Mange flygter fra byen - men Miami Zoo bliver hvor de er

På trods af truende orkan vil den zoologiske have i Miami ikke forsøge at evakuere dyrene

Mens de fleste mennesker i det sydøstlige Miami bevæger sig hastigt mod nordvest, bliver byens dyr hvor de er. Foto: AP/Alan Diaz
Mens de fleste mennesker i det sydøstlige Miami bevæger sig hastigt mod nordvest, bliver byens dyr hvor de er. Foto: AP/Alan Diaz

Alle indbyggere og turister i det sydøstlige Miami er af myndighederne blevet opfordret til at forlade stedet og søge mod nord i flugt fra orkanen Irma, der har kurs direkte mod den amerikanske delstat Florida.

Det har resulteret i lange bilkøer og supermarkeder, der er løbet tør for mad og drikke, samt tankstationer, der er løbet tør for benzin.

Efterhånden ligger gader og stræder i dele af Miami øde, men der er ét sted, hvor alle bliver hængende.

Og det er Miamis zoologiske have.

Flyselskaber aflyser fly fra København til Florida

Her er der nemlig ingen planer om at forlade stedet.

- Det er nok det spørgsmål, jeg får stillet mest: 'Åh Gud, hvornår vil I evakuere dyrene?'. Vi vil aldrig evakuere dyrene, siger kommunikationsdirektør i Zoo Miami Ron Magill til den radiostationen NPR.

Han fortæller, at den stress, et dyr oplever under en evakuering, kan være nok til at slå det ihjel, og det er derfor mere sikkert at blive, hvor de er.

Bygget til at modstå dyrene
I stedet vil fugle og mindre pattedyr blive huset i separate bygninger, mens de større dyr vil blive lukket ind i deres egne indendørs opholdssteder.

- De bygninger er lavet af beton og svejset metal for at modstå styrken af dyrene selv. Og heldigvis er de også stærke nok til at modstå en kraftig orkan, siger Ron Magill.

Heller ikke personalet har i sinde at forlade parken på grund af stormen. De har indtil videre forberedt sig ved at fjerne diverse løse genstande rundt omkring i parken.

Overblik: TRE orkaner på samme tid - sådan rammer de

Og nætterne kommer personalet formentlig også til at bruge i parken, ligesom det var tilfældet i Houston Zoo, da Harvey ramte i sidste uge.

- Vi sov her i den zoologiske have, i senge eller på gulvet. Vi forberedte mad så alle var fodret. Der var en masse radio- og internetkommunikation for at sørge for, at de rette måltider blev givet til dyrene, siger Lee Ehmke, administrerende direktør i Houston Zoo.

Flamingoer på toilet
Miami Zoo blev lettere berømte i 1992 for et billede, hvor parkens flamingoer var blevet lukket ind på et toilet i ly for orkanen Andrew, og de vil altså igen gå langt for at sikre dyrenes overlevelse.

I forbindelse med 1992-orkanen gik det hårdest ud over deres asiatiske fugle.

- Selvom nettet i volieren var blevet testet til vindhastigheder på 240 kilometer i timen, var det ikke blevet testet til at blive ramt af en campingvogn, der blev samlet op af vinden og kastet ind i volieren som en torpedo, siger Ron Magill.

'Totalt blodbad' og 'enorme ødelæggelser' efter kategori fem-orkanen Irma

Omkring 100 fugle blev dræbt i det område, mens der kun døde fem andre dyr i hele haven i løbet af orkanen Andrew.

- For mange mennesker - og jeg taler for mit eget vedkommende i Andrew - blev den zoologiske have nærmest et tilflugtssted for os. Vi blev en bedre zoologisk have. Og uanset hvor slem denne orkan ser ud, ved jeg at vi vil klare os igennem den også, siger han.

Lars og vennerne kunne ende i livstruende orkan: Flyselskab ville ikke betale ombookning

Orkanen Irma ventes at ramme Florida fredag aften lokal tid. Den har allerede hærget flere øer i Det Caribiske Hav, med flere dødsfald til følge.