Mærsk overvejer stop for dansk gasproduktion i Nordsøen

A.P. Møller - Mærsk er på kanten til at indstille sin produktion af gas fra Nordsøen, der ikke er rentabel

Det her er en af Mærsks olieplatforme (Foto: Mærsk)
Det her er en af Mærsks olieplatforme (Foto: Mærsk)

A. P. Møller - Mærsk overvejer at lukke en stor del af produktionen af gas i den danske del af Nordsøen i 2018, hvis der ikke findes en økonomisk løsning for produktionen.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

- Sammen med vores partnere i DUC er vi ved at evaluere den langsigtede økonomiske bæredygtighed i at udnytte de eksisterende ressourcer, skrive chefen for Maersk Oil Denmark, Martin Rune Pedersen, i meddelelsen.

Der er tale om gasfelterne Tyra East og Tyra West, de klart største gasfelter i den danske del af Nordsøen.

Infrastrukturen ved Tyra-felterne er ved at have udlevet deres levetid. Det er blevet dyrere at hente gas op, fordi kalklaget omkring felterne har rykket sig, og samtidig er olieprisen faldet markant.

- Som del af evalueringen skal vi se på, under hvilke forudsætninger en genopbygningen af faciliteterne kan ske. Grundlaget for den beslutning skal være på plads i 2016 for at sikre produktion fra feltet, lyder det i meddelelsen.

Det er den ikke, og derfor har Maersk Oil varslet gasmarkedet og altså offentligheden om, at man vil lukke ned for aktiviteterne i 2018.

Selskabet skriver, at man fortsat mener, at Tyra-feltet er værdifuldt for Danmark, og at der er markante ressourcer tilbage i feltet.

Erhvervsmediet Finans har tidligere beskrevet problematikken omkring Tyra-feltet. Ifølge mediet vil en fortsættelse af produktionen fra Tyra kræve investeringer på 30 milliarder kroner.

- Jeg ser det som stærkt tvivlsomt, at ejerne i DUC-konsortiet vil gå ind og bidrage til yderligere store investeringer. Timingen er den værst tænkelige.

- Hver eneste investeringskrone bliver vendt og drejet. Og der er rigtig mange investeringer som bliver skrinlagt, sagde analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen til Finans i januar.

Mere end 90 procent af Danmarks gasproduktion går gennem Tyra, der ikke bare producerer, men også er central for eksporten af gas i Nordsøen til Danmark.

Produktionen fra nogle felter vil kunne eksporteres via Holland, hvis Tyra lukker.

Tyra bliver udvundet af DUC, der består af A.P. Møller - Mærsk, Shell, Nordsøfonden og Chevron.

17 kommentarer
Vis kommentarer