Lov om tvangsægteskaber er aldrig blevet anvendt

Skærpede muligheder for at slå ned på tvangsægteskaber er efter seks år endnu ikke benyttet

Følg Samfund

Seks år efter at Folketinget enstemmigt vedtog loven mod tvangsægteskaber, er ikke en eneste person blevet tiltalt efter den skærpede lov.

Det viser en opgørelse fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets integrationsudvalg, skriver Information.

Loven skulle "afspejle samfundets stærke afstandtagen fra tvangsægteskaber," som daværende justitsminister Lene Espersen (K) udtrykte det.

Med egen paragraf i straffeloven og en forhøjet strafferamme fik politiet og anklagemyndigheden et nyt værktøj i kampen mod de tvangsægteskaber, som æresdrabet på en 19-årig pakistansk pige havde sat fokus på.

Selv om flere i 2008 advarede om, at signalværdien overtrumfede muligheden for at kunne håndhæve loven i praksis, afviser De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, dog i dag, at den ikke har virket.

- Loven har primært et præventivt sigte: At dem, som er på vej ud i et tvangsægteskab, kan sige til forældrene, at de skal være opmærksomme på, at dansk lovgivning faktisk forbyder det her. Sådan har det selvfølgelig altid været. Men når vi lavede den særlige paragraf, kunne de pege på, at lige netop den forbød det, siger han til Information.

Hos Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) siger projektleder vedrørende æresrelaterede konflikter Susanne Willaume Fabricius, at de manglende tiltaler og domfældelser ikke er overraskende.

I 2011 viste en redegørelse fra Rigsadvokaten, at der på det tidspunkt havde været 12 sager, hvor der var indgivet en egentlig anmeldelse om ulovlig tvang i forbindelse med indgåelse af ægteskab.

Men i flere af tilfældene ønskede den forurettede alligevel ikke, at politiet foretog sig yderligere i sagen.

- Problemet eksisterer absolut. Men loven kan ikke i sig selv løse dette, fordi de unge tit er bange for at gå videre med anmeldelser på grund af konsekvenserne i forhold til deres familier, siger hun.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+