Mærkværdige billeder: Virus kan have ramt langt før

En række satellitbilleder undersøgt af forskere på Harvard kan være med til at afsløre, at coronavirus allerede ramte Wuhan i august 2019

Dette billede fra Wuhan er taget 15. maj. Lokale borgere bliver testet på gaden i byen, hvor coronavirus-udbruddet startede. Foto: Ritzau Scanpix
Dette billede fra Wuhan er taget 15. maj. Lokale borgere bliver testet på gaden i byen, hvor coronavirus-udbruddet startede. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Den officielle forklaring og brede opfattelse er, at coronavirus for først gang blev opdaget i den kinesiske by Wuhan i december 2019.

Men en række mystiske satellitbilleder og en undersøgelse af disse sår nu tvivl om det faktum.

Det skriver ABC News, hvor billederne også kan ses.

Billederne stammer fra en satellit, der har fokuseret på fem hospitaler i Wuhan. De er nu havnet hos en gruppe forskere på Harvard Medical School, der har undersøgt billederne nøje.

Og konklusionen er klar. Coronavirus kan have ramt byen allerede i august.

Årsagen til den konklusion er, at forskerne har opdaget bekymrende høj aktivitet foran de fem hospitaler.

Et eksempel på det er en sammenligning af antal biler på parkeringspladsen foran Zhongnan Hospital of Wuhan University. 10 oktober 2018 var der 506 biler parkeret ved hospitalet, mens 640 var til stede året efter. Det billede gentager sig også ved de øvrige hospitaler i byen.

- Vi har observeret en dramatisk stigning i trafikken foran de fem store hospitaler i Wuhan, der begyndte i sensommeren og i starten af efteråret 2019, siger Dr. John Brownstein fra Harvard Medical School til ABC News.

Det har forskerne koblet sammen med en bemærkelsesværdig stigning af søgninger på coronavirus-symptomer på det kinesiske internet.

Intern utilfredshed med Kina
3. juni kunne nyhedsbureauet AP fremlægge afslørende interne dokumenter, der viser en helt anden historie.

Her fremgik det blandt andet, at Kina bevidst skulle have ventet mere end en uge med at offentliggøre den genetiske sammensætning af coronavirus.

Og det skete angiveligt kun, fordi en uafhængigt laboratorium valgte at publicere den genetiske kode på en hjemmeside uden myndighedernes accept.

Derudover har Kina ventet mindst 14 dage med at give Verdenssundhedsorganisationen (WHO) detaljerede oplysninger om patienter og smittetilfælde i januar. Alt sammen fordi der var stram kontrol og intern konkurrence hos de kinesiske sundhedsmyndigheder.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Ritzau Scanpix
Generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Ritzau Scanpix

Stor frustration
Internt skabte det stor frustration hos medarbejdere i WHO.

- Vi går frem med meget lidt information. Det er helt tydeligt ikke nok for at lave en god planlægning, skriver Maria Van Kerkhove, der i dag er teknisk leder for håndteringen af coronavirus i WHO.

Det amerikanske nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar til sagen fra WHO, men de vil intet sige, medmindre de ser AP's dokumenter. Det kan ikke lade sig gøre, da AP dermed vil kompromittere deres kilde.

Selv om det kan virke mystisk, at WHO udadtil roser Kina, når de internt kritiserer dem, så kan der være en god forklaring.

Efter sigende forsøgte WHO at holde sig gode venner med Kina, så de fremadrettet kunne opretholde et godt samarbejde. Alt sammen for hjælpe alverdens lande med at håndtere coronavirus bedst muligt.

WHO er nemlig afhængige af, at medlemslandene samarbejder, da de ikke har magt til at undersøge sundhedsforhold i de forskellige lande.

På sin daglige pressebriefing onsdag meddelte Trump, at USA ville trække støtten til WHO. Lars Græsborg Mathiesen fra Kongressen.com gør dig klogere her. Video: Ritzau Scanpix.

Trumps brev
Kinas og WHO's håndtering af coronavirus har flere gange fået Donald Trump til at se rødt.

Blandt andet har han skrevet et brev, hvor han beskylder WHO for at 'mangle selvstændighed fra Kina', som præsidenten mener, har alt for stor indflydelse på organisationen.

Donald Trump opremser i brevet intet mindre end 18 konkrete eksempler, hvor han tydeliggør sin pointe.

Det handler blandt andet om, at Kina 'skjulte sandheden om virusudbruddet i Wuhan uden konsekvenser fra WHO', og 'ikke at tillade en international undersøgelse af udbruddet i Kina'.

29. maj oplyse han så, at USA trækker sig fra sit samarbejde med WHO og vil fremover bruge pengene andre steder.

Men ifølge AP bakker de nye oplysninger ikke op om Donald Trumps udlægning af sagen. De fortæller tværtimod, at Kina også tilbageholdt informationer fra WHO.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind