Magnus Heunicke erkender: Vi burde have været bedre forberedt

Sundhedsmyndighederne burde have været bedre forberedt på coronaudbruddet, siger minister

Også i går, mandag, måtte Heunicke på et pressemøde undskylde, at myndighederne ikke fulgte op på tilbud om testudstyr fra både Sydkorea og virksomheder i Danmark. Video: DR via Ritzau Scanpix

De danske sundhedsmyndigheder burde have været bedre forberedt på coronaudbruddet.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag formiddag i et interview med P1 Morgen.

Ifølge Berlingske har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) flere end 20 gange advaret verdens sundhedsmyndigheder om coronavirus, mens de danske sundhedsmyndigheder manede til ro.

Så sent som tre dag før det første smittetilfælde i Danmark lød det fra læge i Sundhedsstyrelsen, Ane Just Orht, at der var 'meget lille sandsynlighed for, at der kommer en person med sygdommen til Danmark'.

Magnus Heunicke siger i P1 Morgen, at det også for ham lyder som mange advarsler, myndighederne har siddet overhørig.

- Vi havde en situation i Danmark, hvor vi havde en risikovurdering, som var lav, men hvor vi på trods af det var nødt til at handle og tage et politisk ansvar. Sådan skal det jo være, men det er jo lettere, hvis der er entydige indstillinger, siger minister.

- Her var indstillingerne tvetydige, og nogle gange tenderede de imod vores handlinger.

Handlede mod anbefalinger
I interviewet langer ministeren blandt andet ud efter Sundhedsstyrelsen med direktør Søren Brostrøm i spidsen.

- Eksempelvis hasteloven, som blev vedtaget, mente sundhedsmyndighederne ikke, at der var evidens for, og at det var nødvendigt at gå så vidt på det tidspunkt. Men jeg er da meget glad for, at vi havde is i maven og det mod, der skulle til, for at handle, netop fordi tid er så kritisk en faktor, siger Magnus Heunicke med henvisning til den hastelov, Folketinget vedtog 12. marts.

Hasteloven giver sundhedsministeren vidtgående beføjelser i forsøget på at inddæmme coronavirusset.

Måtte også beklage mandag
Meldingerne kommer, efter at Magnus Heunicke mandag på et pressemøde måtte beklage, at myndighederne ikke fulgte op på tilbud om testudstyr fra både Sydkorea og virksomheder i Danmark.

- Jeg vil gerne beklage, at de danske sundhedsmyndigheder ikke har reageret hurtigt nok på henvendelser om tilbud om at købe udstyr, lød det søndag fra ministeren.

Ekstra Bladet kunne fortælle, at den danske producent af coronatests PentaBase aldrig har fået svar på deres tilbud om at sælge coronatests til de danske myndigheder. I stedet blev hundredtusindvis af tests sendt ud af landet.

Det på trods af, at de danske myndigheder desperat mangler testudstyr og lørdag kunne oplyse, at manglen på coronatests betød, at man ikke længere kunne teste sundhedspersonale i det omfang, man ønskede.

Modstridende meldinger
Ekstra Bladet har senest kunnet afdække, hvordan Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen har talt hinanden midt imod. Det gælder blandt andet i forhold til børns legeaftaler.

Her var Statens Serum Institut ude at modsige Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at lade børn lege sammen, så længe det foregik i naturen og i mindre grupper. Instituttets direktør blev efterfølgende banket på plads i en mail til Ekstra Bladet.