Annonce:
Annonce:

Mange kan ikke skelne mellem ægte og uægte billeder - Kan du?

I en ny undersøgelse kan over 60 procent ikke skelne mellem originale og manipulerede billeder. Foruroligende, mener forsker

Denne virale video er også falsk. Kan du se hvorfor? Hvis ikke, så kommer forklaringen til sidst
Annonce:
Følg Samfund

Vi lever i en verden, hvor folk redigerer alt, hvad der redigeres kan. Billeder på de sociale medier bliver forskønnet med filtre, magasin-forsider bliver photoshoppet til perfektion og så videre og så videre...

I en tid, hvor vi taler meget om 'fake news', og hvordan man spotter dem, har et hold af forskere i kognitiv psykologi fra det engelske Universitet i Warwick taget et kig på, hvor ofte folk lader sig narre - og hvor svært folk har ved at skelne mellem virkeligheden og manipulation.

Med professor Sophie J. Nightingale i spidsen for projektet blev 700 mænd og kvinder testet. De blev vist to umiddelbart ens billeder ad gangen, og så skulle de spotte, hvilket der var ægte, og hvilket der var blevet pillet ved.

Kan du identificere, hvilket billede der er ægte? Se svaret længere nede i artiklen.

Annonce:

'Foruroligende'
Kun 60 procent af tiden var det muligt for de mange deltagere at udpege det ægte billede - og kun 45 procent af gangene kunne de udpege, hvad der konkret var i vejen med det falske. Her var det i øvrigt mændene, der var bedst til at pege på den afvigende detalje.

- Det er foruroligende, siger Sophie J. Nightingale til Washington Post og fortsætter:

- Billeder er ekstremt magtfulde. De influerer, hvordan vi ser verden. De kan endda influere, hvordan vi husker ting. Hvis vi ikke kan skelne mellem uægte og ægte billeder, får de uægte billeder al for meget magt.

Og det er et kæmpe problem ifølge professoren. Der er nemlig ikke meget, man kan gøre for at forbedre folks evne til at kende forskel.

- Mange synes, vi skal være mere opmærksomme på falske billeder, men hvis du går rundt og siger til folk, at de ikke må tro på noget, så vil folk helt miste deres tillid til billeder, og det er ligeså problematisk, siger hun og uddyber:

- Når det kommer til falske billeder, er der i øjeblikket flere problemer end løsningsforslag.

Det ægte billede er det første. Her kan du se, hvilke detaljer der er blevet redigeret.

Annonce:

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med flere billeder, kan du gøre det her. Ellers kan du læse om et et andet billede, der har fået folk til at rynke på næsen, er billedet af nogle veninder på ferie.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: