Lykke på fire år: Jeg er en dreng fordi jeg har en tissekone

Charlotte Højlund er mor til syv børn. Tre piger, tre drenge og den yngste: en pige, der siger hun er dreng

Lykke Højlund vil hellere være en dreng, og det skal hun have lov til mener hendes mor, Charlotte Højlund. (foto: privat)
Lykke Højlund vil hellere være en dreng, og det skal hun have lov til mener hendes mor, Charlotte Højlund. (foto: privat)
Følg Samfund

Normalt er superhelte, fjernstyrede biler og legetøjs pistoler forbeholdt de børn der tildeles et ulige CPR-nummer ved fødslen, altså drenge.

Sådan er det bare ikke hos Charlotte Højlund. Hun er mor til tre piger, tre drenge og Lykke på fire år, der er født pige, men hellere vil være dreng.

- Lykke er en fireårig pige, snart fem, som de sidste to år har sagt, at hun var en dreng og opført sig som en dreng, fortæller Charlotte Højlund til Ekstra Bladet.

Lykke har altid leget mest med drenge, hun siger, at hun selv er dreng, og 'pigetøj' får du hende aldrig i frivilligt, men det er helt okay, mener hendes mor.

- Hvis du spørg, om hun er en dreng eller en pige, så siger hun, at hun er en dreng. Hun skal have drenge tøj på, ingen pigefavrer og hun ønsker sig hverken Barbie eller Bratz, hun ønsker sig Hulk, Actionmand og supermand, og det bestemmer hun helt selv, siger Charlotte Højlund.

Hun var en dreng fordi hun havde en tissekone

Manglende forståelse for de to køn, er ikke årsag til at Lykke siger, at hun er en dreng, fastslår Charlotte Højlund.

- Hun er en begavet pige, og hun ved godt, at der er forskel på køn. Hun forklarede mig på et tidspunkt, at hendes ven Benjamin var en dreng, fordi han har en tissemand, og hun var en dreng, fordi hun havde en tissekone. Det giver måske ikke så meget mening, men det er hendes måde at forklare, at hun selv kan vælge, hvad hun vil være.

 

Lykke Højlund på fire år, vil hellere være en dreng. (foto: privat)
Lykke Højlund på fire år, vil hellere være en dreng. (foto: privat)
 

Det hele startede allerede, da Lykke kun var otte måneder gammel og startede i vuggestue.

- Det startede i vuggestuen, hvor der startede en jævnaldrende dreng samtidig, og de to blevet meget tæt knyttet og fulgtes ad helt til børnehaven, fortæller Charlotte Højlund.

Senere viste det sig tydeligere, da Lykke begyndte at snakke og hun kunne fortælle, hvad hun ville have på, og hvad hun ikke ville have på af tøj.

- Når hun fik en kjole, ville hun ikke have den på. Hun ville ikke engang prøve den, fortæller Charlotte Højlund.

I dag er det Lykke selv, der bestemmer, hvad hun vil have på.

- Hun bestemmer selv, hvad hun vil have på, og hun tager det selv ud af skabet. Hun går også i boksershorts, hun vil ikke have pigeunderbukser på, forklarer den støttende mor.

Hvem er Charlotte Højlund

Charlotte Højlund er mor til 7 hjemmeboende børn i alderen 4-22 år. Hun er foredragsholder, journalist og klummeskribent. Derudover er hun Ude og Hjemmes faste familieekspert og udgang i 2012 den anmelderroste bog 'MOAR - Sådan får du hvilepuls i hverdagen' der blev udråbt som 'Bibel til dig, der har et, to eller syv børn!'

På spørgsmålet om hvorvidt det er et problem, at en pige på bare fire år, er så bevist svare Charlotte Højlund:

- Det er ikke et problem. Hun er stadig et barn, så det er anderledes. Små børn er ikke så kategoriske omkring køn. En af mine andre piger, havde også en periode hvor hun ville være dreng, gik i army-bukser og legede mest med drenge. Det var en fase nogle år, og det skal der være plads til, mener hun.

I starten havde Lykkes seks søskende det lidt svært med, at Lykke mente hun var en dreng.

- Nu har de accepteret det, men der var en periode hvor de ofte sagte til hende, at 'du er jo en pige' og det gjorde hende utroligt ked af det, fortæller Charlotte Højlund.

 

Er det mere end en fase er det også okay

Hvis Lykkes ønske om at være dreng, skulle være mere end en fase er det helt helt okay, slå Charlotte Højlund fast:

- Jeg ved ikke, om det for Lykke er en fase, eller noget der fortsætter, men det er også ligegyldigt. Det er ikke mig eller hendes far, der som forældre skal gøre hende forkert, fortæller hun og uddyber:

- Jeg kunne godt presse hende hver dag til at tage pigetøj på, men så ville hun være ked af det hele tiden, fortæller Charlotte Højlund.

- Tænk hvis hun vokser op, og siger ’jeg er rigtig ked af at jeg ikke fik lov til at gå med drenge tøj. Jeg har følt mig forkert hele min barndom.' siger hun.

Charlotte Højlund mener, i øvrigt er fænomenet med børn der eksperimentere med et andet køn, er langt mere udbredt end man tror.

- Jeg tror at det er meget mere udbredt end vi egentlig forestiller os. Sidst jeg havde Lykke med til frisøren, sad der en dreng ved siden af i nederdel og med bukser indenunder. Jeg tror, at det er normalt, at børn udforsker lidt, siger hun.

 

 

Lige nu er Lykkes bedste ven Carla, og Carlas bror har også elastikker i håret, fortæller Charlotte Højlund.

- Lige nu er hendes bedste ven en pige der hedder Carla, og hun har en tvilling som hedder Sigurd, men det er mest Carla hun leger med. Siguard kan godt komme i børnehave med elastikker i håret, fordi Carla har det, og på den måde er børn jo.

Charlotte Højlunds råd til andre forældre der oplever det samme, er at acceptere sine børn som de er.

- Man skal acceptere det og lade børn være som de nu engang gerne vil være. Det er ikke noget der skader nogen, så det skal de have lov til, siger hun og fortæller:

- Hvis man har en dreng der vil have lyserød på, så lad ham gøre det. Eller en pige der er tiltrukket af et drenge-univers, så lad hende gøre det. Det er ikke os som forældre der skal få dem til at føle sig forkerte.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind