Majas Facebook-billede misbruges til falske datingprofiler

Maja Eilsøe har gennem flere år været vidne til, hvordan hendes gamle Facebook-profilbillede er blevet misbrugt

Her ses Majas billede på profilen 'MusicGirl', der chatter med folk. (Foto: Facebook)
Her ses Majas billede på profilen 'MusicGirl', der chatter med folk. (Foto: Facebook)

De fleste tænker næppe så meget over, hvilke konsekvenser det kan have, når de lægger et nyt profilbillede op på Facebook.

Men 20-årige Maja Eilsøe fra Hillerød har for alvor fået konsekvenserne at føle, og hun er nu i vildrede over, hvad hun skal stille op.

Det startede for knap to år siden, da en af hendes engelske venner postede et screenshot på hendes Facebook-profil. Det stammede fra et udenlandsk datingsite og forestillede Majas gamle Facebook-profilbillede, men med et andet navn end hendes eget.

- Min ven syntes, det var skide skægt. Men jeg tænkte - ej, det er da kun sådan noget, der sker for andre, siger Maja til Ekstra Bladet.

De datingsites, hendes billede figurerede på, er af den slags, hvor man skal betale for at chatte med de folk, som er på billederne.

René Drue døde i en trafikulykke i 2002. Han blev kun 28 år. (Foto: Privat) Samfund René døde i 2002 - men hans billeder misbruges til dating

Hun søgte på nettet for at finde ud af, om hendes billede figurerede på andre datingsites, men fandt ikke frem til noget. Men hurtigt begyndte flere af hendes venner - og endda folk, hun ikke kendte - at skrive til hende for at orientere hende om, at hendes billede blev brugt på mange falske datingsites.

Flere af Majas venner har også forsøgt at hjælpe hende med at komme på sporet af syndere med de falske datingsider, og de har fundet frem til IP-adresser, som viser nogenlunde, hvor i verden bagmændene befinder sig.

Og datingfuskerne har haft gang i mange ting:

- På de her datingsites er der en robot, som svarer automatisk, så man kan chatte med en profil, der bærer mit billede. En af mine venner klikkede også videre og fandt ud af, at der på en af de falske profiler findes en video af en pige, som ligner mig, siger hun.

Det er datingreklamer som denne, der benytter sig af Majas gamle Facebook-profilbillede:

Derudover står der på en af de falske datingprofiler, at pigen der 'bærer' Majas profilbillede, bor i Hillerød - ligesom Maja gør i virkeligheden.

- Så de har jo tydeligvis været inde på min Facebook-profil og set, at jeg bor i Hillerød. Det er simpelthen kommet lidt for tæt på, siger hun.

(Foto: AP) Samfund Facebook erkender læk af seks millioner profiler

Da Maja først blev gjort opmærksom på problemet for nogle år siden, tog hun kontakt til politiet, der ikke umiddelbart kunne gøre noget. Men i løbet af den forgangne uge har hun fået flere henvendelser fra venner, der har fundet hendes billede på flere datingsites, og hun har derfor en fornemmelse af, at problemet er ved at blomstre op igen.

- Jeg føler mig chikaneret og er bange for, hvad fremtidige arbejdsgivere vil tænke, hvis de ser det og tror, at det virkelig er mig på profilerne. Jeg er ved at blive meget træt af det, siger hun.

Maja, der arbejder som salgskoordinator og kontorelev hos et erhversejendomsmæglerfirma, overvejer derfor at kontakte politiet igen.

Men det lader til, at sagen ikke vil være helt ligetil for dem:

- Det er vanskeligt for politiet at gå ind i sager som denne, da det er svært at svare på, om det kan være noget strafbart. Det er klart, at det er ubehageligt, men der er ikke tale om klassisk chikane. Desuden er det svært at komme videre med disse sager, der der er tale om sites, som holder til i det store udland, siger Thomas Kristensen, der er kommunikationsrådgiver i politiet, og som henviser til Datatilsynet.

Datatilsynet holder dog 'ekstraordinært lukket' i dag tirsdag, og det har derfor ikke været muligt for Ekstra Bladet at indhente en kommentar til Majas sag.

 

21 kommentarer
Vis kommentarer