Annonce:
Annonce:

Lokkende kvinder: Sådan vil Forsvaret sikre sig mod russiske 'honningfælder'

 

Annonce:
Følg Samfund

Kærlighed', vil forsøge at lokke danske soldater til at røbe fortrolige oplysninger.

Det lyder som noget fra en James Bond-film, men det er virkelighed.

For når Forsvaret efter nytår sender 200 danske soldater til Nato-basen i Tapa, Estland, skal de tage sig i agt for de såkaldte 'russiske honningfælder'.

- Det er et navn, man har brugt, der oftest dækker over en soldat, som lokkes i et fortroligt forhold. Typisk hos en af det modsatte køn, der så forsøger at lokke hemmelige oplysninger ud af dem, siger oberstløjtnant Steen Wegener til Avisen.dk.

Man frygter, at russerne vil gøre brug af 'honningfælderne' som en alternativ spionage-form og på den måde få viden om Nato-missionens tropper, operationer og udrustning.

Annonce:

Målet med Nato's mission er at styrke alliancens profil i regionen og dermed afskrække russerne. Udover Estland er der også tropper i Litauen, Letland og Polen. 

Anderledes i Estland

Men hvordan forbereder Forsvaret sig så på en helt ny trussel? Blandt andet bliver soldaterne rådet til ikke at færdes alene uden for kasernerne. Omvendt skal de heller ikke gå rundt i for store grupper, når de har fri.

- Vi vil ikke have alt for store grupper. 30 soldater kan være støjende og intimiderende, og det er ikke vores hensigt. Det skal foregå ydmygt, og der skal være en hensyntagen til befolkningen, siger Steen Wegener.

I Irak og Afghanistan har der været forbud mod alkohol, men Steen Wegener forklarer, at der ikke vil være sådant et forbud i Estland. Situationen i de to lande var nemlig markant anderledes end den, soldaterne vil møde i Estland.

Annonce:

- I Irak og Afghanistan var man ikke på samme måde i samkvem med lokalbefolkningen. Risikoen var derfor meget lille. Det giver sig selv, at når de kan bevæge sig ud, vil risikoen være meget større, pointerer han.

Soldaterne får heller ikke som udgangspunkt forbud imod at opholde sig i bestemte områder. Situationen vil dog løbende blive evalueret når først tropperne er i Estland, oplyser Steen Wegener.

Du kan læse hele historien om, hvad de danske soldater skal tage sig i agt for når arbejder i Østeuropa her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: