Annonce:
Annonce:

Løhde: - Kørt helt af sporet

Danske kræftpatienter på Mave- og Tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital venter mere end de to uger, der er et lovkrav i det danske sundhedssystem

Sundhedsminister Sophie Løhde har fremlagt en genopretningsplan for kræftområdet, hvori hun vil undersøge omfanget af ventetider, men hun vil ikke garantere, at planen kommer til at lukke ned for fremtidige fejl på netop dette område

Annonce:
Følg Samfund

Kender du til tilfælde, hvor ventetiden på operationer for kræftpatienter ikke er blevet overholdt? Skriv til 1224@eb.dk

- Det er kørt helt af sporet. Vi kender ikke omfanget af problemet.

Sådan lød det fra indenrigs- og sundhedsminister Sofie Løhde, da hun fredag eftermiddag havde indkaldt til pressemøde om skandalen med lange ventetider hos kræftpatienter. Så lange ventetider, at det potentielt bliver livstruende - og i værste fald kan betyde, at patienterne dør.

Sagens kerne

DR har den forgangne uge kunnet afsløre, at mindst 293 patienter ikke har fået deres operation til tiden. Det er sket ved hjælp af en række interne mails, der kunne afsløre, at ventetiderne siden foråret 2022 kun er steget.

Det drejer sig om patienter på Mave- og Tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital, hvor nogle af dem har skullet vente op til ti uger på at få deres operation.

Som patient af en kræftsygdom har du ret til at blive opereret senest 14 dage, efter du er blevet lovet en operation.

Det kan derfor have haft voldsomme konsekvenser for de patienter, der har måttet vente. Det kan både være livstruende, og så kan det have den konsekvens, at når de først kommer på operationsbordet, er det for sent at operere.

Nogle af de specialiserede operationer kan udelukkende udføres på Aarhus Universitetshospital. Hvis hospitalet ikke mener at kunne operere inden for de 14 dage, har patienterne ret til at blive tilbudt en operation i udlandet.

Ifølge DR har Aarhus Universitetshospital enten ikke tilbudt deres patienter det eller sagt til dem, at de ville blive taget af den danske venteliste, hvis det skulle blive aktuelt med en mulig udenlandsk operation.

Noget, der er ulovligt ifølge eksperter.

Kilde: DR, Sundhedsstyrelsen

- Jeg har ikke informationer om andre steder, hvor det på papiret fremstår, som om der skulle være sket overskridelser af ventetider. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, svarer ministeren til spørgsmålet om, hvorvidt hun kender til andre afdelinger, hvor ventetiderne på to uger er overskredet.

Annonce:

Derfor har Sophie Løhde fremlagt en genopretningsplan for kræftområdet, hvori hun vil undersøge omfanget.

Om det kommer til at være redningsplanen, er endnu usikkert. Ministeren vil nemlig ikke garantere, at planen kommer til at lukke ned for fremtidige fejl på netop dette område.

- Som politiker skal man være varsom med at sige 'aldrig'. Jeg kan jo ikke garantere, at der aldrig nogensinde vil ske fejl igen. Og navnlig ikke i væsener, der handler om mennesker, siger Sophie Løhde på fredagens pressemøde.

'Ingen navneleg'
Et af de andre ubesvarede spørgsmål, der er dukket op i denne sag, er ansvaret. Er det regionerne? Hele opbygningen af sundhedssystemet? Politikerne?

- Jeg er her ikke for at stå og pege fingre. Jeg vil pege på, hvad vi mener fra regeringens side, der er behov for af løsninger, siger ministeren.

Annonce:

Dog mener ministeren, at der også er et politisk ansvar i de fejl, der optræder på Aarhus Universitetshospital. Men hun ønsker ikke at komme mere konkret ind på, hvem der har det primære ansvar, da Ekstra Bladet spørger.

- Jeg kan ikke pege på en politiker, hvis det er en eller anden navneleg, man gerne vil lave på Ekstra Bladet. Jeg står her som minister med den største alvor for at handle på det her, siger hun.

Hvad så nu?
Ministeren har nu fremlagt en genopretning af kræftområdet, der består af fem punkter. Herunder en gennemgang af alle fem regioner for at se, om der er 'skjulte problemer andre steder'.

Et initiativ, der skal være gennemført ved udgangen af 2. kvartal. Herefter laver ministeren en plan for, hvad der skal ske fremover.

En plan, hun ikke kunne redegøre yderligere for til pressemødet fredag eftermiddag.

- Det handler om at sikre, at vi minimerer antallet af fejl, siger ministeren.

Hvordan hun har planer om at gøre det, må vi vente på til slutningen af juni måned.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: