Lyver eller snorksover Bent? Nægter at kende til orlovssenge

Bent Hansen er flere gange blevet gjort opmærksom på problemet med to patienter i samme seng, men han nægter at have kendt til problemet før nu

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, afviser på det skarpeste, at han har haft kendskab til brugen af orlovssenge på psykiatrisk hospital i Risskov. Foto: Polfoto
Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, afviser på det skarpeste, at han har haft kendskab til brugen af orlovssenge på psykiatrisk hospital i Risskov. Foto: Polfoto

To patienter til en seng. Umiddelbart et regnestykke, der ikke går op.

Men sådan er hverdagen på Psykiatrisk Hospital, hvor brugen af såkaldte orlovssenge har grebet om sig, så det nu er en del af hverdagen, at to patienter indlægges i én og samme seng.

- Hvad gør I, når der pludselig står to patienter om en seng?
- Så må en af dem sidde i en stol, siger overlæge Anne Bastholm. Foto: Ernst van Norde. Samfund Gak gak i psykiatrien: To patienter i samme seng

Formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen synes, at det lyder 'fornuftigt nok at gøre brug af ledig sengeplads' og har 'fuld tiltro til at personalet tilrettelægger det bedst muligt'.

- Synes du det er fair, at lægerne skal lave den prioritering mellem patienterne?

- Sådan er det. Vi er jo akuthospitaler, og her kommer hospitaler altså ikke på en snor. De kommer i bundter, konkluderer Bent Hansen, som dog fralægger sig ansvaret for, at han har haft noget som helst med beslutningen om brugen af orlovssenge at gøre.

Svarede på noget andet
- Jeg ved ikke noget om det. Jeg har aldrig været inde over det begreb. Jeg kendte slet ikke til det før du nævnte det.

- Det har jeg svært ved at tro på. Jeg har talt med en læge, der siger, at du med sikkerhed har hørt om problematikken før. Blandt andet på et møde i Risskov. Hvad siger du til det?

- Jeg aner ikke, hvad du taler om. Jeg har ikke fået noget at vide. Hvis jeg har det, har jeg i hvert fald snorksovet, siger Bent Hansen skråsikkert.

- Men du har svaret lægen, som stillede et spørgsmål omkring orlovssenge?

- Jeg mener, at vi talte om noget andet - et begreb kaldet patientstyrede senge. Det er i hvert fald det, jeg har svaret på. Det kan være, at jeg har misforstået spørgsmålet så.

- Ud over den læge, du har talt med det om på et møde i Risskov, så har det også stået i det åbne brev, som tillidsrepræsentanterne skrev til bl.a. dig i december måned. Så har du løjet eller har du snorksovet?

- Men der havde vi jo sat et andet arbejde i gang i kølvandet på et møde, vi havde haft i november, hvor vi satte en arbejdsgruppe igang med at finde løsninger på en række problemer.

Hukommelsessvigt
- Jo jo, men du siger jo til mig, at du aldrig har hørt om begrebet orlovssenge før. Har du eller har du ikke hørt om det?

- Jeg er ikke gået ind i det. Det kan godt ske, at jeg har overset det. Jeg er i hvert fald ikke gået ind i det. Det er måske min fejl. Men jeg har ikke forholdt mig til det overhovedet.

- At de har nævnt det i et brev... pas! Jeg kan ikke huske det brev.

 - Det er så ikke det eneste brev, du ikke kan huske. For allerede i oktober 2016 skrev Foreningen af Yngre Læger en bekymringsskrivelse til direktionen og I politikere, hvori de også peger på problemet med orlovspladser. Men det har du heller ikke set?

- Nej. Vi parkerede det hele i arbejdsgruppen, som så kunne tage sig af det, siger Bent Hansen, der både er formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Midtjylland.

121 kommentarer
Vis kommentarer