Løhde efter delaftale: Rammen er lukket og låst

Sophie Løhde melder nu kontant ud, efter LO i nat lavede delaftale med regionerne

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve kommer med sin analyse efter Dennis Kristensen har indgået aftale i overenskomstforhandlingerne

Innovationsminister Sophie Løhde, der repræsenterer de statslige arbejdsgivere, er klar i mælet, efter Dennis Kristensen og LO i nat lavede en delaftale med regionerne uden at have FTF og Akademikernes Centralorganisation med ombord.

Hun slår således fast, at der nu er lagt en økonomisk ramme for de kommende forhandlinger på statens område.

- Med aftalen fra i nat betyder det, at vi er enige om en samlet lønramme på 8,1 procent. Det er en ramme, der ligger én procent over det private forlig fra sidste år. Og det betyder også, at enhver kan se, at vi som arbejdsgivere har givet os fuldt og helt ud på lønspørgsmålet.

Løhde er netop ankommet til Forligsen, hvor hun skal forhandle videre på det statslige område.

- For en gennemsnitlig statsansat vil det betyde, at såfremt vi lykkedes med at indgå en overenskomstaftale, kan man se frem til en lønstigning på 41.500 kroner som en gennemsnitlig ansat i staten over de tre år. Det betyder også, at man kan se, at vi som arbejdsgivere kan se, at vi har strakt os langt på lønnen i forsøget på at komme i mål med en samlet aftale.

- Rammen er lukket og låst nu. Og det betyder også, at de løsninger, som man eventuelt skal findes herudover skal finansieres inden for en ramme på 8,1 procent, som jeg må understrege er et meget højt niveau.

Hun er ikke overraskende tilfreds med aftalen fra i nat.

- Det synes jeg er rigtig positivt. Først og fremmest fordi det er en rigtig god aftale for de offentlige ansatte i regionerne, som er med i den aftale. Men også fordi at vi som arbejdsgivere har en forpligtelse til at indgå aftaler de steder, hvor det er muligt for at mindske en eventuel konflikt mest muligt.

Her er aftalen mellem Danske Regioner og LO-forbundene

Aftalen mellem Danske Regioner og LO-forbundene indeholder følgende elementer:

* En lønramme på 8,1 procent over tre år, herunder:

* Generelle lønstigninger på 6,1 procent og forventet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,71 procent.

* Midler til de enkelte organisationers forhandlinger på 0,35 procent.

* Puljer til særlige formål og prioriterede grupper på 0,34 procent.

* Derudover er der aftalt en reguleringsordning, der ikke længere indeholder et såkaldt privatlønsværn, men sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked.

* En betryggelse om den betalte spisepause.

* En ny aftale om ferie.

* Et projekt med fokus på arbejdsmiljøet.

Kilde: Ritzau