Annonce:
Annonce:

Lizette-sag: Toppen var advaret

Adskillige topfolk i og omkring FH-ledelsen har i de senere år fået en række advarsler om Lizette Risgaards grænseoverskridende opførsel. Det viser Ekstra Bladet og Berlingskes gennemgang af sagen

'Problemerne er konsekvent blevet fejet ind under gulvtæppet,’ lyder det fra en kilde i FH, som Berlingske og Ekstra Bladet har talt med. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
'Problemerne er konsekvent blevet fejet ind under gulvtæppet,’ lyder det fra en kilde i FH, som Berlingske og Ekstra Bladet har talt med. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

 Da den nu aftrådte FH-formand, Lizette Risgaard, i torsdags indrømmede at have opført sig upassende i flere sammenhænge, kan det umuligt have været en overraskelse for topledelsen i FH.

For siden 2019 har advarslerne om Lizette Risgaards grænseoverskridende adfærd ulmet i store dele af fagbevægelsen og sværmet om en række ledende medarbejdere i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det kan Ekstra Bladet og Berlingske nu i samarbejde afsløre efter at have kortlagt forløbet, gennemgået forskellige former for dokumentation og talt med flere centralt placerede kilder.

Artiklen fortsættes under billedet...

Lizette Risgaard trak sig søndag som formand for FH efter anklager om upassende adfærd og mistillid fra flere fagforeninger. Foto: POLFOTO
Lizette Risgaard trak sig søndag som formand for FH efter anklager om upassende adfærd og mistillid fra flere fagforeninger. Foto: POLFOTO

Spørgsmålet om Lizette Risgaards fratrædelsesordning er ubesvaret, på trods af at Ekstra Bladet ihærdigt har forsøgt at få svar på det

Spørgsmålet om Lizette Risgaards fratrædelsesordning er ubesvaret, på trods af at Ekstra Bladet ihærdigt har forsøgt at få svar på det.

‘Ind under gulvtæppet’
Ifølge en nuværende medarbejder i FH har ledelsen været bekendt med Lizette Risgaards upassende adfærd - uden at håndtere det.

Annonce:

'Problemerne er konsekvent blevet fejet ind under gulvtæppet,’ fortæller personen, der ikke ønsker at have sit navn frem af frygt for, hvordan FH vil reagere.

'Vi kæmper for lønmodtagerne i FH, men vi passer ikke på vores medarbejdere. Det ærgrer mig, at vores formand er faldet, fordi sagerne ikke er blevet håndteret ordentligt og redeligt,' siger medarbejderen og tilføjer, at ingen har turde at konfrontere ledelsen med problemerne.

'Lizette bliver reelt ikke konfronteret med sin opførsel af den daglige ledelse. Det er derfor, det ikke er stoppet. Og medarbejderne bliver ikke hjulpet,' fortæller medarbejderen.

Direktør suspenderet
Flere kilder, som Ekstra Bladet og Berlingske, har været i kontakt med, nævner specifikt FHs direktør, Michael Jacobsen, som en central figur i håndteringen af sagerne om Lizette Risgaard.

Michael Jacobsen blev onsdag morgen suspenderet, indtil FHs advokatundersøgelse er foretaget og færdigbehandlet.

Annonce:

- Hjemsendelsen skal ikke ses som en kritik af Michael Jacobsen, men sker udelukkende for at sikre troværdige rammer om undersøgelsen og forebygge eventuel inhabilitet, lød det fra FH's fungerende formand, Morten Skov Christiansen, i en skriftlig kommentar til DR.

Artiklen fortsættes under billedet...

FH-direktør Michael Jacobsen blev onsdag morgen suspenderet, mens en advokatundersøgelse er sat i værk. Foto: FH
FH-direktør Michael Jacobsen blev onsdag morgen suspenderet, mens en advokatundersøgelse er sat i værk. Foto: FH

Advaret på mail
Ekstra Bladet og Berlingskes research viser desuden, at FH-toppen tilbage i januar i år blev orienteret skriftligt om Lizette Risgaards adfærd.

Det fremgår af mails, som en tidligere ansat i FH sendte til en chef i FH i januar.

FH-medarbejderen var blevet kontaktet af en journalist på Ekstra Bladet, der researchede på sagen, og efterfølgende informerede han en ansat FH-ledelsen.

'Journalisten fortalte, at flere havde fortalt om deres oplevelser til ham,' skrev den nu forhenværende FH-medarbejder, og chefen kvitterede dagen efter:

'Mange tak for din mail og for orienteringen, det sætter jeg/FH stor pris på, så vi er forberedt.'

To uger senere gentog forløbet sig. Medarbejderen var nu blevet kontaktet af Berlingske, og igen kontaktede vedkommende sin chef.

Annonce:

Hertil svarede chefen, at det var “virkelig prisværdigt, at du kontakter mig for heads-up på en kommende historie, nu i Berlingske.”

Det var ikke første gang, at den nu tidligere medarbejder i FH hørte om Lizette Risgaards adfærd.

Også i forbindelse med en julefrokost i 2019 blev der snakket om formandens grænseoverskridende adfærd, og at flere mænd havde oplevet det, lyder det fra kilden, der også dengang orienterede en kollega om sagen, der nu er i en chefstilling i FH.

Formand huskede pludselig sag
FH's fungerende formand, Morten Skov Christiansen, nægtede ellers fredag at have kendskab til fagbossens sager.

På pressemødet foran FHs hovedkontor i København affejede han selv at skulle have haft kendskab til dem.

- Jeg er aldrig blevet kontaktet af nogen. Jeg har ikke noget kendskab til de konkrete sager, nej, lød det fra Morten Skov.

Men søndag havde piben fået en anden lyd i et interview til DR.

Artiklen fortsættes under billedet...

Morten Skov Christiansen er fungerende formand i FH efter Lizette Risgaards afgang. Her ses han på pressemødet ved FHs kontor i København i fredags. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Morten Skov Christiansen er fungerende formand i FH efter Lizette Risgaards afgang. Her ses han på pressemødet ved FHs kontor i København i fredags. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
 

Annonce:

- Jeg har konkret kendskab til én episode tilbage fra efteråret 2021. Episoden blev drøftet af FH’s ledelse, og det gav anledning til, at man fulgte op fra administrationen, men resultatet af undersøgelsen viste, at den pågældende ikke følte sig krænket, sagde han til mediet.

Samme dag udtalte FOA-formand, Mona Striib, til TV 2, at hun ligeledes kendte til samme sag.

Hun hørte om sagen i september 2021, og hun kontaktede i samme øjeblik Lizette Risgaard for at høre, hvad det handlede om.

- FH-ledelsen gik ind i sagen, men personen fastholdt, at vedkommende ikke havde været udsat for noget. Og dermed forsvandt sagen, sagde Mona Striib.

Samtale om Risgaards opførsel
Berlingske og Ekstra Bladet har tidligere omtalt en sag om en mand, der har oplevet to tilfælde af upassende opførsel fra Lizette Risgaard. Første gang til en julefrokost i 2016, hvor Risgaard blev ‘tydeligt irriteret’ over, at han ikke ville danse tæt.

Samme mand blev ved Lønmodtagernes Topmøde i sensommeren 2021 klappet tre gange på røven af Risgaard, hvilket en kvinde var vidne til. Hun så med egne ord situationen ‘klart og tydeligt’.

Annonce:

Kvinden orienterede efterfølgende FH-næstformand Nanna Højlund om sagen, men blev stillet krav om at navngive manden, før sagen kunne tages op i organisationen, hvilket hun ikke var villig til.

Nanna Højlund har over for Berlingske og Ekstra Bladet bekræftet, at samtalen har fundet sted, men at hende og kvinden har aftalt, at indholdet af samtalen er fortroligt.

Til DR udtalte Højlund lørdag, at hun efterfølgende havde en samtale med Lizette Risgaard om formandens opførsel og ansvar som magtfuldt menneske, over for personer med mindre magt end hende selv.

Sådan gjorde vi

Samlet set kender Ekstra Bladet og Berlingske til 13 episoder fra ti forskellige mænd, hvor Lizette Risgaard ifølge mændene har udvist en upassende adfærd. De har alle udspillet sig i perioden 2016-2021.

Derudover har Netavisen Pio talt med 27-årige Jonas Larsen, der også har oplevet Lizette Risgaards upassende adfærd.

Foruden interviews har Berlingske og Ekstra Bladet haft adgang til mails og anden dokumentation, som understøtter mændenes forklaringer. Af materialet fremgår det, at der i  topledelsen i FH er en bevidsthed om formandens problematiske adfærd. 

Dertil har Ekstra Bladet og Berlingske i videst muligt omfang forsøgt at verificere mændenes oplevelser ved at få bekræftet deres fortællinger fra andre vidner eller bekendte, som mændene efterfølgende har delt hændelserne med.

Næstformand i FH Nanna Højlund bekræfter desuden, at hun har været orienteret om en af de omtalte episoder.

Har du konkret viden om sagen, eller ønsker du at dele lignende oplevelser, kan du skrive til journalisterne bag historien på tf@eb.dk eller le@eb.dk.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Selvsamme hændelse ledte til etableringen af FH’s whistleblowerordning og vedtagelsen af deres adfærdskodeks.

Den pågældende mand følte sig dog heller ikke seksuelt krænket i den pågældende situation - men udtrykte, at han ikke kunne sige fra af hensyn til konsekvenserne.

Derudover kaldte han måden, som FH håndterede sagen på, for 'kritisabel'.

Annonce:

- Magtudøvelsen er, at jeg ikke kan sige fra og sige det, jeg tænker. Men følelsen af at være krænket over episoden havde jeg ikke i min krop. Jeg var mere bange for, hvad konsekvenserne kunne blive af det, sagde den pågældende mand til Berlingske og Ekstra Bladet.

Artiklen fortsættes under billedet...

'Magtudøvelsen er, at jeg ikke kan sige fra,' lød det i sidste uge fra en af de mænd, Ekstra Bladet og Berlingske har talt med om FH-formandens adfærd. Foto: Jonathan Damslund.
'Magtudøvelsen er, at jeg ikke kan sige fra,' lød det i sidste uge fra en af de mænd, Ekstra Bladet og Berlingske har talt med om FH-formandens adfærd. Foto: Jonathan Damslund.

‘En åben hemmelighed’
Ovenpå Berlingske og Ekstra Bladets afsløringer af Lizette Risgaards grænseoverskridende og upassende adfærd, stod den første mand frem med navn tirsdag aften.

Det skete i Netavisen Pio, hvor 27-årige Jonas Larsen, der er landsudvalgsrepræsentant i HK Ungdom Danmark, delte sin oplevelse om upassende adfærd fra den hedengangne fagboss.

Han bekræfter overfor Berlingske og Ekstra Bladet, at der har været en udbredt viden blandt unge i fagbevægelsen, om Lizette Risgaards adfærd.

- Det har været en åben hemmelighed i mange år, at Lizette Risgaard tager unge mænd på røven. Der er mange af dem, der har været aktive i ungdomsforbundene i de seneste år, der ved det, siger han.

Jonas Larsen. Privatfoto
Jonas Larsen. Privatfoto
 

Annonce:

Selv oplevede han at blive taget på røven af Lizette Risgaard til arbejdersangaften på Folkemødet i 2019.

- Jeg står nede blandt publikum og vi har fået et par øl, og der er god stemning. Lizette går bag om mig og jeg mærker den her hånd køre hen over min røv. Jeg vender mig mod vedkommende ved siden af mig og spørger om det var Lizette. Han nikker bare og siger velkommen i klubben og siger: ’at det taler vi ikke om, og det holder du bare for dig selv, siger Jonas Larsen.

Det har ikke været muligt for Berlingske og Ekstra Bladet at få fat på sidemanden, som Jonas Larsen henvendte sig til efter episoden.

Ekspert: FH har ikke gjort nok

Ekstra Bladet og Berlingske har fremlagt forløbet for Henriette Laursen, direktør hos forskningsinstituttet Kvinfo, som er et videnscenter for køn og ligestilling.

Hun fremhæver, at topledelsen har et stort ansvar for at håndtere sagerne tilstrækkeligt og konkret.

- Især når uønsket seksuel opmærksomhed udgår fra den øverste ledelse, så har man en særlig problemstilling, der gør at man skal være meget opmærksom på, om de tiltag, man iværksætter, bare står tilbage som et formelt system, der ikke rigtigt virker. Simpelthen fordi det, der sker i handling, er noget helt andet, siger Kvinfo-direktør Henriette Laursen.

Samtidig finder hun det ‘nødvendigt’, men ikke ‘tilstrækkeligt’, at etablere en whistleblower-ordning og et adfærdskodeks, som det skete oven på henvendelsen om upassende adfærd i 2021.

- Man risikerer, at etableringen af en code of conduct og en whistleblowerordning blot står tilbage som noget formelt, men som i virkeligheden viser sig ikke at blive fulgt. Der står jo blandt andet i deres code of conduct, at ledelsen – og alle - skal leve op til værdierne. Men det er jo ikke sket, siger Henriette Laursen.

FH: Ser på sager med stor alvor
Ekstra Bladet og Berlingske har forelagt ovenstående oplysninger for FH og forsøgt at få organisationens svar på, hvordan man internt gennem årene har håndteret Lizette Risgaards adfærd samt advarslerne.

FH har ikke besvaret spørgsmålene, men skriver i en mail, at man ‘ser på sagerne med meget stor alvor.’

Annonce:

‘FH’s forretningsudvalg har derfor igangsat en ekstern advokatundersøgelse, som skal afdække forløbet. Vi har kun én interesse: nemlig at alle forhold bliver undersøgt til bunds, og derfor vil de temaer, I rejser, også blive behandlet i advokatundersøgelsen – sammen med andre forhold, der måtte komme frem,’ lyder det fra FH, som tilføjer:

‘I respekt for undersøgelsen og for alle parter, der bidrager til den, er det rigtige derfor at vente med yderligere kommentarer, indtil advokatundersøgelsen er afsluttet,’ lyder det fra FH.


I en tidligere version fremgik det ikke, hvad FOAs Mona Striib gjorde, da hun i 2021 hørte om en konkret hændelse. Dette er tilføjet torsdag 4. maj kl. 10.58.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... KARNEVAL I AALBORG

Annonce:
Annonce: