Mæslingeudbrud skyller ind over Europa: Er du vaccineret?

Flere end 20.000 europæere er blevet ramt den dødelige virussygdom mæslinger. Omkring 30 procent af danskerne født mellem 1986 og 1990 er ikke vaccineret

Vaccinen MFR gør dig immun overfor mæslinger. Foto: AP
Vaccinen MFR gør dig immun overfor mæslinger. Foto: AP

Selvom det for mindre end to år siden så utroligt lovende ud med at få elimineret mæslinger, er sygdommen pludselig vendt tilbage med rasende fart.

Fra 2016 til 2017 er fire gange flere blevet ramt, hvilket har resulteret i mere end 20.000 sygdomstilfælde og 35 dødsfald.

Det skriver BBC.

Det er særligt i Rumænien og Ukraine, at det står slemt til, men også i vestlige lande som England og Tyskland har de oplevet store udbrud.

I Danmark er det voksne omkring de 30 år, der udgør en ekstra stor del af de udsatte.

En almindelig rotte FOTO: Jean Michel Labat/ARDEA Samfund Rottesygen gnaver sig igennem Danmark

Det ser alvorligt ud
Ifølge Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge hos Statens Serum Institut, er der kun én måde at tolke tallene på.

- De er alt for høje.

Det er ellers relativt simpelt at blive immun overfor mæslinger. Det eneste, det kræver, er, at man bliver vaccineret, eller at man har været ramt af sygdommen før. 

Når virussen alligevel er vendt så hurtigt tilbage, skal det ses i lyset af, at det ikke er i alle lande, at vaccinen er lige populær.

- Hvis der er for mange ubeskyttede i et område, er der større chance for et udbrud. Når udbruddet har toppet, vil antallet af nye tilfælde af virussen dale, da gruppen i det bestemte område er blevet immune, siger Peter Henrik Andersen.

Der er muligvis flere hundrede smittede borgere med sygdommen mæslinger i den svenske by Göteborg. Foto: Colourbox Samfund Dødelig sygdom rammer Sverige: Flere hundrede kan være smittet

En bestemt gruppe skiller sig ud
Når danskere rammes af mæslinger skyldes det oftest, at de ikke har været vaccineret.

- De tilfælde, vi ser flest af, er, når unge voksne har været ud at rejse og har fået virusen med hjem som en souvenir.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at det blot er cirka 70 procent af de personer, der er født omkring 1986, som har fået MFR-vaccinen.

Derfor har han også et klart råd, hvis man ikke er blevet vaccineret.

- Den bedste beskyttelse er at blive vaccineret. Det er umuligt at spå ud i fremtiden, om vi får flere eller færre udbrud. Men risikoen er der, siger Peter Henrik Andersen.

Op gennem 90'erne blev flere og flere vaccineret mod virussen, men det er stadigvæk en god idé, at alle har styr på, om de har fået et prik med nålen.

MFR-vaccinen har været gratis for børn under 18 år siden 1986. Den koster 350 kroner for voksne og beskytter både mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Her symptomerne du skal være opmærksomme på

Der går typisk mellem 8 til 11 dage, fra man smittes med mæslingevirus, til de første symptomer på mæslinger viser sig.

Sygdomsforløbet kan inddeles i to faser:

Fase 1 ('prodromalfasen'): De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse, hvor der flyder væske fra næse og evt. fra øjne samt hoste, lysskyhed og høj feber. Der kan ses hvide pletter (såkaldte kopliske pletter) i mundslimhinden i dette forløb. Efter tre-fire dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.

Fase 2 ('udslætfasen'): Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af det klassiske mæslingeudslæt (omtrent 13-14 dage efter smitte). Udslættet er til at begynde med småplettet og lyserødt, men det flyder efterhånden sammen til større pletter og skifter gradvist til en mørkere farve. Huden kan desuden virke lidt fortykket. 
Det typiske mæslingeudslæt begynder bag ørerne og spreder sig i løbet af et par dage ned over hals og krop for til sidst at vise sig på arme og ben. Fasen med udslæt varer som regel tre-fem dage.

Det er i forbindelse med den anden fase, at der kan komme komplikationer som f.eks. mellemørebetændelse, lungebetændelse og diarré. Mere sjældent ses encephalitis (hjernebetændelse hos 1 ud af 2500) og thrombocytopeni (blodplademangel) hos 1 ud af 3500 tilfælde).

Kilde: Statens Serum Institut

Foto: Erik Nielsen nationen Nervøse politikere: Vil isolere anti-vaccine-børn med flygtninge

193 kommentarer
Vis kommentarer