Mærsk massefyrer i svensk havn

A.P. Møller - Mærsk vil fyre 160 ansatte i havnen i Göteborg efter lang konflikt. Det skriver svenske medier

Arkivfoto: /ritzau/Jens Dresling
Arkivfoto: /ritzau/Jens Dresling

Det A.P. Møller - Mærsk-ejede havneselskab APMT vil fyre 160 ansatte i havnen i Göteborg. Det skriver Göteborg-Posten ifølge Ritzau Finans.

Havnen i Göteborg har omkring Mærsk-450 ansatte. APMT beskriver den på sin hjemmeside som en af de vigtigste containerhavne i Skandinavien.

- Jeg ved endnu ikke, hvordan fyringer vil komme. Om det handler om tjenestemænd, fastansatte havnearbejdere eller deltidsansatte, siger Erik Helgeson fra Hamnarbetarförbundet til Goteborg-Posten.

Ifølge avisen har APMT været i en langvarig konflikt med arbejderne i havnen.

Branchemediet Shippingwatch skrev i maj, at APMT havde gennemført en lockout af de ansatte i havnen efter en konflikt, der startede allerede i foråret 2016.

Ifølge Shippingwatch er årsagen til konflikten, at den lokale fagforening står uden for de kollektivaftaler, der ellers gælder for arbejdere i de svenske havne.

Det betyder, at de stiller andre krav, hvilke APMT ikke har i sinde at imødekomme.

- Problemet er, at Hamn4an (den lokale fagforening) står uden for kollektivaftalen, men kræver en lang række ting af os, som de følger op med blokader, hvis vi ikke efterkommer dem.

- De er blevet tilbudt en såkaldt hængeaftale, hvor de kan være med i kollektivaftalen, men det er de ikke interesserede i. Udelukkende at få deres egen aftale, sagde den administrerende direktør i APMT i Gøteborg, Henrik Kristensen, tidligere til Shippingwatch.

Tidligere i juni skrev Ritzau Finans, at forligsmanden, der var indkaldt til at bistå i forhandlingerne mellem APMT og arbejderne i havnen, havde givet op efter omkring 70 møder.

Ifølge Göteborg Havns hjemmeside går omkring 30 procent af Sveriges udenrigshandel igennem havnen. Herunder små 800.000 containere om året.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri