Manden bag dansk datalogi er død

Danske Peter Naur skrev sig selv ind i historiebøgerne, da han navngav århundredets måske mest udviklede teknologi

Peter Naur vandt i 2005 en pris, der er datalogiens svar på Nobelprisen, for sit arbejde. (Privatfoto)
Peter Naur vandt i 2005 en pris, der er datalogiens svar på Nobelprisen, for sit arbejde. (Privatfoto)
Følg Samfund

Peter Naur døde søndag i en alder af 87 år efter kort tids sygdom. Du har muligvis ikke hørt om Peter Naur før, men du har helt sikkert hørt om hans udvikling af det danske sprog.

Danmark bruger ofte amerikanske ord, når det handler om computere og it. Men vi har dog en dansk samlet betegnelse. Datalogi. Og det er Danmarks første datalogiprofessor Peter Naur, vi kan takke for det.

Peter Naur brød sig ikke om ordet computer og computervidenskab, hvorfor han i 1966 foreslog, at vi i Danmark skulle bruge ordet datalogi. Ordet blev ikke godt modtaget, da det ikke ser dansk ud, men 50 år senere bruger vi det stadig.

Naur var oprindeligt uddannet astronom fra Københavns Universitet i 1949, men nymodens computere fangede hurtigt hans interesse. Derfor valgte han et år senere at læse datavidenskab på King's College i Cambridge.

Han vendte efterfølgende tilbage til Danmark, og da han havde skrevet sin doktorafhandling om astronomi, skriftede han spor og beskæftigede sig fuldstændigt med datavidenskaben.

Han fik en nøglerolle i udviklingen af programmeringssprog og beskæftigede sig siden med det danske datasprog, som han i høj grad har været med til at udvikle.

I 2005 fik Naur 'A.M. Turing' prisen for sin indsats med udviklingen i datavidenskab. Han er ovenikøbet den eneste dansker, der nogensinde har vundet prisen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind