Har du haft problemer ved billeje? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)
Flere og flere danskere oplever, at de bliver tvunget til at betale ekstra, når de ankommer på deres feriedestination og skal leje en bil, fordi de ikke kan bruge deres betalingskort som sikkerhed. Men det er i følge Forbuger Europa forkert.
Det har længe været kendt, at biludlejningsfirmaer lokker kunderne til at købe yderligere forsikringer, når de skal hente bilen. Men mange danskere oplever de seneste år, at de bliver tvunget til det.
Antallet af klagesager er stødt stigende hos Forbruger Europa i Danmark, som også fortæller, at det er en generel tendens i hele EU.
- Biludlejning er en af vores hovedproblematikker, som vi sjældent får løst. Folk oplever, at de bliver tvunget til at købe ekstra forsikringer af forskellige årsager, siger leder for Forbruger Europa, Lars Arent, til Ekstra Bladet.
Forbruger Europa fortæller, at en af de mest anvendte metoder er at afvise visa/dankort som kreditkort.
Vil ikke godtage dankort
Nogle biludlejningsfirmaer fortæller kunderne ved ankomst, at de ikke kan acceptere et visa/dankort som betalingskort til at reservere et depositum, da det ifølge dem ikke er et kreditkort. Hvis kunden ikke er i besiddelse af et kreditkort, skal de betale for en fuld forsikring.
- Kunden bliver tvunget til at købe fuld forsikring, fordi udlejningsfirmaerne mener, at de ikke kan reservere et depositum på et visa/dankort, fordi de ikke godtager det som et kreditkort. Det sker, selv om Finansrådet har oplyst, at et visa/dankort fungerer som alle andre kreditkort i udlandet.
- Vi har forsøgt at komme i dialog med selskaberne for at forstå, hvorfor de ikke vil godtage visa/dankort, men det er ikke lykkedes os endnu. Og så kan man jo spekulere i, hvorfor de ikke godtager kortet, siger Lars Arent.
De fleste danskere benytter sig af visa/dankort, men de færreste ved, at det kan give dem problemer, når de skal leje en bil. Og det burde ikke give problemer, ifølge Forbruger Europa.
- Folk føler sig taget ved næsen. Især når de finder ud af efterfølgende, at kortet sagtens kan bruges som kreditkort.
- Vi har kendt til det i flere år, men det er ikke et generelt problem. Det er kun nogle dele af firmaer. Altså kun nogle steder i Europa. Det gør det endnu sværere at gøre noget ved det, siger Lars Arent.
Forbruger Europa oplever oftest, at danskere klager over problemer med billeje i Sydspanien og Italien.
Finder nye metoder
En ny tendens er, at der er begyndt at komme platforme på nettet, der står for booking af bilen hos et udlejningsfirma. Det giver bookingfirmaet på nettet og udlejningsfirmaet mulighed for at kaste bolden over på den anden side.
- Det betyder, at nogle pludseligt bliver nødt til at købe forsikringer hos både platformen og udlejningsfirmaet. Og når der så er problemer, peger de på hinanden, og forbrugeren bliver kastet rundt, siger Lars Arent, der fortæller, at det er vigtigt at reagere med det samme, hvis man står i situationen.
- Jeg kan lige så godt være ærlig at sige, at det er meget sjældent, at der er noget at gøre, når man først har underskrevet og er kommet hjem. Det er vores vurdering, at vi i forhold til billejesagerne har vanskeligere ved at komme igennem med en løsning. Det er også derfor, vi er i gang med at se på, om vi kan gøre mere eller andet, end det vi gør i dag, for at få sagerne løst.