Mærker jorden ryste: Så opdager de lavinen

Bjergbestigere på Mount Everest nåede akkurat at grine af den rystende undergrund, før sneen kom buldrende mod dem

Hjælp os: Kender du danskere i Nepal eller har du oplysninger om danskere i problemer i Nepal? Send os en mail på 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

- Jorden ryster!

Et forsigtigt gæt lyder, at de fleste mennesker - hvis de befandt sig på et snedækket bjerg - ville reagere med en anelse frygt, hvis jorden pludselig begyndte at ryste under dem. Tyske Jost Kobusch er imidlertid undtagelsen.

For da netop dette skete under lørdagens jordskælv i Nepal, der også berørte Mount Everest, hvor den 23-årige befandt sig, slog han og flere andre bjergbestigere blot ud i en mild latter.

Hvad ingen af de tilstedeværende givetvis havde forventet var, at en lavine sekunder efter ville komme buldrende og dække dem i sne.

Det viser en optagelse, Kobusch angiveligt nåede at optage og siden uploade til YouTube, og som du kan se øverst på siden her.

Kan fortsat smile
På videoen kan man se, hvordan bjergbestigerne pludselig får travlt med at komme i ly for lavinen, alt imens en overflod af eder fylder lydbilledet og snemasserne dækker Kobusch selv og personerne omkring ham.

Den unge tysker og hans hold har imidlertid god grund til at fortsætte smilene. Angiveligt slap de nemlig fra uheldet uden skrammer - i modsætning til, desværre, mange andre mennesker i regionen.

Flere end 3.000 mennesker har i skrivende stund mistet livet, mens over 6.500 meldes kvæstede efter skælvet, der måltes til 7,7 på Richterskalaen.

Se også: Dødstal efter jordskælv i Nepal er nu over 3000

Intet nyt om dansker
Ekstra Bladet har mandag morgen forsøgt at få nye oplysninger om den danske kvinde i Nepal, der er blevet indlagt efter jordskælvet, men der er intet nyt fra Udenrigsministeriets Borgerservice om den sag.

De oplyser, at medierne vil få flere oplysninger senere på dagen, også om, hvor mange danskere, der fortsat er savnede.

Den sidste melding fra søndag aften lød, at i alt 52 danskere fortsat er savnet i området, men Udenrigsministeriet oplyser, at det ikke nødvendigvis er et dårligt tegn, at man ikke har hørt fra alle.

- Det seneste hertil aften er, at vi startede med en liste på 280. Den har vi fået nedbragt til 52 søndag aften. De 52 har vi endnu ikke haft kontakt til, men det kan være fordi de opholder sig steder, hvor der ikke er mobiltelefon dækning. Det er der mange steder, der ikke er i landet på grund af de høje bjerge.

Udenrigsministeriet regner dog med, at opgaven med at få kontakt til alle danskere på listen godt kan komme til at tage lang tid.

Fraråder al indrejse
Samtidig fraråder Udenrigsministeriet nu alle ikke-nødvendige rejser til Nepal indtil sikkerhedssituationen og redningsarbejdet er under kontrol.

Lørdag blev landet ramt af et voldsomst jordskælv, og mandag formiddag meldes der om 3218 døde og 6538 kvæstede.

Kommercielle flyselskaber flyver stadig fra Kathmandu lufthavn, men lufthavnen har været lukket i kortere perioder.

- Man bør derfor planlægge sin udrejse grundigt og holde sig orienteret om udrejsemulighederne via sit rejseselskab, flyselskaber og via medierne, skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Det er især hovedstaden Kathmandu, der er hårdt ramt af det ødelæggende jordskælv og de efterfølgende kraftige skælv. Men det frygtes, at flere landsbyer er helt forsvundet.

Der er mangel på både vand og fødevarer, og mobil- og internet fungerer ikke optimalt i hovedstaden.

Redningsarbejde fortsætter
Mandag morgen er arbejdet med at finde omkomne og sårede langt fra sluttet.

61 danskere har overnattet i den danske ambassade i Kathmandu natten til mandag, men i Borgerservice, hvor man opfordrer pårørende til at melde sig, mangler man endnu livstegn fra 52 danskere, som formodes at være i landet.

Ole Egberg Mikkelsen minder om, at mange af danskerne befinder sig i områder, hvor kommunikationen også normalt har svært ved at nå ud.

Og derfor er det ikke nødvendigvis bekymrende, at myndighederne endnu ikke har været i kontakt med danskerne.

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere