Lovligt og ulovligt: Danskere strømmer til for at hjælpe flygtninge

Manglende indsats fra politiske ledere, får danskerne til at træde i aktion, lyder det fra flere organisationer

Lovligt og ulovligt: Danskere strømmer til for at hjælpe flygtninge

På Hovedbanen stod adskillige danskere klar til at tage imod en gruppe flygtninge, da de kom ind med toget mandag. Siden da har flere også mere aktivt forsøgt at hjælpe flygtningene videre.

Mange danskere er draget ud på vejene med mad, vand og andre fornødenheder til de flygtninge, der i disse dage og timer kommer til landet. Men også flere melder sig til det mere langsigtede frivillig-arbejde og donerer penge til nødhjælp.

Læs også: Afstemning: Må man bryde loven for at hjælpe flygtninge?

- Jo mere du får de her billeder af flygtninge, der går ud af en motorvej, eller mennesker, der sætter sig i gummibåde på Middelhavet, ind på nethinden, jo mere tænker du på, at det kunne være din egen familie, siger Lone Tinor Centi, der er chef for frivilligarbejdet i Dansk Flygtningehjælp.

Læs også: Top-DF’er i vild udmelding: Hold flygtninge væk fra børn

Organisationen oplever i disse dage en stigende interesse fra borgere, der vil hjælpe. Dansk Flygtningehjælp får normalt 1.200 nye frivillige om året. Men allerede 1. august i år kunne de notere 1.500 nye danskere, der ønsker at hjælpe. Og i disse dage tager det til.

- Det her er udtryk for en masse positive tilkendegivelser fra et civilsamfund, der ønsker at tage et ansvar for det, der sker ude i verden, siger Lone Tinor Centi.

Hos Folkekirkens Nødhjælp oplever man stigende interesse fra borgere, der vil hjælpe, og flere penge er strømmet ind via private indsamlinger.

Læs også: Siden ankomsten til Danmark: 300 flygtninge er forsvundet

Kommunikationschef Mads Klæstrup Kristensen fortæller, at de hos Folkekirkens Nødhjælp modtager langt flere private donationer, mens flere har meldt sig som frivillige i genbrugsbutikker. Og så har de på Facebook høstet 5.000 flere likes de sidste to uger.

Han forklarer den øgede interesse for at hjælpe med, at danskerne ikke kan vente på,  at politiske ledere gør noget.

Læs også: Tine og Hanne byder flygtninge velkommen: 'Vanvittigt ikke at tage imod'

- Danskerne viser handlekraft. Det er en kombination af, at man oplever en situation, der er helt ubærlig med familier, der flygter fra krig og ødelæggelse og politiske ledere, der er handlingslammede og ikke tager det lederskab, der kræves nu, siger Mads Klæstrup Kristensen.

Venligboere har medvind
Og det er ikke bare igennem organisationer, der er efterspørgsel på at stille op med hjælp. I bevægelsen Venligboerne oplever man også, hvordan mange danskere gerne vil hjælpe.

Bevægelsen startede som en Facebook-gruppe for nordjyder, der gerne ville hjælpe flygtninge med at finde sig til rette i Danmark. Siden er bevægelsen vokset eksplosivt, og i dag er mange tusinde danskere med i Venligboenes mange Facebook-grupper over hele Danmark.

Læs også: Støjbergs skræmme-annonce er 'mest klikkede' hos verdensberømt avis

I Venligboernes Facebook-gruppe for København er der i skrivende stund over 27.400 medlemmer. Samtidig er over 1.000 personer medlem af Venligboernes Facebook-gruppe for læger og sygeplejersker, som vil bruge deres fritid på at hjælpe flygtningene.

Mange henvender sig til politiet
Hos politiet har flere henvendt sig for at høre, hvordan de kan hjælpe de mange flygtninge. I Midt- og Vestsjællands Politi er vagthavende blevet kontaktet af flere borgere, der vil hjælpe flygtningene. Her handler spørgsmålene mest om, hvordan man kan yde humanitær hjælp til de mange flygtninge.

Læs også: DF'er om druknet flygtninge-barn: Hvis vi tager flere, vil flere dø

Vagthavende hos Nordsjællands Politi fortæller, at man også har fået nogle henvendelser fra borgere, som ville forhøre sig om love og regler for at fragte flygtninge til Sverige - noget politiet dog kraftigt fraråder.

Avisen.dk har været i kontakt med flere personer, som allerede har hjulpet syriske flygtninge på illegal vis med at komme til Sverige. Ingen ønsker at kommentere på de konkrete tiltag, men det forlyder blot, at der allerede er flere både klar til at sejle fra den sjællandske kyst.