholds- og arbejdstilladelse, idet ansættelsen fortsatte efter udløbet af den ansattes opholdstilladelse.
Virksomhedens kommentar: "Det virker jo nærmest som dummebøder. Man begår én enkelt fejl, og så får man en bøde på 300.000 kroner. Loven er skruet sammen på den måde, at der ikke er spillerum til at begå fodfejl.Sagen drejede sig om en studerende, som bare gerne ville arbejde hos os. Han var ansat, da han studerede, men var ikke opmærksom på, at hans arbejdstilladelse ophørte, da han stoppede med at studere. Dette var vi heller ikke klar over.Han indgik i vores vagtplan og i vores vagtplan som alle andre, og derfor kom han til at overskride det antal timer, han måtte arbejde."
3. Café Ciré i Valby blev sidste år idømt en bøde på 240.000 kroner, fordi virksomheden "under skærpende omstændigheder" havde beskæftiget en mand som opvasker, selvom han hverken havde den fornødne arbejdstilladelse eller ret til at opholde sig i landet.
Virksomhedens kommentar: Café Ciré har ingen kommentarer.
4. Milestone Systems A/S i Brøndby blev sidste år idømt en bøde på 160.000 kroner for at have beskæftiget en amerikansk statsborger, selvom denne ikke havde den fornødne arbejdstilladelse.
Virksomhedens kommentar: "Milestone Systems erkender, at man i den konkrete sag ikke havde fuldt overblik over fornyelsen af den nuværende medarbejders arbejdstilladelse, og det beklager vi. Vi tog sagen til efterretning og har siden strammet op på vores procedurer i forbindelse med udenlandske medarbejderes arbejdstilladelser, således at vi undgår, at lignende sager opstår igen".
5. Tolkebureauet Dania ApS blev sidste år idømt en bøde på 150.000 kroner for at have beskæftiget en etiopisk statsborger, selvom denne ikke have arbejdstilladelse.
Virksomhedens kommentar: Tolkebureauet oplyser til TV 2, at de har indbetalt A-skat, arbejdsmarkedbidrag og feriepenge for den ansatte, men at ingen har sagt noget om, at medarbejderen ikke måtte arbejde for bureauet. Det har virksomheden undret sig over. Efter denne episode tjekker de altid alle arbejdstilladelser for at se, om de stadig gælder, lyder det.
6. Clean Service ApS blev sidste år idømt en bøde på 120.000 kroner, fordi virksomheden "under skærpende omstændigheder" havde beskæftiget en nepalesisk statsborger med rengøringsopgaver, selvom denne ikke havde den fornødne arbejdstilladelse og opholdt sig ulovligt i Danmark.
Virksomhedens kommentar: Clean-Service ApS har ingen kommentarer.
7. Novo Nordisk blev sidste år idømt to bøder på henholdsvis 60.000 og 120.000 kroner. Den mindste bøde fik virksomheden for at have beskæftiget en russisk statsborger, selvom denne ikke havde den fornødne arbejdstilladelse. Bøden på 120.000 kroner fik Novo Nordisk, fordi virksomheden havde ansat en amerikansk statsborger uden fornøden arbejdstilladelse.
Virksomhedens kommentar: "Vi er bekendt med de to afsluttede sager. Den ene sag drejede sig om en russisk praktikant, der blev ansat i en fuldtidspraktik, som overskred de 15 timer, personens arbejdstilladelse og studievisum tillod.
Den anden sag drejede sig om en amerikansk medarbejder, hvis arbejdstilladelse ikke blev fornyet rettidigt, da den udløb tre år efter ansættelsen. Det er vigtigt at understrege, at Novo Nordisk altid søger at følge dansk lovgivning og herunder, at vi ikke ansætter medarbejdere uden gyldig arbejdstilladelse. Vi har indført faste ansættelsesprocesser, som vi løbende evaluerer, for at sikre, at vi hele tiden lever op til de danske regler på området og undgår beklagelige sager som disse."
8. It-Universitetet i København blev sidste år idømt en bøde på 110.000 kroner for at have beskæftiget en person uden fornøden arbejdstilladelse, da hun kun havde tilladelse til at arbejde hos en anden dansk virksomhed.
Virksomhedens kommentar: "Den pågældende person var deltidsansat som ekstern lektor på IT-Universitetet i perioden 1. september 2014 - 31. juli 2015. Ved ansættelsen fremviste hun dokumentation på, at hun havde arbejds-/opholdstilladelse. Vores sagsbehandler var dog ved ansættelsen ikke opmærksom på, at arbejdstilladelsen alene omfattede arbejdet hos Living Labs Global. Sagsbehandleren handlede i god tro, og der er dermed tale om en beklagelig fejl. ITU har efterfølgende rettet op på ansættelsesproceduren for at sikre, at noget lignende ikke kan ske igen".
9. Hotel Britannia blev sidste år idømt en bøde på 110.000 kroner, fordi virksomheden havde beskæftiget en camerounsk statsborger som opvasker i mere end 15 timer om ugen igennem 11 måneder.
Virksomhedens kommentar: Hotel Britannia siger til TV 2, at sagen er "højest mærkværdig", fordi den ansatte kun i enkelte måneder har arbejdet i mere end de 15 timer, han havde lov til, og fordi han var ansat på en overenskomstmæssig løn. Virksomheden har derfor taget sagen videre i retten.
10. Kn Rengøring i Pandrup fik sidste år en bøde på 100.000 kroner for at have beskæftiget en ghanesisk statsborger med rengøringsarbejde, selvom denne hverken havde opholds- eller arbejdstilladelse. Kn Rengøring opnåede økonomisk fordel heraf.
Virksomhedens kommentar: "Det er korrekt, at vi har modtaget et bødeforlæg på ansættelse af medarbejder uden de nødvendige tilladelser. Den pågældende medarbejder havde i forbindelse med sin ansættelse hos os afgivet urigtige informationer omkring sine arbejds- og opholdstilladelser, hvilket bevirkede, at vores arbejdsleder ansatte vedkommende i god tro.
Vi bliver efter fire måneders ansættelse gjort bekendt med fejlen, som efterfølgende udløste en bøde, da ansvaret med at tjekke om oplysningerne er rigtige, ligger hos arbejdsgiver."
Ifølge TV 2 er der stor forskel på, hvordan virksomhederne overtræder den danske udlændingelov.
Af dommene kan man se, at nogle virksomheder direkte udnytter indvandrerens svære situation for at tjene penge.
22 af virksomhederne er således dømt efter en skærpende paragraf, som ofte gives, når en virksomhed benytter sort arbejde.
Det gælder blandt andet Hasle Camping, som ifølge dommen udnyttede to filippinske au pairs for at få økonomisk vinding.
Også Café Ciré i Valby har fået en skærpet dom, fordi de beskæftigede en opvasker, selv om han hverken havde den fornødne arbejdstilladelse eller havde ret til at opholde sig her i landet.
Ingen af de to virksomheder har ønsket at udtale sig til TV 2.