Lufthavn håber på konkrete klager om kropsbefamling

Sikkerhedschef i Københavns Lufthavn vil have mere konkret viden om ubehagelige oplevelser i lufthavnskontrol

Flere kvinder har klaget over kropsvisitationer, som nærmer sig sexchinake, i Københavns Lufthavn. Nu håber lufthavnsledelsen på at få mere konkret viden. (Foto: Stine Bidstrup)
Flere kvinder har klaget over kropsvisitationer, som nærmer sig sexchinake, i Københavns Lufthavn. Nu håber lufthavnsledelsen på at få mere konkret viden. (Foto: Stine Bidstrup)

Det værste for flypassagererne er træde igennem den bippende skanner i sikkerhedskontrollen for derefter at blive kropsvisiteret.

Det ved de i Københavns Lufthavn, hvor de hvert år interviewer mange tusinde besøgende for at høre om deres oplevelser med sikkerhedskontrollen.

Derfor beklager sikkerhedschef i Københavns Lufthavn, Johnnie Müller, også, at flere kvinder tilsyneladende har følt sig krænket i forbindelse med kropsvisitation i lufthavnen. Den historie har kørt de seneste dage i Politiken og Metroxpress.

Se også: Kendt TV-vært befamlet af sikkerhedsvagter

Han opfordrer nu andre med dårlige oplevelser til at melde sig:

- Vi håber, at vi får nogle henvendelser, for vi har behov for, at det her bliver konkret, så vi kan arbejde med de her ting, siger han.

Siden lørdag, hvor lufthavnen meldte ud, at man ville undersøge de mulige krænkelser nærmere, har lufthavnen ikke fået klager fra flere kvinder, men anerkender, at de før har fået skriftlige klager, selvom størstedelen ikke har problemer med visitationerne.

- Det er 0,001 promille af passagererne, der sender skriftlige klager, siger han.

Johnnie Müller fortæller til Ritzau, at måden man laver et eftersyn af en krop på, er præcist beskrevet i myndighedskrav fra EU og Trafikstyrelsen, der inspicerer jævnligt om sikkerhedsstandarterne bliver fulgt.

Derfor understreger han også, at der ikke er nogen vej uden om de nærgående sikkerhedstjek:

- Vi gør det, fordi vi skal gå så tæt på, og vi må ikke sløse med det, siger han til Ritzau.

Fra 1. september stiller EU endnu flere skærpede krav til lufthavnssikkerheden i danske lufthavne.

Det betyder i princippet, at Københavns Lufthavn skal gå endnu tættere på sine passagerer.

Men det vil lufthavnen forsøge at undgå med nye skannere, der skal kunne sige mere præcist, hvor på kroppen passagerer medbringer ting, der potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

På den måde minimeres de kropsvisitationer af hele kroppen, vi kender i dag, lyder det fra lufthavnen.

28 kommentarer
Vis kommentarer