Manden der bøjede skeer: Sådan testede CIA hans evner

Den amerikanske efterretningstjeneste havde efter alt at dømme våde drømme om at kunne bruge overnaturlige evner til sine operationer i 1970'erne

Manden, der kan bøje skeer ved tankens magt, gjorde CIA vild i varmen. Foto: AP
Manden, der kan bøje skeer ved tankens magt, gjorde CIA vild i varmen. Foto: AP

En mand, som angiveligt ved tankens kraft kan bøje skeer, gjorde CIA vild i varmen.

Det afslører tidligere hemmeligstemplet materiale, som nu er blevet offentliggjort.

Alle og enhver kan nu få indblik i næsten 800.000 filer eller 12 millioner sider tidligere klassificeret materiale på den amerikanske centrale efterretningstjenestes hjemmeside.

Konspirationsteoretikere må slikke sig lystigt om munden, når de nu kan gå om bord i en række syrede emner, som CIA har beskæftiget sig med: blandt andet flyvende tallerkner, usynlig blæk og forskning i menneskers overnaturlige evner.

Sidstnævnte udmøntede sig i 1970'erne i projektet 'Stargate', hvor man undersøgte synske fænomeners potentiale for militæret og efterretningstjenesten. I dokumenterne gemmer sig blandt andet forsøg med den verdensberømte israelsk-britiske tv-entertainer Uri Geller, som blandt andet hævder at have særlige synske evner.

Ifølge kritikere kan man kun kalde Gellers såkaldte evner for banale tryllekunster, men sådan så CIA i sin tid langtfra på det. Foto: AP
Ifølge kritikere kan man kun kalde Gellers såkaldte evner for banale tryllekunster, men sådan så CIA i sin tid langtfra på det. Foto: AP
 

Kendt for at bøje skeer
Han blev i 1970'erne verdensberømt for angiveligt at kunne bøje skeer ved tankens kraft og stoppe ure samt mestre telepati (overførsel af tanker og følelser mellem mennesker uden brug af kendte sanser, red.)

Ifølge Wikipedia påstår Geller selv, at han har fået sine kræfter fra en fjern planet kaldet Hoova via et rumskib, som kredser om Jorden. Han hævder angiveligt, at han var i kontakt med rumskibet som barn og som teenager opdagede sine overnaturlige kræfter.

Ifølge kritikere kan man kun kalde Gellers såkaldte evner for banale tryllekunster, men sådan så CIA i sin tid langtfra på det.

De øjnede efter alt at dømme chancen for at udnytte Gellers potentiale.

Ekstra Bladet har gransket tidligere hemmeligstemplede dokumenter, hvor CIA gør rede for sine tests af Geller, som allerede dengang havde travlt med tv-shows verden rundt.
Under en række omhyggeligt kontrollerede forsøg ville man forsøge at verificere Gellers tilsyneladende overnaturlige evner, lyder det.

Tegne-eksperimenter
Forsøgene foregik over otte dage med tegne-eksperimenter.

Fænomentet Uri Geller kan bøje metal. Foto: AP
Fænomentet Uri Geller kan bøje metal. Foto: AP
 

Geller skulle gengive tegninger, som han ikke havde set, og var adskilt fra på forskellige måder.

Ifølge CIA var Geller i stand til delvist at gengive billeder, som blev tegnet i et andet rum - sommetider med uhyggelig præcis nøjagtighed.

I et af forsøgene, som du kan læse om her, blev Geller spærret inde i et rum forseglet med dobbeltdøre. Efter at han var blevet placeret her slog forskerne op i en stor universitetsordbog, hvor man tilfældigt valgte ord, som kunne tegnes.

Uris druer
Det ene ord var 'bundt' og tegningen deraf en drueklase. Trods det manglende kendskab til den udvalgte illustration udbrød Geller omgående, at han så 'vanddråber komme ud af billedet'. Han begyndte derefter at tale om 'lilla cirkler'. Endelig bekendtgjorde han, at han var ret sikker på, at han havde fat i billedet, hvorpå han tegnede en klase druer.

Både forskernes og Gellers tegning havde 24 druer.

Tegninger fra CIA's dokument.
Tegninger fra CIA's dokument.
 

De talrige undersøgelser, som også bød på tegninger af solsystemer, fik ifølge CIA-dokumentet forskerne til at konkludere, at han 'demonstrerede sine overnaturlige sanseevner på en overbevisende og utvetydig måde'.

Blandt de mere opsigtsvækkende dokumenter er rapporter om flyvende tallerkner og opskrifter på usynligt blæk.

De tidligere hemmeligstemplede papirer indeholder private beskeder til præsidenter og informationsdeling mellem CIA's agenter.

1 af 4 Ifølge kritikere kan man kun kalde Gellers såkaldte evner for banale tryllekunster, men sådan så CIA i sin tid langtfra på det. Foto: AP
2 af 4 Tegninger fra CIA's dokument.
3 af 4 Fænomentet Uri Geller kan bøje metal. Foto: AP
4 af 4 Manden, der kan bøje skeer ved tankens magt, gjorde CIA vild i varmen. Foto: AP
109 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere