Lovede Bent et fleksjob efter ti år på kontanthjælp: - De røvrender mig!

Bent Hansen troede, at han skulle i et fleksjob på den genbrugsplads, hvor han er i aktivering, men kommunen har nu ændret mening til hans store frustration

48-årige Bent Hansen blev lovet et fleksjob, men nu trækker kommunen i land. Privatfoto
48-årige Bent Hansen blev lovet et fleksjob, men nu trækker kommunen i land. Privatfoto

Arbejdsmarkedet skriger på friske hænder, som eksempelvis kunne komme i form af jobparate kontanthjælpsmodtagere, der flyttes over i fleksjob. Men den proces kan godt være meget lang.   

I Horsens har Bent Hansen i mere end ti år været parkeret i kontanthjælpssystemet med en dårlig ryg, selvom han føler sig særdeles klar til at komme ud i et fleksjob. Siden 2017 har han været i aktivering på Brædstrup Containerplads, og her var han til sin store begejstring endelig blevet lovet et fleksjob af sin sagsbehandler i januar.

Men nu trækker sagen ud, og den 48-årige kontanthjælpsmodtager er bange for, at hans ønske om beskæftigelse måske løber ud i sandet:

- Først i slutningen af marts skal jeg ind til en skrivebordsafgørelse med jobkonsulenter og min sagsbehandler, hvor de igen skal vurdere, om jeg er parat til et fleksjob. I mellemtiden er jeg bare blevet forlænget i min aktivering på genbrugspladsen. Men de får mig ikke ned med nakken. Jeg vil ud i fleksjob, og jeg kan sagtens tage de 10-15 timer om ugen, som beskæftigelsesministeren har sat som minimum for et fleksjob.

Han forklarer til Ekstra Bladet, at han allerede havde gjort alt, hvad jobcentret forlangte af ham, så han er uforstående over den langsommelige proces:

- Jeg blev ringet op af min sagsbehandler for en måned siden, som fortalte mig, at hun havde haft møde med en embedslæge, der er tilknyttet Jobcenter Horsens. På mødet blev det aftalt, at jeg ikke skulle fortsætte min praktikplads på Brædstrup genbrugsplads, da jeg havde opfyldt alle krav, og mit forløb var gået over alt forventning, så jeg var berettiget til et fleksjob der i stedet for.

Fleksjob

Meningen med fleksjob er at sikre, at mennesker med nedsat arbejdsevne får adgang til arbejdsmarkedet. I et fleksjob tages der hensyn til den enkeltes behov og muligheder, og kommunen betaler et tilskud som supplement til lønnen.

Alle, der er blevet ansat i et fleksjob efter 1. januar 2013, får løn fra deres arbejdsgiver for den arbejdsindsats, de reelt yder. Det betyder, at ansætter en arbejdsgiver en medarbejder i fleksjob i 20 timer om ugen, og personen har en arbejdsintensitet på 50 procent, så skal arbejdsgiveren betale løn svarende til 10 timer.

Et fleksjob skal godkendes af kommunen.

For at kommunen kan godkende et fleksjob, skal disse tre betingelser være opfyldt:

  • Man skal være under pensionsalderen
  • Kommunen skal vurdere, at ens arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat
  • Alle muligheder for at bevare tilknytning til arbejdsmarkedet på normale vilkår skal være undersøgt

Med de nyeste regler fra 2013 har man ret til et fleksjob for en periode på fem år. Når perioden på fem år er gået, skal kommunen tage stilling til, om borgeren fortsat har ret til fleksjob.

For personer over 40 år er reglerne dog lidt anderledes for retten til fleksjob. Efter det første midlertidige fleksjob er det muligt at få et permanent fleksjob.

 

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Manglede kun sidste undersøgelse
Bent Hansen skulle dog lige have lavet en sidste helbredsundersøgelse, før alle formaliteterne var på plads, men på det efterfølgende møde, hvor han endelig troede, at han skulle i fleksjob, fik han en dårlig nyhed:

- Efter aftale med min sagsbehandler fik jeg lavet en sidste helbredsundersøgelse, så jeg var helt clearet til det fleksjob, som de havde lovet mig på Brædstrup Containerplads. Men så havde vi et opfølgningsmøde, hvor min chef på pladsen, Kurt, også var til stede. På mødet blev jeg fortalt, at jeg skulle til et endnu et møde, hvor jeg skulle forsvare, hvorfor jeg mener, at jeg skal have et fleksjob.

Ekstra Bladet har tidligere været i kontakt med chefen på genbrugspladsen, der fortalte, at man er rigtig glad for Bents bidrag:

- Vi er rigtig glade for at have Bent herude. Han er god til at hjælpe borgerne, og så er han meget pligtopfyldende, så jeg har faktisk kun positive ting at sige om Bent, beretter Kurt Jeppesen.

Bent Hansen har været på kontanthjælp i ti år, selv om han er parat til at komme i flexjob, og det er han ekstremt frustreret over. Privatfoto. Samfund Hver tredje burde slet ikke modtage kontanthjælp: - Jeg er så rasende!

Kan være en lang proces
Lisbeth Torfting er formand for beskæftigelsesudvalget i Horsens. Hun vil ikke kommentere den konkrete sag, men fortæller til Ekstra Bladet, at der er en del krav til borgerne, når de skal ud af kontanthjælpssystemet:

- Der er en masse krav til at få tilkendt fleksjob, men genbrugspladsen må gerne ansætte ham på ordinære timer, når han er på kontanthjælp. Der er ikke noget, som forhindre folk på kontanthjælp i at tage nogle timer.

- Men det er jo kommunen, der driver genbrugspladsen?

- Det er rigtigt, men det er ikke beskæftigelsessystemet. Jeg kan selvfølgelig godt se, at det alligevel er et stort og kompleks system, som er svær at finde rundt i for borgerne.

- Hvad er målsætningen om at få folk af kontanthjælpen i Horsens Kommune?

Det skal ikke tage længere tid end nødvendigt, men det kan desværre være en ret omstændig proces. Jeg synes, loven er helt gal på det her område, men det er Folketinget, ikke kommunen, der bestemmer det, slutter hun.

 slutter hun.

Artikel fortsætter under billedet..

Bent hansen var blevet lovet et fleksjob, men nu er det slet ikke sikkert. Foto: Polfoto/Mathias Svold
Bent hansen var blevet lovet et fleksjob, men nu er det slet ikke sikkert. Foto: Polfoto/Mathias Svold

Følger reglerne
Chefen for Beskæftigelse og Indsats i Horsens Kommune er godt bekendt med Bent Hansens situation. I januar var han tilfreds med, at Bent nu kunne komme i fleksjob:

- Det er altid dejligt, når nogle af vores borgere helt eller delvist overgår til ordinær beskæftigelse, sagde Bjarke Hilding Thomsen.

Nu vil han dog heller ikke kommentere jobcentrets holdningsændrig. I stedet fortæller han, at der gælder samme regler for alle:

- For at få et fleksjob skal man gennem et rehabiliteringsteam. Det betyder, at der for folk med nedsat arbejdsevne skal undersøges, hvor meget de kan holde til at arbejde. Derefter skal man være et sted i en rum tid, hvor man beviser, at man kan arbejde de givne timer om ugen. Når vi så vurderer, at man er klar, skal man have en læge-erklæring fra sin egen læge.

- Men i det her tilfælde har den pågældende person jo været gennem netop de ting, du nævner og blevet godkendt. Hvorfor skal han gennem samme proces igen?

- Det er sådan, at når man har været ude i praktik, og man bliver enige om, at nu er vi derhenne, hvor vi skal tale fleksjob, så skal vi have lavet en beskrivelse af, hvad der er muligt for den person at løfte af arbejde, og det kunne godt være der, hvor vi er i denne sag, siger Bjarke Hilding Thomsen. 

- Hvad mere kan Bent gøre for at få det fleksjob, som han så brændende ønsker sig?

- Vi opfordrer Bent til at søge aktindsigt, for det er rigtig svært at udtale sig om denne konkrete sag. Vi kan blot sige, at når man er på kontanthjælp, og der bliver vurderet, at man skal i kontakt med rehabiliteringsteamet, så laver de en beskrivelse, hvor egen læge blandt andet skal udforme en erklæring. Derefter får man et endeligt møde, hvor der bliver besluttet, om man skal i fleksjob eller ej.

Bent Hansen har dog ikke tænkt sig at give op, selvom drømmen om et fleksjob er blevet rykket endnu længere ud i fremtiden:

- Jeg giver ikke op, men fortsætter kampen. Jeg vil bare gerne have et fleksjob, og det føler jeg mig mere end parat til, men jeg føler samtidig, at de røvrender mig hos kommunen.

Fotograd: René Schütze Samfund Fleksjobberen: Lønnen kommer i anden række

174 kommentarer
Vis kommentarer