Lyntest: Positivprocent på 0,67

For femte dag i træk er positivprocenten for lyntest under 1,0 hos private udbydere, der tester for covid-19

Henrik Ullum fra Statens Serum Institut fortæller, hvorfor det er alvorligt med den nye mutation af coronavirus, som kommer fra Storbritannien
Følg Samfund

Mandag blev der fundet 155 tilfælde af coronasmitte blandt 23.025 personer, der fik taget en lyntest. Positivprocenten er på 0,67.

Det viser Ritzaus sammenlægning af resultaterne fra de private testudbydere Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medical.

Det er femte dag i træk, at positivprocenten er under 1,0.

De seneste dage har antallet af testede personer og antallet af smittede, der er fundet ved lyntest, ligget nogenlunde stabilt.

Søndag fik 20.679 foretaget en lyntest, hvoraf 142 var smittede. Det er det foreløbig laveste antal smittede, der er registreret, siden de private udbydere begyndte at tilbyde lyntest på statens regning i december.

Der har dog tidligere været store udsving i antallet af daglige lyntest.

Antallet af daglige lyntest lå under 10.000 de første dage, efter at de offentligt betalte kviktest blev tilgængelige i december.

Dengang var det kun Falck, der tilbød lyntest til danskerne.

Derefter steg testaktiviteten betydeligt, og antallet af lyntest toppede 30. december med knap 91.000 testede på en enkelt dag.

Der er kapacitet til, at 100.000 personer dagligt kan få taget en lyntest på statens regning. Dermed nærmede man sig inden nytår loftet. Men det meste af tiden har langt færre benyttet muligheden for lyntest.

Lyntest kaldes også antigentest, da de finder frem til smittetilfælde ved at påvise forekomst af antigener.

De hurtige test anbefales ikke, hvis man har symptomer på covid-19. De bør ifølge sundhedsmyndighederne primært bruges som et supplement.

Det skyldes, at lyntest ikke vurderes at være lige så pålidelige som de pcr-test, der bliver brugt i det offentlige testsystem.

Lyntest anses dog for meget pålidelige, når de giver et positivt testsvar.

Usikkerheden handler primært om de tilfælde, hvor kviktest giver et negativt svar. Her kan man altså ikke være sikker på, at man ikke er smittet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind