Livsfarligt for piloterne og tabte til forældet konkurrent: Kom tæt på skandaleflyet

Ifølge Radio 24syv bliver F-35 med al sandsynlighed Danmarks kommende kampfly. Ekstra Bladet kigger tilbage på F-35 flyets tidligere og nuværende problemer

Her kan du se Lockheed Martins reklamevideo for F-35

De kommende uger vil folketingets politikere med stor sandsynlighed afgøre, hvilket kampfly der skal afløse de aldrene F-16 fly.

Investeringen er det største våbenindkøb i Danmarkshistorien og regningen for flyene forventes i løbet af flyenes levetid at løbe op i 90 milliarder kroner.

Dansk politik Favorit-fly kamp-svinet: Har kostet Pentagon 2600 mia. kroner

Samfund IT-professor advarer: Køb ikke F-35

Ifølge Radio 24/syv's kilder skulle Kampflykontoret, der de seneste mange år har evalueret kandidaterne til at afløse F-16 flyene, være kommet frem til, at F-35 på alle parametre er det bedste valg for Danmark.

Uprøvet milliard sats
Men i modsætning til konkurrenterne fra Eurofigthers og Boeings, er producenten Lockheed Martins F35 fly stadig under udvikling og endnu ikke prøvet i kamp.

Det har fået flere politikere til at frygte en ny IC4 skandale ligesom også eksperter har været betænkelige ved indkøbet.

DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, har mange jern i ilden – blandt andet også hos Lead Agency, hvor han er formand og samtidig medejer. Lead Agency er hyret til at lave lobby-arbejde i Danmark for flyproducenten Lockheed Martin. (Foto: Polfoto) Samfund DR-formand har økonomiske interesser i valg af kampfly

I 'Jeopardy' havde Søren Kaster svarene og deltagerne spørgsmålene. Som direktør for Lead Agency mener han formentligt også at have svaret på, hvilket kampfly Danmark bør købe. (Foto: Polfoto) Politik Arbejder for våbenindustrien: Tv-kendisser i krig om kampfly

Blandt andet IT-professor Kim Normann Andersen fra CBS.

- Joint Strike Fighter adskiller sig på papiret først og fremmest ved, at det er langt overlegent i luftdueller. Det overgår konkurrenterne i træfsikkerhed. Problemet er, at den funktionalitet ikke har bestået testen, sagde han for en uge siden til Ingeniøren.

Rolig major
Den observation er major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Karsten Marrup, enig i. Han er dog ikke nervøs for, at flyene aldrig kommer på vingerne.

- Flyet er så højteknologisk, at der naturligvis vil være en række udfordringer i forbindelse med udviklingen af det. Men man skal huske på, at det også tog adskillige år at udvikle F-16 flyet og F/A-18 jageren, siger Karsten Marrup med henvisning til Danmarks nuværende kampfly samt F-35 konkurrenten fra Boeing.

Han uddyber:

- F35 flyet spiller en central rolle i fremtidens amerikanske militær. Der er ingen grund til at tro, at man vil skrinlægge projektet. Amerikanerne har allerede bestilt knap 2500 fly, lyder det fra den danske forsker.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

220 kommentarer
Vis kommentarer