Det er alt andet end roligt og trygt at være blandt de ansatte på Bocenter Tranbjerg syd for Aarhus.
Det fortæller Aarhus Stiftstidende, som på baggrund af en aktindsigt kan afsløre, at bostedet er et særdeles turbulent og utrygt sted at være for sine ansatte.
I løbet af et halvt år - fra maj til oktober 2016 - var der 106 tilfælde med vold mod personalet i form af spark, spyt, slag, krads, bid og nap. Desuden måtte de ansatte 86 gange i løbet af 2016 låse sig inde på et kontor eller trække sig tilbage, fordi de følte sig truede af beboerne.
Fokus på bostedet, der huser 25 voksne handicappede og udviklingshæmmede med betydelige og varige behov for pædagogisk støtte og omsorg, opstod for en måneds tid siden, da en mandlig sindsforvirret beboer trængte ind til en anden beboer - en multihandicappet kvinde - og barrikaderede sig. Episoden fik den mulithandicappede kvindes mor, Pia Nielsen, til at udtrykke frygt for, at datteren var blevet voldtaget, fordi hun lå nøgen på sin seng, da politiet kom til stedet.
Datteren blev undersøgt på Aarhus Universitetshospital, men resultatet af DNA-prøverne, der kan belyse, hvorvidt der var tale om voldtægt, er ikke kommet endnu.
Hårtotter revet ud
- Jeg havde flere gange advaret stedets ledelse mod den pågældende beboer. Samtidig var der på grund af nedskæringer blandt personalet så meget kaos og voldelige episoder på bostedet, at det, der skete, ikke var et tilfælde, siger Pia Nielsen til Aarhus Stiftstidende.
Hun fortsætter:
- Jeg mener, at der skal placeres et ansvar, og det er derfor, jeg overvejer at stævne Aarhus Kommune.
14. november i fjor fik bocentret et såkaldt strakspåbud af Arbejdstilsynet, der krævede, at flugtvejene for de ansatte i ét af centrets fire huse skulle forbedres. Kravet kom efter, at en af de ansatte var blevet slået så hårdt af en beboer, at vedkommende havde fået en hjernerystelse. En anden medarbejder var ifølge Aarhus Stiftstidende blevet stukket i armen med en kuglepen, mens en tredje ansat fik slået sine briller af. Desuden er nogle ansatte ifølge papirer fra Arbejdstilsynet 'blevet rykket så hårdt i håret, at hårtotter er revet ud'.
Yderligere to påbud
Siden har bocentret fået yderligere to påbud, som også omhandler initiativer til at forhindre, at de ansatte udsættes for vold og trusler fra beboerne.
Bocenter Tranbjerg drives af Aarhus Kommune. Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en uddybende kommentar fra ledelsen på stedet om de utrygge og tumultariske arbejdsforhold for de ansatte, som består af pædagogisk uddannede, social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter, socialrådgivere og ernæringsassistenter.
Over for den lokale avis har konstitueret leder på Bocenter Tranbjerg, Inga Nissen, dog afvist, at nedskæringer hos personalet har været årsag til de kaotiske forhold.