Annonce:
Annonce:

Lundbeckformand: To advokatfirmaer undersøgte topboss

To advokatfirmaer har undersøgt, om aktiegave var ulovlig, fortæller bestyrelsesformand i Lundbeck

Annonce:
Følg Samfund

Selv om den nu tidligere topchef i medicinalgiganten Lundbeck Ulf Wiinberg overtrådte interne regler, var der ikke basis for at bortvise ham. Det fortæller selskabets bestyrelsesformand, Håkan Björklund, nu til Ekstra Bladet.

Tidligere i dag sendte selskabet en fondsbørsmeddelelse ud, hvori det blev annonceret, at Ulf Wiinberg har valgt at sige op, efter han har fået aktier i den amerikanske medicinalvirksomhed Stratified Medical Ltd, uden at informere Lundbeck om det.

- Du har i dag informeret, at Ulf Wiinberg får millioner i fratrædelse. Hvordan kan det være, at I belønner en mand, der har overtrådt reglerne?

Topchef bryder regler, stopper og scorer millioner  

Annonce:

- Han er i den situation, at han ikke må tage et job i et konkurrerende firma i 18 måneder. Eftersom vi kræver det af ham, er vi også tvunget til at betale hans sædvanlige løn i de 18 måneder. Når vi siger 19 millioner, er det, hvad vi maksimalt kommer til at betale, siger Håkan Björklund.

Bortvisning har ikke været aktuelt
- Hvis I havde bortvist ham på baggrund af, at han har brudt interne retningslinjer, som du selv siger: ’af grov karakter’, havde han ikke fået disse penge. Hvorfor har I givet ham muligheden for at få op til 19 millioner?

- Vi har ikke givet ham den mulighed. Havde vi fyret ham, havde det betydet det samme. Skulle vi bortvise vi ham, havde det krævet, at det skulle være kriminelle aktiviteter, og der er ikke noget som tyder på, at der er sket noget kriminelt ifølge de undersøgelser, som er foretaget af to danske advokatfirmaer. Så bortvisning har ikke været aktuelt; det har der ikke været grundlag for.

Lundbecks chef forlader sin stilling øjeblikkeligt

- Hvordan har du det med, at I skal betale op til 19 millioner kroner til en mand, der har overtrådt jeres regler?

Annonce:

- Det vigtige for mig er, at vi kan sikre, at Ulf ikke kan tage arbejde hos en konkurrerende virksomhed de næste 18 måneder. Det er vigtigt for Lundbeck og for Lundbecks aktionærer.

- Er det en politik I fører hele vejen ned gennem rækkerne, at folk får penge med på vej ud, hvis de overtræder jeres regler?

Ekspert: Farvel til Lundbeck-chef var det eneste rigtige

- Nu lytter du ikke efter, hvad jeg siger. Jeg siger ikke, at han får penge for at overtræde reglerne, jeg siger, at han får pengene som en sikring for, at han ikke kan tage arbejde i et konkurrerende firma. Det er der stor forskel på.

Som en god ven til stifteren
- Hvad dækker det over, når I skriver, at han har fået aktier?

- Han har, som en god ven til stifteren af det her selskab, fået aktierne som en gave.

- Hvor meget er aktierne værd i dag?

- Seks millioner kroner. Men det er vigtigt, at forstå, at der ikke findes et marked for disse aktier. Det er et ikke et børsnoteret selskab.

- Hvad er problemet ved, at han har modtaget disse aktier?

Annonce:

- Problemet er, at han har modtaget disse aktier og dermed handlet i 'conflict of interest' mellem sine egne interesser og Lundbecks interesser. Man må ikke modtage eller købe aktier i et selskab, som konkurrerer eller samarbejder med Lundbeck, uden at det på forhånd er blevet godkendt af bestyrelsen eller bestyrelsesformanden. Det er det, Ulf har gjort, og dermed har han overskredet interne regler.

- Hvis han ikke selv havde sagt op, havde I så gjort det?

- Ja, det havde vi gjort.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: