Annonce:
Annonce:

Mads Nørgaard boykotter Black Friday: Et kommercielt og ækelt arrangement

Den danske designer Mads Nørgaard lader i protest sin webshop gå i sort på Black Friday

Foto: Anthon Unger og Mik Eskestad/Polfoto
Foto: Anthon Unger og Mik Eskestad/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Det ser ud til at blive den største handelsdag nogensinde, når Black Friday i dag ventes at slå alle salgsrekorder i Danmark. Men det er langt fra alle, der er begejstrede for det amerikanske udsalgsfænomen.

Hos det danske modebrand Mads Nørgaard har man valgt helt at at boykotte Back Friday. Webshoppen vil i dag være lukket hele dagen, og de kunder, der går på madsnorgaard.dk, vil blive mødt af en sort skærm.

- Black Friday er et højkommercielt og ækelt arrangement, som er kommet fra Amerika ligesom Valentines Day. Det handler om at presse varer ned i halsen på folk på meget kort tid, og det er ikke særlig hensynsfuldt hverken for varerne, kunderne eller naturen, siger Mads Nørgaard til Ekstra Bladet.

Annonce:

Skadeligt for små butikker
Butikken på strøget holder åbent, men kunderne skal ikke gøre sig forhåbninger om at finde tilbudsskilte på de stribede trøjer. Mads Nørgaard forklarer, at de små butikker i forvejen er pressede, fordi nethandlen har overtaget, og indkøb rykker fra strøget til store centre uden for byen. Og Black Friday hjælper bestemt ikke på det.

- Alle, der sælger på Black Friday, er jo enige om, at de ikke tjener penge på det, fordi de sælger til en meget lav pris. Det kan de store butikker, som Power og Bilka, jo godt holde til, men mange små butikker kan ikke holde til det, og det synes jeg er ærgerligt siger designeren og tilføjer:

- Når vi i morgen lader madsnorgaard.dk gå i sort er det, for at sende et signal om, at man godt kan gøre noget andet.

Flere dropper tilbuddene
Mads Nørgaad er ikke den eneste, der boykotter Black Friday.

Verdens største møbelforhandler Ikea har heller ikke tænkt sig at sætte priserne ned. Ikeas danske direktør, Dennis Balslev, mener nemlig, det er uholdbart med konstante udsalg og elevatorpriser.

Annonce:

- Det er svært for forbrugerne at gennemskue, hvornår priserne er normale, og hvornår de faktisk gør et godt køb. Vores filosofi er, at man som forbruger grundlæggende skal have tillid til, at man gør et godt køb, siger Dennis Balslev til Finans.dk

Heller ikke hos det danske brand ELSK har man planer om at finde tilbudsskiltene frem på Black Friday. Partner i ELSK, Lars Riis, fortæller til TV2 business, at Black Friday skaber et unødvendigt overforbrug blandt forbrugerne og en jagt mod bunden for virksomhederne.

- Det er svært at gøre produkter og service bedre, når alt skal være billigere og billigere, siger han.

De første stillede sig i Black Friday-køen ved Power i Herlev klokken 4.20 fredag morgen. Se hvordan åbningen gik her. Video: Jakob Jørgensen

Bag om Black Friday

Black Friday er et amerikansk fænomen, som i hjemlandet kommer i kølvandet på ’Thanksgiving’-nationaldagen, der fejres med vilde tilbud og masseindkøb (og hysteri).

Selvom Thanksgiving ikke holdes herhjemme, er Black Friday de seneste fem år blevet til en tilbagevendende shoppetradition. Ved sidste år Black Friday kunne enkelte forretninger melde om en 20-dobling af deres normale daglige omsætning.

I år falder den sorte fredag præcis en måned før jul - og dermed er der en reel mulighed for at klare juleindkøbene til lavpris.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: