Makabert syn i Københavns gader: Det er meget upassende

På Fiolstræde i København blev Eva-Maria Schwartz mødt af en voldsom udstilling af et menneskekranium og to lårbensknogler. En upassende episode, mener hun. Ifølge Københavns Museum er der tale om en arbejdsproces

Eva-Maria Schwartz blev torsdag mødt af et makabert syn, da hun var på vej på arbejde i Vor Frue Kirke. På Fiolstræde i København stødte hun på en mindre udstilling af et menneskekranium og to lårbensknogler midt på vejen.

- Jeg tænker, at hvis det var mit kranium eller et kranium fra et menneske, jeg holdt af, så ville jeg ikke bryde mig om at blive udstillet på den måde, siger Eva-Maria Schwartz, som er sognepræst i Vor Frue Kirke, til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: Privat
Foto: Privat

Udgravningen sker, fordi der skal lægges nye fjernvarmerør. Det er Hofor, som står for udgravningen i samarbejde med arkæologerne fra Københavns Museum for at sikre den fælles kulturarv.

Området, hvor kommunen har valgt at udgrave til nye rør, er en gammel kirkegård.

- Jeg fik øje på denne lille makabre udstilling på Fiolstræde, og jeg syntes ikke, at det var respektfuldt sådan at udstille et kranium og lårbensknogler på den måde, siger sognepræsten og fortsætter:

- Jeg forestiller mig, at arbejderne på stedet har stillet knoglerne og kraniet til skue lidt for sjov og lidt for at fortælle, hvad det er de finder i jorden på det sted. Det er meget upassende, siger Eva-Maria.

'Pokkers uheldigt'
Men spørger man afdelingschef for den arkæologiske enhed på Københavns Museum, Lars Evald Jensen, er det ikke sket bevidst. Han kalder episoden for 'pokkers uheldig'.

- Hverken vi eller Hofor har noget som helst ønske om at støde folk eller udstille afdøde mennesker på den måde. Og hvis det var gjort bevidst af mine medarbejdere, så ville de som minimum få en tjenstlig påtale, siger han.

Han formoder, at det er sket som en del af en abejdsproces.

- Der kan meget vel være tale om, at knoglerne er lagt der i forbindelse med, at de skulle pakkes ned, når de skal tilbage på museet. Det kan simpelthen have været del af arbejdsprocessen, at man har lagt dem der i en bestemt orden for at holde styr på dem, inden man pakker dem væk. Et eller andet sted skal man jo gøre af det.

Kunne man ikke bare have lagt dem et andet sted?

- Det kunne man formodentlig godt. Men hvis du ser udgravningen, så er der jo ikke rigtig nogle diskrete steder. Vi kan jo heller ikke ligge nede i grøfterne og pakke dem dernede. Så ville vi også få arbejdstilsynet efter os.

Han understreger samtidig, at der ikke foregår noget ved udgravningen, som ikke sker på en kirkegård.

- Sådan en undersøgelse inde ved Vor Frue Kirke er enormt eksponeret. Det hele er konstant synligt. Men der foregår ikke noget her, som ikke foregår på en helt almindelig kirkegård, siger han.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen