Ældgammelt mysterium: Det skete, da 96 procent af al liv blev udryddet

For 252 millioner år siden fandt den såkaldte massedød sted. Op mod 96 procent af al liv blev udryddet, og nu har en gruppe forskere fundet ud af, hvad der helt præcist skete

252 millioner år.

Så lang tid er det siden, at den alvorligste udslettelse på jordkloden fandt sted.

Op mod 96 procent af al liv forsvandt fra jordens overflade i den såkaldte Perm-Trias udslettelse, også kendt som Massedøden.

I årevis har eksperter i hele verden forsøgt at finde ud af, hvad der helt præcist skete, og nu påstår ledende forskere på Centre for Petrographic and Geochemical Research i Vandœuvre-lès-Nancy i Frankrig, at de er kommet nærmere et svar.

Det skriver de i deres nye studie.

Næsten alt udslettet
Forskerne har altid været enige om, at udslettelsen fandt sted, da overgangen mellem perm og trias skabte de sibiriske trapper. En enorm vulkansk opstigning af lavamasser. Men hvorfor betød det, at op mod 96 procent af al liv blev udslettet?

Det mener postdoc Michael Broadley og hans hold at have fundet svaret på.

- Omfanget af denne udryddelse var så utrolig, at forskere ofte har undret sig over, hvad der gjorde skabelsen af de sibiriske trapper så meget mere dødelige end andre lignende udbrud, siger Michael Broadley.

Og nu har forskerne fundet frem til, at udbruddet har været så voldsomt, at jordens ozonlag blev smadret.

Forklaringen er meget teknisk, men de fandt frem til det ved at analysere sammensætning af lithosfæren, som er den hårdeste og yderste del af vores planet.

Massedødens moder
Den består af en helt særlig blanding af halogenerne klor, brom og jod, som er meget giftig at indtage, og da forskerne fandt ud af, at disse elementer var forsvundet efter udbruddet, så havde de deres konklusion klar.

- Vi konkluderede, at den store mængde af disse halogener, som befandt sig i lithosfæren blev sendt ind i jordens atmosfære, og det betød, at vores ozonlag blev smadret. Det førte til Massedøden, siger Michael Broadley.

Massedøden for cirka 252 millioner år siden varede i 60.000 år og er kendt som 'alle masseudryddelsens moder'. Op mod 96 procent af alle jordens arter blev udslettet dengang.

274 kommentarer
Vis kommentarer