Selvom solen skinnede fra en skyfri himmel, var der kun overskud til formelle og sammenbidte smil, da omkring 30 lokomotivførere var samlet i Fredericia til en ekstraordinær generalforsamling for områdegruppen torsdag.
Her skulle de finde fælles fodslag i den igangværende konflikt mellem lokomotivførerne og DSB-ledelsen.
En konflikt, der i den grad kan mærkes hos dem, der fører togene på daglig basis, fortæller Peter Kanstrup til Ekstra Bladet.
- Folk kender ikke deres løn-, pensions- og arbejdsforhold frem til 1. oktober, og det skaber utryghed og frustration. Folk skal jo også betale regninger, og det bliver sværere, når man ikke kender sine lønforhold.
Uholdbart
Den 54-årige Lokomotivfører er utilfreds med den usikre situation, som han og kollegaerne har stået i, siden DSB i december 2017 meldte sig ind i Dansk Industri.
- Nogle grupper i vores lønsystem kan komme til at miste helt op til 8000 kroner, hvis det går helt galt i forbindelse med det her skifte i overenskomstforhold, og det har gjort noget ved vores tryghedsfølelse, konstaterer han.
Derfor kan Peter Kanstrup heller ikke afvise, at konflikten kan have en effekt på det høje antal sygemeldte blandt kollegaerne.
- Det kommer ikke bag på nogen, at stressede mennesker generelt har et højere sygefravær, og det er det, jeg kan sige, for jeg ved ikke, hvorfor Peter eller Morten er syge.
Artikel fortsætter under billedet ...
Iskold Stemning
Forholdet mellem lokomotivpersonalet og DSB skulle efter sigende være iskoldt, og ifølge Ekstra Bladets oplysninger er det netop grunden til, at der er så mange sygemeldinger - så mange, at det går ud over togtrafikken.
Baggrunden går tilbage til december sidste år, hvor DSB offentliggjorde, at den statslige institution har meldt sig ind i Dansk Industri.
Det betød ifølge lokomotivpersonalet, at alle lokalaftaler blev opsagt. Blandt andet aftalerne om arbejdstidsregler og løn.
Forinden havde tillidsfolkene og DSB forhandlet om aftalen 'Robust DSB', men den aftale blev ifølge lokomotivpersonalet annulleret, da DSB blev en del af Dansk Industri.
Utroværdigt
Siden har uroen ulmet, og i april blev der sat ord på utilfredsheden, da der var generalforsamling i Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB. Her udtalte Søren Max Kristensen, områdegruppeformand, i sin beretning:
'Endnu engang viser ledelsen, at de er fuldkommen utroværdige. Da vi over et længere forløb forhandlede "Robust DSB", måtte DSB sideløbende have arbejdet med overgangen til DI. Så forhandlingerne er fra DSB's side foregået på skjult grundlag.'
Da Ekstra Bladet torsdag eftermiddag taler med Søren Max Kristensen i Fredericia uddyber han kritikken:
- Vi havde brugt et halvt år på at lave de aftaler, og dem gik vi selvfølgelig ud fra, at man fra ledelsens side ville stå ved. Det har man ikke ville give en garanti for, og det er i mine øjne utroværdigt.
DSB har torsdag ikke ønsket at kommentere kritikken.
Læs mere om konflikten her:
Ekstremt mange sygemeldinger aflyser tog: DSB hiver ansatte i retten
Iskold stemning i DSB: Ledelsen er 'fuldkommen utroværdige'