Livreddere advarer danske strandgæster: Pas på farlige slanger i vandet

Flere livreddere slår nu alarm og advarer om hugorme på de danske strande

Sådan ser en hugorm ud. Foto: Thomas Borberg
Sådan ser en hugorm ud. Foto: Thomas Borberg
Følg Samfund

Ved du noget, eller har du selv haft en lignende oplevelse? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

En 10-årig dreng blev søndag bidt af en hugorm på stranden i Hundested. Drengen blev hastet til hospitalet, hvor han modtog modgift.

Det får nu flere danske livreddere til at advare danske strandgæster om hugorme i vandet på strandene rundt om i landet.

Senest er der blevet set hugorme i vandet på Hornbæk strand, og det får nu livredderchef John Heine Mogensen til at slå alarm.

- De seneste dage har vi spottet to hugorme i vandet på Hornbæk Strand. Det er ikke sådan, at jeg vil sige, at vi har en epidemi eller noget, men det er usædvanligt, for vi har aldrig set hugorme i vandet heroppe hos os, siger John Heine Mogensen til Ekstra Bladet.

Dreng bidt af slange i vandet på dansk badestrand

Begge gange er det badegæster, der har alarmeret livredderne på stranden.

- Forleden var hugormen blevet set lige ude foran livredder-tårnet, og der kom en badegæst hen og fortalte mig, at han havde set den. Jeg må indrømme, at lige i starten, der troede jeg simpelthen slet ikke på det. For vi har som sagt aldrig set det i vandet heroppe før, siger John Heine Mogensen.

Sådan ser en hugorm ud. Foto: Finn Frandsen
Sådan ser en hugorm ud. Foto: Finn Frandsen
 

Pas på
Livredderchefen råder derfor badegæsterne til at være ekstra opmærksomme, når de tager en dukkert i bølgen blå.

- Vi opfordrer selvfølgelig gæsterne til at komme op til os, hvis de ser en hugorm, så vi kan fjerne den stille og roligt. Den normale procedure er, at vi fjerner hugormen med et net, og så sætter vi den ud i naturen, hvor den hører til igen, siger John Heine Mogensen og fortsætter.

- Jeg vil ikke anbefale, at man selv begynder at fjerne den, medmindre man har et fiskenet. For de kan være farlige, hvis de bider, især hvis man er allergisk, lyder det fra John Heine Morgensen.

Også Steffen Mattrup Lund-Hansen, der er livredder på stranden i Hedehusene og tog sig af den 10-årige dreng, der forleden blev bidt af en hugorm i vandet, advarer badegæsterne.

- Det er formentlig et fænomen, der er knyttet til tørken, og så søger slangerne ud i vandet, fordi de er tørstige, sagde Steffen Mattrup Lund-Hansen til Ekstra Bladet onsdag. Den forklaring støtter John Heine Mogensen også op om.

- Det har jo været så varmt det sidste lange stykke tid, og vores vandløb i nærheden af stranden er tørret ud, så det kan meget vel være tørken, der gør, at de trækker ud i vandet på stranden, fordi de simpelthen er tørstige, lyder det fra John Heine Mogensen.

Søg læge
Ifølge livredder Steffen Mattrup Lund-Hansen var oplevelsen med den 10-årige dreng, der blev bidt, meget voldsom. Netop derfor vil han gerne have, at de danske badegæster ved, at der er en risiko for at møde hugorme i vandet i øjeblikket.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, men vi fik hurtigt ringet til 1813 og fik kørt ham på hospitalet. Der kan jo være ret alvorligt med sådan et slangebid, så vi måtte reagere hurtigt. Heldigvis kom han af sted til hospitalet, hvor han fik modgift, men han blev selvfølgelig meget forskrækket, sagde Steffen Mattrup Lund-Hansen til Ekstra Bladet onsdag.

I nogle tilfælde kan et bid fra en hugorm få alvorlige konsekvenser og kan i værste tilfælde få dødelig udgang. Det sker dog yderst sjældent og er ifølge naturguide.dk kun blevet registreret syv gange i Danmark siden 1900.

Symptomerne på alvorlige slangebid er hævede lemmer, opkast, mavesmerter, lavt blodtryk, chok, lammelser og diarré, men i langt de fleste tilfælde slipper slangens ofre med en lille hævelse.

Alligevel skal du straks søge læge, hvis du har mistanke om at blive bidt af en hugorm. Især hvis der er tale om børn, ældre eller gravide.

Hugormen kan ofte genkendes på et sort zik-zak bånd på ryggen, og den er omkring 20-105 centimeter lang. De kan da også være sorte.

En anden tommelfingerregel er, at hugorme ikke har to gule pletter i nakken i modsætningen til snogen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?