Mand med fire koner: Staten krænker vores ret til selv at vælge

Kody Brown og hans fire koner får ikke mulighed for at udfordre lov i deres hjemstat Utah, som forbyder flerkoneri

Kody Brown sammen med konerne. Foto: AP
Kody Brown sammen med konerne. Foto: AP

Det bliver ikke muligt for amerikanske Kody Brown og hans fire koner at få retten til at vurdere, om staten Utah krænker deres ret til personlig frihed og religion.

Det har Supreme Court mandag meldt ud, skriver NBCSandiego.

Den usædvanligt sammensatte familie har siden 2010 været kendt i brede kredse - også i Danmark - efter de stod frem i tv-serien 'Sister Wives'.

I Utah er polygami ulovligt. 48-årige Kody Brown er på papiret gift med Meri Brown. Men han fortæller i tv-serien, at han spirituelt er gift med tre koner yderligere. De lever alle sammen i en form for kollektivt ægteskab og tilhører et religiøst fællesskab, der tror på, at polygami er fundament for deres religiøse overbevisning.

Kun få bliver retsforfulgt
Når Kody Brown med følge i det hele taget har forsøgt at gå til domstolene, så skyldes det, at de frygter at blive retsforfulgt, efter at de stod frem på tv. De måtte en periode flytte til Nevada, hvor lovgivningen er anderledes. Men de har opfattelsen af, at et sagsanlæg fra Utah kan være på vej.

TV - 29. aug. 2012 - kl. 11:37 TV: I aften sover han hos en ny kone

Selv om loven siger et, så er det imidlertid ikke praksis, at staten Utah sagsøger familier, som ligesom Kody Brown og hans fire koner har valgt at leve sammen på en usædvanlig måde. I alt er der cirka 30.000 polygamister i Utah ifølge retslige dokumenter.

Kody er manden i midten af en familie, der - lige nu - tæller fire koner og 17 børn. Foto: TLC
Kody er manden i midten af en familie, der - lige nu - tæller fire koner og 17 børn. Foto: TLC

Politiet har tilbage i 2010, da 'Sister Wives' løb over skærmene, efterforsket familien, men valgte at droppe sagen uden at rejse sigtelse mod nogen af de fem. Familien hævdede i åbne breve, at staten Utah ikke bør være i stand til at ændre på deres forfatningsmæssige frihedsrettigheder ved at ændre på den lokale lovgivning.

FACEBOOK: Følg familien her

Utah's lovgivning på området vurderes til at være mere streng en de fleste andre amerikanske stater.

Blot 10 personer er blevet sagsøgt for brud på loven om flerkoneri i perioden mellem 2001 og 2011, skriver NBCSandiego.

Artiklen fortsætter under billedet...

Robyn er den fjerde kone, som Kody har fået. Foto: TLC
Robyn er den fjerde kone, som Kody har fået. Foto: TLC

Ikke overrasket
En advokat, der repræsenterer Brown-familien fortæller, at rettens beslutning om ikke at lade sagen komme for en domstol ikke vil standse familiens forsøg på at opnå ligestilling i forhold til konventionelle familiestrukturer. Han fortæller, at Brown-familien er skuffet, men ikke overrasket over beslutningen, som blev afsagt af Højesteret uden nogen begrundelse i øvrigt.

Anklagemyndigehden i Utah har ifølge NBCSandiego ikke ønsket at kommentere sagen.

90 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere