Luksusbåd giver ny ledetråd

Kim Jong-un har nu ikke vist sig i 18 dage, men nu rører hans luksusbåd pludselig på sig

Korea-ekspert Professor Robert Kelly analyserer Kim Jong-un-situationen, og giver sit bud på den nordkoreanske leders tilstand. Video: AP. Redigering: Martin Ekelund
Følg Samfund

I 18 lange dage har Kim Jong-un ikke vist sig i offentligheden, og hele verden under sig. Hvor befinder den nordkoreanske diktator sig?

Nu har vi fået endnu en ledetråd. Det skriver det sydkoreanske medie NK News.

Nye satellitbilleder fra Wonsan, hvor Kim Jong-un har sit ferieresort, viser, at en luksusbåd tæt på diktatorens villa har været i bevægelse.

Normalt ligger den store båd til kaj i et område syd for hans villa, men siden 30. marts har den ligget foran Kim Jong-uns domicil. Og nu kommer det interessante.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her ses båden, der efter sigende er 55 meter lang, foran Kim Jong-uns luksusvilla i Wonsan. Foto: EOS Landviewer
Her ses båden, der efter sigende er 55 meter lang, foran Kim Jong-uns luksusvilla i Wonsan. Foto: EOS Landviewer

NK News har ved hjælp af satellitbillederne observeret, at adskillige mindre både har sejlet frem og tilbage mellem Kim Jong-uns yacht og øen Tae-Do. Også i perioden 18-27 april.

Et mønster, som man ifølge NK News ser meget tit, når Kim Jong-un er på ferie i området.

Nordkorea har aldrig officielt meldt ud, at Kim Jong-un rent faktisk ejer en luksusbåd, men flere eksperter peger på, at han har fået bygget en yacht til en værdi af omkring syv millioner dollars.

I 2013 fik man syn for sagen, da Kim Jong-un optrådte på et billede, hvor en yacht blev spottet i baggrunden.

Præsidenten besøgte dengang en fiskestation, som militæret havde ansvaret for, og der er næppe mange mennesker ud over Kim Jong-un, der kan have råd til en yacht i det område.

Billedet blev offentliggjort af KCNA, der ville vise, at Kim Jong-un støttede op. Det endte med at få en anden rolle i historien. Foto: KCNA
Billedet blev offentliggjort af KCNA, der ville vise, at Kim Jong-un støttede op. Det endte med at få en anden rolle i historien. Foto: KCNA

Et brev til Sydafrika
Mandag beskrev flere medier heriblandt CNN, at den nordkoreanske tv-kanal og propagandamaskine KCNA har publiceret et brev fra Kim Jong-un til Sydafrika, der 27. april fejrede Freedom Day, som er af fejringen af det første valg efter apartheid.

Her udtrykker den nordkoreanske diktator over præsident Cyril Ramaphosa, at han ønsker, at de to landes venskab vil udvikle sig. Brevet er underskrevet 27. april, men det kan ikke verificeres, at det rent faktisk er skrevet af Kim Jong-un.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Flere afløsere: Sådan kan verden se ud uden eneherskeren

Chokerende video spreder sig
Selv om brevet til Sydafrika umiddelbart virker som et livstegn, så er der en anden igangværende ting, der bidrager til forvirringen. Og endda skaber rædsel

Ifølge NK Daily News har videoen, der viser, at Kim Jong-un er død spredt sig ved den kinesiske grænse og nu ind i Nordkorea.

Her påstås det, at Nordkoreas diktator er død på en guided tur på Kumsusan-paladset i Pyongyang lørdag 25. april. Derudover bruger folkene bag videoklippet fem minutter på at hylde Kim Jong-un og hans far.

Til sidst oplyses det, at lillesøster Kim Yo-jung nu tager over. Om videoens indhold er sandt er fortsat meget tvivlsomt, men en kilde fortæller til NK Daily News, at klippet spreder sig meget hurtigt.

- Denne video har forvirret både normale borgere og medlemmer af de nordkoreanske arbejderparti. Men nu er det blevet forbudt at tale om filmen, siger kilden til det anerkendte Nordkorea-medie.

Mærkværdige bevægelser: - De forbereder sig på det hele

Er det i virkeligheden hende der styrer showet nu?

Satellitbilleder afslører: Her holder Kim Jong-uns luksustog

Få kender svar
USA har angiveligt fået efterretninger om, at Nordkoreas leder, Kim Jong-uns, tilstand skulle være dårlig efter en operation, og at han er 'i alvorlig fare'.

Derudover NK Daily beskrevet, at den nordkoreanske leder havde gennemgået en hjerte-kar-operation tidligere på måneden og kom sig i en villa i den nordlige Pyongan-provins.

På den anden side melder Kina og Sydkorea, at det slet ikke er så alvorligt med den nordkoreanske diktator. Faktum er, at kun meget få mennesker kender svaret.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+