Lukker sit kontor i Filmbyen

Techdronningen Sahra-Josephine Hjorths firma Canopylab flytter fra filmmiljøet på den tidligere kaserne i Hvidovre - men vil åbne et nyt kontor til efteråret

Canopylab rydder lokalerne i Filmbyen. Det nye kontor åbner efter sommeren, meddeler Sahra-Josephine Hjorth. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Canopylab rydder lokalerne i Filmbyen. Det nye kontor åbner efter sommeren, meddeler Sahra-Josephine Hjorth. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Den roste iværksætter-komet og næstformand i DI Digital, Canopylab-stifter Sahra-Josephine Hjorth, vil fremover udvikle 'det nye Google' fra nye lokaler.

- Vi er ved at flytte, fortæller hendes mand, teknisk direktør Christian Skræm Juul Jensen, mandag formiddag til Ekstra Bladet. Han er ved at rydde kontorerne i Filmbyen i Hvidovre, hvor der i fem år er udklækket mange ideer.

Blandt andet forventer ægteparret, at Canopylabs 'banebrydende' læringsplatform skal blive 6,5 milliarder kroner værd om få år - og den gulerod skulle ifølge Sahra-Josephine Hjorth have tiltrukket 100 millioner kroner fra investorer før årsskiftet. Men som Ekstra Bladet har afdækket de seneste måneder, så er det langt fra gået som forudsagt.

Christian Skræm Juul Jensen vil ikke oplyse, hvor Canopylab skal flytte hen. Men på det sociale medie LinkedIn, fortæller Sarah-Josephine Hjorth senere samme dag, at Canopylab skal rykke tættere på hjertet af København - og deler blandt andet et billede af to flyttekasser. Når sommeren er overstået, vil Canopylab invitere til åbningen af det nye kontor, skriver hun uden at komme den nye lokalitet nærmere.

Affolket hovedkvarter
De seneste måneder har Canopylabs hovedkvarter fremstået ret affolket. Udover teknisk direktør Christian Skræm Juul Jensen har der typisk været en eller to medarbejdere, viser Ekstra Bladets research. Dog med det forbehold, at der er tale om et begrænset antal stikprøver foretaget enten formiddag eller eftermiddag i kontortid.

Men det er altså langt fra de 100 ansatte, som Sahra-Josephine forudsagde, da hun blev interviewet af blandt andre mediet It-Watch i februar sidste år. Og det er langt fra de 41 personer, som hun ifølge Berlingske oplyser er beskæftiget hos Canopylab i dag. Ifølge Sarah-Josephine Hjorth er forklaringen, at de fleste arbejder fra Canopylabs kontorer i Peru, Vietnam, Columbia og USA - eller hjemmefra på grund af corona.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sahra-Josephine Hjorth tænker ud af boksen. Et konformt mødebord får her en ny og original funktion. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sahra-Josephine Hjorth tænker ud af boksen. Et konformt mødebord får her en ny og original funktion. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Berlingske har dog ved en løs gennemgang på LinkedIn blot identificeret 12 personer, som pt. opgiver Canopylab som arbejdsgiver.

Derudover har Ekstra Bladet fået aktindsigt i en liste fra Canopylab med navne på 23 ansatte, som har været tilknyttet et kuldsejlet projekt, der i 2020 fik tildelt 14,5 millioner skattekroner fra Innovationsfonden.

Projektet om kunstig intelligens var et samarbejde mellem Canopylab, Aalborg Universitet, Professionshøjskolen UCN, Aalborg Havn og mejerigiganten Arla. Men som Ekstra Bladet har afsløret, trak parterne sig fra projektet efter et større drama om årsrapporten og et regnskab, hvor Sarah-Josephine Hjorth overskred deadline flere gange.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Snart hedder naboerne ikke længere Peter Aalbæk og Lars von Trier. Canopylab rydder kontorerne. Foto: Ekstra Bladet
Snart hedder naboerne ikke længere Peter Aalbæk og Lars von Trier. Canopylab rydder kontorerne. Foto: Ekstra Bladet
 

Blandt andet undrede parterne sig over forskellige økonomiske oplysninger fra Canopylab og ikke mindst over de mange it-folk i bl.a. Vietnam, som Canopylab ifølge navnelisten lønnede via projektet, uden der var fremdrift i software-udviklingen. Af de 14,5 millioner kroner var 6,7 millioner øremærket Canopylab, som derfor har en interesse i, at eksempelvis DTU eller en lignende partner eventuelt hurtigt kan træde ind i det projekt, som efterlod tidligere deltagere med mistillid til Canopylabs ledelse, regnskab, budget og it-kompetencer.

Altså et noget mere broget billede end det offentligheden fik, da Sahra-Josephine Hjorth i januar - på Anders Fogh Rasmussens anbefaling - blev udvalgt til Obama-fondens program for Europas fremtidige ledere. Parret ejer fortsat en lejlighed i Filmbyen, så Hvidovre Kommune er stadig en del af fremtiden.

Ekstra Bladets afsløringer

Regnskabsrod, konkurs, mystiske kundeforhold, fantasifulde påstande, løgne om Sahra-Josephine Hjorths ph.d., samt et kreativt forhold til sandheden i forbindelse ansøgninger om offentlig støtte er blot nogle af de ting, der nu er kommet frem om den prisvindende iværksætter og hendes virksomhed Canopylab, der blev stiftet i 2015.

Her kan du få et overblik over et udpluk af Ekstra Bladets historier om iværksætteren:

- Obamas darling færdig som DI-næstformand. Læs den her

- Krav mod techdronningen: Skal betale 600.000. Læs den her

- Rydder hovedkvarteret. Canopylab lukker kontoret i Filmbyen. Læs den her

- Advarselslamperne blinkede: Kæmpe drama om techdronningens regnskab. Læs den her

- Techdronning malkede statskassen: Opdigtede millionaftale. Læs den her

- Millionprojekt smuldrer: Parterne flygter fra techdronning. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth har offentligt brystet sig af en ph.d.-titel, som hun slet ikke har. Læs den her

- Obamas danske darling afsløret: regnskabsrod, konkurs, oppustede kundeforhold og mystiske forklaringer. Læs den her

- CBS pudser sine jurister på Sahra-Josephine Hjorth for at undgå misbrug af universitetets navn. Læs den her

- Privat investor i selskabet talte i rosende vendinger om Canopylab på vegne af CBS. Læs den her

- De mange mennesker, der har hjulpet hende på vej, klapper helt i. Læs den her

- Konkurs og regnskabsrod: 'Bogholderi og bilag er gået tabt'. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth sletter sine offentlige spor efter Ekstra Bladets afsløringer. Læs den her

- Eksminister var på vej i Canopylabs bestyrelse, men trak sig, da alle alarmklokker ringede. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth har svært ved basale fakta og påstår, at 27.000 lærere ringede til hendes ikkeeksisterende hotline. Læs den her

- DI-medlemmer raser og vil have hende afsat som næstformand i DI Digital. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjort fortalte, at hun havde fået 18 millioner kroner i kapital, men det var en meget kreativ påstand. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth konspirerede med sin ph.d.-vejleder om at skifte ud i bedømmelsesudvalget, efter at hendes ph.d. blev afvist. Læs den her

- Sahra-Josephines Hjorths ph.d.-vejleder havde økonomiske interesser i, at hendes ph.d. blev godkendt. Læs den her

- Canopylab søgte om - og fik - coronastøtte, selvom Sahra-Josephine Hjorth har sagt, at corona gav virksomheden kæmpe omsætning. Læs den her

DI-næstformand underviser på Nasa

36-årige Sahra-Josephine Hjorth blev i januar udpeget til Obama-fondens program for Europas fremtidige ledere og repræsenterer som næstformand i DI Digital 530 danske danske it-, tele-, og elektronikvirksomheder hos Dansk Industri. En branche som omsatte for 324 milliarder kroner og beskæftigede 120.000 personer sidste år.

Sahra-Josephine Hjorth har pyntet sig med en falsk ph.d.-grad og underviser ifølge et svar til Innovationsfonden i kunstig intelligens på Nasa Ames Research Center i Silicon Valley.

Men til Frihedsbrevet har Canopylab forklaret, at Sahra-Josephine Hjorth i virkeligheden har undervist for det private selskab Singularity University, som har lejet lokaler på Nasas område.

'Der står tydeligt, at hun har undervist på Nasa Ames og ikke for Nasa Ames,' lyder svaret fra Canopylab til Frihedsbrevet.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind