Måtte vente 30 timer på operation: Her er forklaringen

Ledende overlæge ved Aarhus Sygehus siger, at 13-årige Almin blev placeret tilbage i køen på et sagligt grundlag

(Video: Ernst van Norde)

I sidste uge måtte Seneda Pivacs 13-årige søn vente i stor smerte på at blive opereret, efter at have brækket både sit ene håndled og kraveben.

Sønnen ventede i 30 timer på Aalborg Sygehus, før de kunne hive ham ind til en operation. I al den tid var sønnen fastende og havde store smerter i armen og kravebenet.

- Det var forfærdeligt at se og høre sin søn lide på den måde, mens jeg bare fik det samme svar igen og igen fra sypeplejerskerne, beretter Senada Pivac.

13-årige Amin og hans mor efter hospitalsopholdet. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 8. okt. 2015 - kl. 09:17 Stærke smerter: 13-årig måtte vente 30 timer på operation

Derfor skulle han vente
Men nu har overlæge ved ortopædkirurgisk afdeling på Aarhus Sygehus, Sten Larsen, talt ud om hvorfor den 13-årige dreng skulle vente så længe.

– Jeg vil medgive, at det er lang tid for en dreng på 13 år i den tilstand at skulle vente på en operation. Men vi er ikke herre over, hvor mange akutpatienter, vi får ind, og i visse tilfælde skal disse patienter prioriteres over en dreng med brud på håndled og kraveben.

Ledende overlæge ved ortopædkirurgisk afdeling på Aarhus Sygehus, Sten Larsen, har via en fuldmagt fra Senada Pivac og herefter på Ekstra Bladets anmodning undersøgt årsagen til, hvorfor Almin Budimovic skulle vente i cirka 30 timer med stærke smerter og uden at måtte spise, før end han endelig kom på operationsbordet.

– Det er normal praksis på danske sygehuse, at hvis vi som her har at gøre med ukomplicerede brud, som hverken er helbreds- eller førlighedstruende, så skal personalet altid prioritere akutpatienter i en værre tilstand først, forklarer overlægen, der har tjekket operations-programmet den onsdag, hvor Almin ventede og ventede.

– Hvis vi eksempelvis havde fået flere akutpatienter, som skulle foran Almin i køen, på én gang, så kunne personalet også have besluttet at lade drengen få noget at spise, fordi vi så kunne se, at der ville gå mere end seks timer inden hans operation. Men det var ikke tilfældet, og ud fra drengens journal og personalets håndtering af ham er der intet at pege fingre ad, siger Sten Larsen og tilføjer, at han sagtens kan forstå forældrenes frustrationer.

– Deres reaktion er meget naturlig, men det rokker ikke ved, at vi er nødt til at prioritere på denne måde i sådanne situationer.

66 kommentarer
Vis kommentarer