Måling: Danskerne skammer sig over bundløs gæld

Ifølge ekspert handler det om tab af selvrespekt og selvværdi

Foto: Sif Meincke/Polfoto
Foto: Sif Meincke/Polfoto

Otte ud af ti danskere vil se det som skamfuldt, hvis de havner i så stor gæld, at de ikke selv magter at komme ud af det økonomiske rod igen.

Det viser en ny Wilke-rundspørge for Avisen.dk, hvor et repræsentativt udsnit på 1.021 danskere har svaret.

Kun 13 procent synes ikke, det vil være skamfyldt.

Den udbredte skam svarer til erfaringerne fra Forbrugerrådet Tænks gratis gældsrådgivninger rundt om i landet. Her møder rådgiverne ofte mennesker, der skammer sig så meget over deres gæld, at de ikke engang har fortalt partneren eller store hjemmeboende børn om deres økonomiske problemer, oplyser Jan Milo fra Tænks gældrådgivning til Avisen.dk.

Dan Zahavi er professor i filosofi ved Københavns Universitet og forsker i skam. Ifølge ham handler følelsen af skam om et tab af selvrespekt og selvværdi.

Identitet knyttet til selvforsørgelse

Han tvivler på, at skammen drejer sig om pengene i sig selv. Når så mange forbinder skam og gæld, er det et resultat af en mangeårig kultur:

- Folks egen identitet og selvforståelse er knyttet til et billede af dem selv som værende selvforsørgende med kontrol over økonomien. Derfor sætter gælden spørgsmål ved ens egen selvforståelse, siger Dan Zahavi til Avisen.dk.

Han siger, at modsat forlegenhed, der oftest forsvinder, når man kommer ud af den akavede situation, så bliver skammen siddende.

Wilke har i undersøgelsen også spurgt, om det vil påvirke påvirke opfattelsen af en ven eller et familiemedlem negativt, hvis vedkommende kom ud i så stor gæld, at han/hun ikke kunne komme ud af gælden.

En tredjedel svarer, at det ville påvirke synet på en ven eller et familiemedlem negativt, hvis vedkommende kom ud i ubetalelig gæld. Halvdelen siger, at gælden ikke vil påvirke deres syn negativt.

Dan Zahavi mener, at forskellen på, hvor hårdt man dømmer andre og sig selv, er en klassisk diskussion i forskningen. Nemlig om skam skyldes andres syn på en, eller om det handler om den måde, hvorpå man vurderer sig selv.

- Man kan være en hård dommer på egne vegne. Det er et godt spørgsmål, hvad det ville betyde for den enkelte, hvis man vidste, at de andre ikke var så fordømmende, siger han.

70 kommentarer
Vis kommentarer