Han er lysere, har anderledes øjne og ligner generelt ikke den mand, han kalder far.
I TV 2-programmet 'Hemmeligheder og løgne' fortæller 32-årige Mads, hvordan han for nyligt fandt ud af, at den mand, han hele sit liv har kaldt far, ikke er hans biologiske far.
- Det er en meget sær fornemmelse at føle, at man bliver bestjålet for noget, der er så intimt og vigtigt for en. Det gør mig bitter, fortæller Mads i udsendelsen om at finde ud af, at han ikke er sin fars biologiske søn.
Ekstra Bladet ville gerne have spurgt Mads ind til eftersøgningen på hans far, men han har ikke ønsket at udtale sig. Hans mor har desuden ikke ønsket at deltage i programmet.
10 ud af 43
Mads er langt fra den eneste, som ikke har kendt sandheden om sit biologiske ophav, fortæller kontorchef i Statsforvaltningen Adam Schacke.
Sidste år ansøgte 128 personer Statsforvaltningen om at få genoptaget deres faderskabssag, men af dem var det kun 43 ansøgere, der fik mulighed for at få foretaget en dna-test.
Hans Pilgaard afslører sit livs hemmelighed
Der er ingen konkret statistik på antallet af sager, hvor voksne børn ønsker at få testet, hvem der er deres biologiske far, men Adam Schacke vurderer, at det drejer sig om cirka 10 sager årligt.
Og heraf er det størstedelen, som finder ud af, at deres juridiske far ikke er deres biologiske far.
- Når enigheden og formodningen er så stor mellem alle parter, at sagen bliver optaget, er det ret ofte, at testen viser det, man regner med, fortæller Adam Schacke til Ekstra Bladet.
Artiklen fortsætter under billedet...
Svært at få genoptaget sag
At der ikke er flere, som får mulighed for at teste deres ophav, skyldes blandt andet, at det kan være svært at få genoptaget en sag om faderskab.
På den måde slipper man blandt andet for raseri-tilfælde, betændte arvesager og psykiske mén. Men for de enkelte, hvor en test kan være en hjælp, kræver det fuldstændig enighed hos alle parter, før sagen kan genoptages.
- Der skal være fuld enighed. Det vil sige, at den registrerede far, mor og barn skal være enige om at genoptage sagen, og at der kan peges på en ny mulig far, før man kan få genoptaget sin sag, fortæller Adam Schacke.
- Hvis sagen ikke kan genoprettes, henviser vi for det meste til domstolen, hvor de kan tage sagen op, supplerer han.
Shane opsporede sin biologiske mor - og så blev han forelsket i hende
Arvelige sygdomme
For Mads handler jagten på sin biologiske far også om at kende til sin biologiske arv. Kan han have arvet hjerneproblemer, sklerose eller noget helt tredje, som er i omløb i den ukendte del af hans familie?
- Hvem er min biologiske far? Hvor fanden er han henne, hvordan ser han ud? Hvor høj er han, hvor tyk er han? Deler vi et eller andet, spørger Mads i udsendelsen.
- Jeg vil gene vide, hvad det er, jeg giver videre til de børn, jeg gerne vil have en dag, supplerer han.
Myte dræbt: Postbuddet er sjældent faderen
Men er den biologiske sandhed altid den vigtigste?
Ifølge Johannes Brejner, indehaver af landets første private udbyder af DNA-tests, DNAtest.dk, kan noget tyde på det. Hvert år oplever han nemlig omkring 3.000 DNA-tests i Danmark, og de seneste 18 år har der været en klar stigning i antallet af tests, oplyser han.
- Jeg tror, det er, fordi folk er mere bevidste. De vil have afklaring og vide, hvad og hvor de kommer fra, eller om de er biologisk forælder til deres barn. Og så vil de gerne udenom statsamtet, hvor der ikke er tid til dem, fordi de har travlt med så meget andet, formoder han og tilføjer, at det efterhånden ikke længere er unormalt både at have en far og en biologisk far.